Kunstenaar Willi Landsknecht (links), Jule Wanders en burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: Frank Vinkenvleugel
Kunstenaar Willi Landsknecht (links), Jule Wanders en burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: Frank Vinkenvleugel

Walvisstaarten aan weerszijden Aa-Strang

Cultuur

DINXPERLO/BOCHOLT – Een klein groepje mensen is aanwezig bij de officiële opening van de reizende tentoonstelling Endless. Twee reusachtige walvisstaarten staan tentoongesteld, aan weerszijden van de oevers van de Aa-Strang. De opening is op de voormalige vuilstortplaats, waarna het gezelschap afdaalt naar de indrukwekkende walvisstaarten. De reizende tentoonstelling is in Dinxperlo/Bocholt te zien tot 1 juni. Dan worden de enorme staarten naar Stadt Oelde gebracht.

Door Karin Stronks

Het waait behoorlijk op de top van de voormalige vuilstort. Er klinkt muziek van trombonist Matthias Fleige. Er staan drankjes klaar, Jule Wanders, Kultur & Bindung bij Stadtverwaltung Bocholt, is gekleed in een passend shirt met een walvisstaart, net als Petra Taubach, Partnerschaftsbeauftragte bij Stadt Bocholt. Jule vertelt met veel enthousiasme over de bijzondere tentoonstelling en over de unieke plaatsen waar deze is ingericht, één staart in Duitsland, de andere in Nederland. Met de Aa-Strang er tussen. “De reizende tentoonstelling loopt ‘Münsterland-wijd’ en in Dinxperlo zelfs grensoverschrijdend. Dat laat zien dat de beide buurgemeenten Bocholt en Aalten buitengewoon goed samenwerken, dat we samen mooie projecten voor bewoners en toeristen, gasten, kunnen realiseren. Deze reizende tentoonstelling staat symbool voor duurzaamheid, het beschermen van dieren en een Groen Europa.” Jule bedankt de vrijwilligers voor hun inzet en de Bezirksregierung Münster en Euregio voor de financiële bijdrage. 

De ontwerper van de tentoonstelling, kunstenaar Willi Landsknecht, geeft uitleg over Endless. Over de reusachtige golven van de zee, de kleine woelige golfjes dichtbij land. Over de golvende beweging van een korenland, een landschap gevormd door glooiende heuvels. “De walvissen zijn ondergedompeld in deze eindeloze deining, zij verjagen ‘unwesen’, duivels uit de diepte. Deze prachtige dieren, ooit bijna uitgeroeid, staan voor leven, levertraan, als kind kreeg ik dat samen met chocola! Sommige culturen zien walvissen als ‘hoeder’ van de wereld. Wij zijn de gasten, de walvissen waren er eerder dan wij. Zij wijzen ons op de mondiale gevolgen die wij ondervinden door ons egoïstisch handelen. Ik hoop dat veel mensen geïnspireerd raken en genieten van deze tentoonstelling.” Willi schenkt Jule Anders, Petra Taubach en Ellis Koenders en Marjon Lettink van de gemeente Aalten een mini walvisstaart ‘voor op het bureau’. 

Burgemeester Anton Stapelkamp spreekt een paar woorden, roemt ook de uitstekende grenzeloze samenwerking. “We zijn al 800 jaar buren, dit is een mooi project, een mooie plek. Met name Freek Diersen en grenswerker Alexandra Arens zetten zich enorm in voor de Duits-Nederlandse samenwerking, het ‘immer besser machen’, zeker ook op cultureel gebied. Wederzijdse ambtenaren treffen zich regelmatig, brainstormen en er komen mooie ideeën uit voort. Geniet ervan!” Na het nuttigen van een drankje wandelt het groepje naar beneden, naar de oever van de Aa-Strang, in Duitsland Bocholter AA genoemd. De enorme walvisstaart doemt op, een indrukwekkend schouwspel, het is een stilstaand beeld maar het lijkt net of er beweging in zit. Een wandel/fietspad loopt langs het imposante beeld. Aan de Duitse oever staat de tweede walvisstaart. 

Rondom de reizende tentoonstelling zijn in de maand mei diverse activiteiten gepland. Dinsdag 3 mei om 18.00 uur, ‘Brüggenhütte’, de bouw van een hydrofoon. Dinsdag 3 mei, 19.30 uur, ‘Verborgen Werelden’, Bettina Dölling, inzichten in geologie. Donderdag 5 mei, 16.00 uur, bouw van een hydrofoon voor kinderen, evenement van Jungen Uni. Donderdag 12 mei, 16.00 uur, ‘Geluid van de Aa en zijn habitat’, excursie met hydrofoon, ‘Brüggenhütte’. Donderdag 19 mei, 19.00 uur, ‘De Zwerm’, lezing met Stefan Nászay. Dinsdag 24 mei, 19.00 uur, ‘Circus Empedokles’, duurzaam theaterspektakel. Bij slecht weer worden de evenementen in de ‘Brüggenhütte’ gehouden. 

Er staan thematafels over walvissen en duurzaamheid in de Stadtbibliotheek Bocholt en in bibliotheek De Achterhoekse Poort, locatie Dinxperlo.

Tronbonist Matthias Fleige. Foto: Frank Vinkenvleugel
Van links af: Marjon Lettink, Ellis Koenders (gemeente Aalten), Jule Wanders (Stadt Bocholt), Willi Landsknecht (kunstenaar) en Petra Taubach (Stadt Bocholt). Foto: Frank Vinkenvleugel
De indrukwekkende walvisstaart. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant