Rob Nieuwenhuis (links) en kunstenaar Paul Wieggers. Foto: Roel Kleinpenning
Rob Nieuwenhuis (links) en kunstenaar Paul Wieggers. Foto: Roel Kleinpenning

Achterhoekse kunstenaars verfraaien silogebouwen

Cultuur

SINDEREN – Onder de werktitel Silo Art Tour worden in de tien Achterhoekse gemeenten evenzovele kunstwerken geschilderd op silo’s. Afgelopen oktober voltooide kunstenaar Paul Wieggers uit Vragender een immense schildering op de silowand van diervoederfabrikant Voerwaarts aan de Kapelweg.

Door Reinier Kroesen 

Tijdens een rondreis door Australië maakte de Aaltense Suzanne Reusink kennis met Silo Art Trail. Beschilderde silo’s en watertorens op verschillende locaties daar. Niet alleen schitterend om te zien, ze vertellen ook het verhaal van de regio. Dit bracht haar op een idee dat dit in de Achterhoek ook zou kunnen. Aangemoedigd door Stichting Pak An werkten Achterhoek Toerisme en Cultuur Oost haar initiatief uit tot een plan om in de hele regio vaak niet al te fraaie agrarische gebouwen te transformeren tot kunstwerken. Onderwerpen die terugkomen in de enorme schilderingen zijn natuur en landschap, agro en food, naoberschap, ambacht en traditie. Silo Art Tour is mede mogelijk gemaakt door LEADER Achterhoek, Stichting Pak An en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Vriezelersdiekske
Rob Nieuwenhuis is mede-eigenaar van het bedrijf Voerwaarts, dat biggen- en speciaalvoer ontwikkelt, produceert en verkoopt. Vorig jaar werd hem gevraagd of ook hij deel wilde nemen aan de Silo Art Tour. Rob: “Het verzoek kwam per mail en ik dacht al snel waarom niet? Ik wilde wel eerst even kijken wat het inhield. In de mail die we later kregen, lieten ze ook al wat schilderingen zien van de mogelijke kunstenaars die het werk konden maken.” Eén van hen, Paul Wieggers, had pas één buitenschildering gedaan, in Lichtenvoorde, en die foto daarvan sprak Rob niet gelijk aan, de ander werken van Paul wel. “We maakten een afspraak en besproken dat ik wel wat anders wilde dan dat voorbeeld.” Paul: “Omdat ik landschappen schilder, is Rob met mij rond gaan rijden. Hier niet ver vandaan is het Vriezelerdiekske, een groen bospaadje waar het licht op een mooie wijze door de bomen schijnt. We waren het al heel snel over eens dat ik die plek wilde uitwerken. Ik heb daar een schets van gemaakt die ik aan de organisatie liet zien en aan Rob, die er beiden enthousiast over waren Ik werk graag met tegenlicht en dat komt mooi tot uiting in dit werk. Die schets heb ik in rastervelden verdeeld en overgezet op de muur, ongeveer 33 keer vergroot!” Hij had acht oktoberdagen nodig om het bostafereel uit te werken, deed dat al staande in een hoogwerker.

Positieve reacties 
Paul: “Street art, voortgekomen uit de graffitikunst is momenteel enorm populair. Dit soort werken hebben niet echt eeuwigheidswaarde, het kan verweren, ooit overgeschilderd worden, een silo kan gesloopt worden. De opdracht was duurzame verf te gebruiken, die minimaal tien jaar goed blijft qua kleur. Alhoewel er veel gesponsord is, heeft Voerwaarts zelf ook veel geïnvesteerd.” Rob: “We hebben de gevel deels opnieuw laten voegen en geïmpregneerd, goten gerepareerd, blauw bijgebouw grijs gemaakt en hemelwaterafvoeren gefatsoeneerd. Wij kijken niet naar wat dat gekost heeft, zien dat als een investering. Dat hoort bij de keuze die we maakten. Niet alles is in geld uit te drukken. Men reageert er heel positief op. Mensen die ‘s avonds weer naar huis rijden richting Sinderen zien op onze wand de zon opkomen, terwijl ze juist de (echte) avondzon in de rug hebben. Dat vinden ze prachtig! De buurman kwam de schilder een doos chocola brengen omdat zijn uitzicht zo prachtig geworden was.”


siloarttourachterhoek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant