Jan ten Have klokt de eerste jonge duif van de Achterhoek. Foto: PR
Jan ten Have klokt de eerste jonge duif van de Achterhoek. Foto: PR

Jan ten Have schittert op Bierges met eerste en derde prijs tegen 795 duiven

Cultuur

Jos Goossens sluit marathon-seizoen goed af

AALTEN - De derde jongeduivenvlucht vertrok zaterdag vanuit het Belgische Bierges. Van het zuidelijk deel van de afdeling deden bijna drieduizend duiven mee.

De duiven moesten zaterdagmorgen even geduld hebben, maar konden om 10.00 uur de manden in de wagen achter zich laten en koers zetten naar het oosten van Nederland. Dat ging behoorlijk rap. De eerste duiven wisten een gemiddelde snelheid van 85 kilometer per uur te bereiken. 

Eén van die snelle jonge duiven was de ‘490’ van Jan ten Have, die zich om 12.12 uur liet klokken, na het afleggen van de 190 kilometer tussen Bierges en Aalten. Een mooie eerste prijs voor Jan in de Achterhoek. Het bleef niet bij de eerste plaats, ook de derde plek was voor Jan. Hij zag acht van zijn veertien ingebrachte duiven op de uitslag terug. Een mooi percentage.

Geloof het of niet, maar tussen de aankomst van de eerste en tweede duif van Jan ten Have zitten twee seconden. Daartussenin wist de ‘083’ van clubgenoot Tonnie Obrink zich te wringen. De eerste drie jongen van de Achterhoek maken een gemiddelde snelheid van 3700 meter per minuut. In Afdeling 9 Zuid noteren deze drie jonge duiven tegen 2.846 duiven de derde, vierde en zesde plek. Zo werd er weer een mooi visitekaartje door P.V. Aalten (postduivenvereniging Aalten) afgegeven.

Eerste duif op marathon van Jos Goossens
Op een iets andere plek dan gewoonlijk in Bergerac werden de duiven vrijdag om 13.30 uur gelost voor de laatste marathonvlucht. Een prima losplaats overigens, waar de duiven goed vertrokken, met zo’n 25.000 tegelijk. Van P.V. Aalten waren er onder die massa duiven 72, bijeengebracht door zeven marathonspelers. Het was mooi duivenweer, zonnig met een noordwestelijke wind en lekker warm. Ideaal weer voor een spannende laatste marathonvlucht.

Niemand verwachtte met de heersende wind dat er op de dag van lossing duiven thuis zouden komen. Het werd inderdaad wachten tot de volgende morgen en daarvoor hoefden de duivenmelkers niet eens vroeg uit bed. De eerste duif in Aalten, of liever gezegd in Lintelo, viel aan de Halteweg bij Jos Goossens. Zijn zesjarige duivin, de ‘16-780’, bleek het klappen van de zweep te kennen en meldde zich om 10.35 uur op haar hok. Daarmee zette ze een uitstekende prestatie neer, ook in groter verband, met een eerste prijs in de Achterhoek tegen 251 duiven, een tweede in Gelderland Zuid tegen 838 duiven en een zevende in de Afdeling tegen 2.609 duiven. Met als klap op de vuurpijl een 71ste nationale prijs tegen 25.586 duiven.

Jos Goossens sluit marathonseizoen goed af. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band