Vlnr Thijs Brus , Peter Vinkenvleugel en Leo Roeterink. Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr Thijs Brus , Peter Vinkenvleugel en Leo Roeterink. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Cheque voor cultuurkerk ‘De Toekomst’

Cultuur

BREEDENBROEK - ‘Stichting Cultuurkerk De Toekomst ’in Breedenbroek heeft een cheque van maar liefst 5.000 euro gekregen van het ‘Rabo Cultuur Fonds’. Thijs Brus (adviseur MKB Rabobank Graafschap) mocht de cheque overhandigen aan penningmeester Peter Vinkenvleugel en voorzitter Leo Roeterink.

Door Waltraud Wensink

Een gedeelte van de oude fundering is nog zichtbaar, voor de rest staat de kerk nog fier overeind, maar is flink onderhanden genomen. De kerk is grotendeels gesloopt en er is veel werk verricht.
Waar sommige mensen sceptisch waren over de uitstraling van de buitenkant van de voormalige’ Petrus en Paulus Kerk’ gaan de mensen er vast anders naar kijken als ze eenmaal binnen zijn geweest. Ze kunnen dan zien wat er is gedaan en hoe mooi en functioneel het is geworden.

Oude elementen
Binnen is er een aantal oude elementen gebruikt die zijn verwekt in de huidige setting zodat je ook binnen kunt herleiden dat het ooit de kerk was. Er is nog wel oog voor een stukje historie.
Leo Roeterink: ”Eigenlijk kun je het niet meer als kerk zien, ook al gaan we wel een keer per maand een gebedsdienst voorbereiden voor belangstellenden en blijft er de mogelijkheid voor een uitvaart. We hebben ook een ruimte die ingericht als ‘stilte Ruimte’ c.q. Mariakapel’. Mensen kunnen als daar behoefte aan is een kaarsje aansteken. Voor de rest heeft het gebouw echt een ‘cultuurhuis functie’ dat willen we toch nog even extra benadrukken. Denk hierbij aan een ruimte om te vergaderen, een ruimte om te oefenen met de muziekvereniging of om bijvoorbeeld workshops of tentoonstellingen te organiseren.”

Inloopmorgen
Op de eerste dinsdag van de maand is van 10.00 uur tot 12.00 uur een inloopmorgen. “Op deze dag is tevens het secretariaat geopend. Iedereen is welkom om een kopje koffie te drinken en even bij te praten, voel je vrij om hier gebruik van te maken”, zegt Peter.

De cheque
komt goed
terecht

Leo:” Het gebouw blijft onderdeel van de gemeenschap. Als het past in de agenda en er is ruimte beschikbaar, mogen ook mensen van buiten Breedenbroek gebruik van de Cultuurkerk maken’. De harmonie en de optimisten hebben er inmiddels al gerepeteerd, het gemengde dames/- en herenkoor volgt binnenkort. Mochten mensen een schildercursus of een symposium willen organiseren dat behoort dat ook tot de mogelijkheden. Alles kan, we hebben de faciliteiten zoals toiletvoorzieningen, uiteraard ook een mindervalidentoilet en een keuken maar we zijn geen horecagelegenheid. Daarvoor kun je naar Koenders in Breedenbroek.”

Trots
Het bestuur is trots op hetgeen er tot nu toe is neergezet en ook al is er nog heel wat werk aan de winkel, ze hebben er vertrouwen in dat het mooi zal worden. Leo: ”We willen graag de plaatselijke verenigingen de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van de Cultuurkerk.”
Thijs Brus van Rabobank Graafschap: ”De cheque komt goed terecht als ik dit allemaal bekijk. Wij participeren in de samenleving en stimuleren projecten met een maatschappelijk of economisch doel en ‘Cultuurkerk de Toekomst’ valt hier ook onder”.
“Het bedrag komt deels ten goede aan zonnepanelen en een warmtepomp”, aldus Leo.

Gebedsviering
Leo :”Het is nog niet allemaal klaar en we zijn ons ervan bewust dat er mensen zijn die graag willen weten hoe het geworden is. Daarom willen we ook nog toewerken naar een officiële opening. Dat doen we op een moment dat ook de buitenkant van de pastorie en de tuin wat meer op orde zijn. Een datum zal nog bekend gemaakt worden. Op zondag 28 mei om 10.00 uur zal er een gebedsviering zijn en die valt traditioneel in het weekeind van de Breedenbroekse Kermis. Omdat de kerk officieel aan de eredienst is onttrokken zal dit een gebedsviering zijn die we zelf met onze eigen voorgangers zullen uitvoeren.”
Voor meer informatie:


www.cultuurkerkdetoekomst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band