Vlnr: Elisabeth Kroesen (stellvertretende Burgemeister Bocholt), Dianne Rutgers, Frederieke Venderbosch,
Gesine Tuente-Schubert (prijswinnaar) en Rosi Tuente. Foto: Frank Vinkenvleugel)
Vlnr: Elisabeth Kroesen (stellvertretende Burgemeister Bocholt), Dianne Rutgers, Frederieke Venderbosch, Gesine Tuente-Schubert (prijswinnaar) en Rosi Tuente. Foto: Frank Vinkenvleugel)

Afsluiting en prijsuitreiking van kerststallenroute

Cultuur

DINXPERLO - Woensdagavond vond de officiële afsluiting van de kerststallenroute 2022/23 plaats in het Kulturhus Dinxperlo met de trekking van 80 winnende loten uit 255 juiste inzendingen. 

Rosi Tuente, woordvoerster van de Duits-Nederlandse kribben-commissie, bedankte alle vrijwilligers die de vijfde editie tot een groot succes hebben gemaakt, wat vele bezoekers buiten de stads- en gemeentegrenzen inspireerde.
De loco-burgemeester van Bocholt, Elisabeth Kroesen, onderstreepte deze beoordeling in haar toespraak. Een dankjewel van de commissie ging uit naar de hoofdsponsors: de stad Bocholt, de gemeente Aalten, Stadtsparkasse, Volksbank en parochie St. Georg Bocholt, die het basisbudget van ongeveer 2.500 toezegden, en de vele ondernemers die prijzen gedoneerd hadden voor de loterij.
Tuente dankte in het bijzonder F. Venderbosch, die dit project met een genereuze particuliere schenking ondersteunde en daarmee een belangrijke bijdrage leverde aan de geslaagde eerste openingsmanifestatie op het dorpsplein.
Dianne Rutgers, als projectmanager van het partnerschap, gaf inzicht in de grensoverschrijdende samenwerking van de Bosmark basischool met het Ludgerus-scholennetwerk in Bocholt. Ze bouwden met de kinderen voor het eerst dit jaar kribben van alledaagse voorwerpen. Bij de ingang van de school waren ongeveer 20 fantasierijke exposities te zien. Rosi Tuente hoopt dat andere scholen en maatschappelijke instellingen dit voorbeeld zullen volgen.
Freek Diersen onderstreepte als voormalig Euregio- en gemeenteraadslid de duurzame meerwaarde door de diverse vrijwillige inzet en de intensieve Duits-Nederlandse samenwerking op laagdrempelig niveau, die bekroond werd met de People-to-people prijs van de Euregioraad vorig jaar. Hij attendeerde erop dat er nieuwe, vereenvoudigde richtlijnen waren vanuit de Euregio om financiering te krijgen voor soortgelijke projecten. Hij benadrukte dat de kwaliteit van de tentoonstelling steeds verder toeneemt en dat de merknaam ‘Dinxperwick’ met zijn vele grensoverschrijdende samenwerkingen landelijke aandacht krijgt.
Rosi Tuente benadrukte dat haar persoonlijke motivatie, naast het indrukwekkende aantal locaties en kerststallen voortkomt uit het plezier dat de kerststallen de mensen gaven in de alledaagse belevingswereld. Vanwege de lengte van de tour was het echter voor veel buitenlandse bezoekers nauwelijks mogelijk om alle 59 locaties met in totaal ongeveer 200 kerststallen op één dag te bezoeken. De lokale kerststallentoeristen hadden een groot voordeel omdat ze de toer konden verdelen in verschillende dagelijkse secties. Dit maakte de ‘konijnenjacht’ veel gemakkelijker. Ook veel buitenlandse bezoekers namen deel aan de wedstrijd, waaronder enkele uit Zwitserland, Düsseldorf, Essen en de hele Achterhoek.
Tijdens de diavoorstelling, die van bijna alle kribben foto’s liet zien, was vooral duidelijk dat de kribben in het donker goed tot hun recht kwamen. Iedereen die de internetlink naar de foto’s van de kribbetocht wil hebben, kan contact opnemen met R. Tuente (tuente@freenet.de).
Vervolgens werd er geloot door E. Kroesen, D. Rutgers en F. Venderbosch: De hoofdprijs, een handgemaakte, verlichte kerststal met figuren ter waarde van 160 euro werd gewonnen door Alfons Schulten uit Dingden, die met het hele gezin de kerststallenroute bezocht en wil zijn kleinkinderen thuis veel plezier bezorgen met de prijs.
Alle winnaars krijgen telefonisch bericht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit