Grenspalen worden verplaatst. Foto: Joop van Reeken
Grenspalen worden verplaatst. Foto: Joop van Reeken

Film ‘processing borders’ in Suderwick

Cultuur

Grenssteen tussen Suderwick en Dinxperlo is hoofdrolspeler

SUDERWICK - Als onderdeel van het 800-jarig jubileum van stadt Bocholt nodigen de Heimatverein Suderwick en de stad Bocholt belangstellenden uit voor een speciale film over het onderwerp de grens in Suderwick. Op zaterdag 4 juni vertonen de filmkunstenaars Philine Rinnert en Ian Purnell uit Berlijn hun film ‘processing borders’ vanaf 17.00 uur, inloop vanaf 16.45 uur, in de gemeenschapszaal van de evangelische kerk aan de Sporker Straße.

De film is gemaakt als onderdeel van Westfailure, een project van het Centre for Literature in Burg Hülshoff, Münster. Op verzoek van dit instituut ondersteunt de Heimatverein de kunstenaars twee dagen lang met haar lokale kennis en draagt daarmee bij aan het feit dat de grens tussen Suderwick en Dinxperlo ook de locatie is van deze film.  

De film gaat over de manifestatie en veranderingen van territoriale grenzen. In een combinatie tussen spreken en acteren bevragen de filmmakers de lokale bevolking over hun leven aan de grens en begeleiden ze het werk van een medewerker van het kadaster. De Nederlandse internetpionier Marleen Stikker doet de voice over in de film. 

Hoofdrolspeler is de historische wapengrenssteen nummer 177, die al meer dan 250 jaar tussen de Suderwick Hahnenpatt en de Dinxperloer Keupenstraat staat. In de film wordt een replica van de steen in verschillende settings geplaatst. De film wordt vertoond en besproken in Suderwick ter gelegenheid van het jubileum van de stad, omdat hier - net als in de film - grensstenen werden verplaatst toen Suderwick-West in 1949 aan Nederland werd toegevoegd ter compensatie van oorlogsschade en in 1963 weer werd herenigd met Duitsland. 

Na een bespreking van de film en een kleine snack staat een korte wandeling langs de grens naar de wapengrenssteen gepland, waarbij ook informatie over de geschiedenis van de grens wordt gegeven. De zangeres Edlira Harapi uit Bocholt, een geboren Albanees, verzorgt de muzikale omlijsting bij het evenement. Ze wordt begeleid door haar man op gitaar. 

Toegang is gratis. Het evenement wordt gefinancierd door het financieringsprogramma van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Historische grenspaal. Foto: Joop van Reeken
Drie grenspalen voor de Michaelskirche. Foto: Joop van Reeken
Grenspaal in een schapenweide. Foto: Joop van Reeken

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band