'Selfie' kinderburgemeester Jurre Tadema, naast hem wethouder Joop Wikkerink. Foto: Frank Vinkenvleugel
'Selfie' kinderburgemeester Jurre Tadema, naast hem wethouder Joop Wikkerink. Foto: Frank Vinkenvleugel

Expositie van geschilderde selfies in de bibliotheek

Cultuur

DINXPERLO - Op maandag 20 juni openden kinderburgermeester Jurre Tadema en wethouder Joop Wikkerink een bijzondere expositie in bibliotheek de Achterhoekse Poort in Dinxperlo. Tot 6 juli zullen hier 250 zelfportretten hangen, geschilderd door de leerlingen uit de groepen vier tot en met acht van IKC de Bosmark.

Door Daniëlle Jolink

Onder de bezielende leiding van Marina Bosman, leerkracht aan IKC De Bosmark, hebben de leerlingen de afgelopen weken hard gewerkt aan de zelfportretten die gebaseerd zijn op het werk van kunstenares Frida Kahlo. Kenmerkend aan Frida waren haar doorlopende wenkbrauwen, de bloemenkrans op haar hoofd en de felgekleurde kleding die ze droeg. Frida is zeventig jaar geleden overleden maar wordt desondanks steeds beroemder, zo was er kort geleden nog een prachtige expositie over Frida in Assen. 

Voordat de leerlingen aan hun zelfportret begonnen kregen zij veel te horen over het leven van Frida. Frida kreeg op haar achttiende een ernstig auto-ongeluk en moest hierdoor maanden op bed liggen. Haar ouders gaven haar een schuine schildersezel, verf en kwasten en stimuleerden haar om te gaan schilderen. Zo ontdekte Frida dat schilderen haar passie is. Ze kon zichzelf zien in de spiegel die boven haar bed hing en op deze manier maakte ze vijfenvijftig ‘selfies’.

De kinderen van IKC de Bosmark hebben ook allemaal een ‘selfie’ gemaakt. Stap voor stap leerden ze een portret á la Frida te schilderen. “Wat Frida ons meegegeven heeft is, dat wanneer je zegt ‘Ik kan het niet’, je jezelf beperkt. Het motto van Frida ‘Viva la Vida’, dat betekent: leef je leven, zoek je passie en laat je niet tegenhouden, heb ik geprobeerd mee te geven aan de kinderen. Doorzetten als het even niet lukt, het positief bekijken en een eventuele beperking als een uitdaging te zien. De kinderen hebben er allemaal veel werk van gemaakt”, aldus Marina. Na deze mooie woorden openden Jurre en Joop samen de expositie met het doorknippen van een lintje. Hierna konden de aanwezigen de bibliotheek betreden en de zelfportretten, die verspreid door de hele bibliotheek staan, bewonderen. Deze portretten zullen hier nog tot 6 juli staan en zijn zeker de moeite waard om een keer te komen bewonderen.

Opening tentoonstelling 'selfies' in bibliotheek Achterhoekse Poort Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel
Kinderburgemeester Jurre Tadema en wethouder Joop Wikkerink bekijken de expositie 'Selfie'. Foto: Frank Vinkenvleugel
Expositie Selfies, vrij naar kunstenares Frida Kahlo. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band