Koningspaar Oranjefeest in De Heurne. Foto: PR
Koningspaar Oranjefeest in De Heurne. Foto: PR

Heurns Oranjefeest

Cultuur

DEHEURNE - De Heurne maakt zich op voor het aanstaande Oranjefeest. Twee jaar achter elkaar kon dat helaas niet worden gehouden. Door het bestuur, onder leiding van voorzitter Dennis Berendsen, wordt achter de schermen van de 1.350 leden tellende vereniging al wekenlang gewerkt aan het 71ste feest dat binnenkort gaat plaatsvinden. 

In samenwerking met toneelvereniging SIOS, dat dit jaar haar 50-jarig jubileum viert, zal op 24, 25 en 29 juni het openluchtspel ‘Brandstof’ worden opgevoerd bij de Teunismolen dat dit jaar haar 200-jarig bestaan viert. Maandenlang is er gewerkt aan ideeën, plannen, maquettes, acteurs, decor, kleding, materialen om uiteindelijk te komen tot een prachtig schouwspel. Plaatselijke bedrijven stelden belangeloos machines en materiaal beschikbaar aan de vrijwilligers. 

Op donderdag 30 juni is er voetballen. Er zijn twee klootschietroutes uitgezet en er kan met een luchtgeweer worden geschoten in zaal Bruggink. Op vrijdag 1 juli is er een disco-avond voor de jeugd in de feesttent. 

Het dagfeest is zoals altijd op de eerste zaterdag van de maand juli. Op 2 juli wordt om acht uur begonnen met saluutschoten. Er is een optocht. Om twaalf uur is er het welkomstwoord op de feestweide De Gelkinkmoate in het centrum van het dorp. Daarna beginnen de volksspelen, het vogel- en lepeltjesschieten, vogelknuppelen en kinderactiviteiten. En iedereen is benieuwd in welk vak de koe zal schijten. ’s Avonds is er een feestavond in de tent. 

De laatste feestdag, zondag 3 juli, wordt begonnen om 10.30 uur met een fietstocht gevolgd door het afsluitende Spätshoppen met de Götekapel in de feesttent. 

De schutterskoning van 2019 was Wouter Westerveld. Evelien Diersen werd eerste bij het vogelknuppelen en werd dus koningin. Vanwege het toenmalige 70-jarige jubileum was er ook nog keizerschieten. Dat werd gewonnen door Thijs Koskamp. 

Het belooft een flink spektakel te worden. Ook niet-leden krijgen de gelegenheid deel te nemen aan de verschillende onderdelen. Bij vorige Oranjefeesten viel het op dat vele oud-Heurnse mensen, lid of geen lid, extra voor deze gelegenheid teruggekeerd waren om maar niets te missen van de feestelijkheden. Het valt te verwachten dat dit ook dit jaar weer zal gebeuren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band