Silke Nicolaus en Elroy Belterman van het winnende team van vorig jaar. Foto: Frank Vinkenvleugel
Silke Nicolaus en Elroy Belterman van het winnende team van vorig jaar. Foto: Frank Vinkenvleugel

‘De leukste quiz van Dinxperlo’

Cultuur

DINXPERLO - Het is wederom mogelijk om je op te geven voor de leukste quiz van Dinxperlo: de ‘DinXperience Quiz’. Deze vindt plaats op vrijdagavond 17 maart en iedereen die van spelletjes houdt en daarnaast fanatiek, nieuwsgierig en stressbestendig is, kan zich met een team opgeven.

Door Waltraud Wensink

Het team dat je opgeeft, kan bestaan uit vrienden, buren, collega’s of misschien wel sportmaatjes, dat mag je allemaal zelf bepalen. Belangrijk om te weten is, dat een team uit minimaal acht en maximaal veertien personen mag bestaan en dat je één avond de tijd hebt om vragen over verschillende categorieën te beantwoorden. Daar zitten ook net als de voorgaande keren doe-opdrachten voor thuis bij, maar ook opdrachten op locatie. Uiteraard zal ook een geheime opdracht niet ontbreken.

Verschillende kwaliteiten
Het is de derde keer dat deze DinXperience Quiz wordt georganiseerd en de ervaring leert dat snelheid, nauwkeurigheid en originaliteit belangrijk zijn. Om 19.00 uur kan er een map worden opgehaald in het Kulturhus en om 23.00 uur lever je deze map met antwoorden op de vragen weer in bij de organisatie. Zorg als team zelf voor een geschikte locatie als uitvalsbasis en zorg voor een goede internetverbinding. De organisatie geeft als tip mee: ”Zorg voor een team met verschillende personen en kwaliteiten zodat er een goede verdeling van kennis is. De een weet bijvoorbeeld veel van vroeger en een jonger persoon meer van tegenwoordig. Muziekkenners, mensen die veel reizen, veel lezen, veel van dieren of misschien wel veel van koken weten, er kan maar zo een vraag bij zitten over jou kennisgebied.”

Docenten
Waarom zou je hier aan mee doen? We spreken hierover met twee afgevaardigden van de trotse winnaars van het afgelopen jaar ‘Team Schaersvoorde’: Silke Nicolaus en Elroy Belterman. Deze mensen zijn een ervaring rijker en hebben zich inmiddels al weer opgegeven voor de komende DinXperience Quiz. “We doen voor de derde keer mee en dit keer met precies 14 personen. De eerste keer waren we met te weinig personen en dan wordt het lastig om alle vragenlijsten te beantwoorden”, aldus Silke en Elroy.
Maar hebben ze als winnaars ook tips voor andere teams die zich willen opgeven? Silke: ”Ja, kijk goed naar de opdrachten in de map, verdeel de opdrachten onder het aantal personen die denken dat ze iets van de vraag of opdracht afweten en zoek veel op Google, alhoewel dat ook weer niet voor alle vragen geldt. Sommige opdrachten of het opzoeken van antwoorden op verschillende vragen kost veel tijd en die tijd heb je niet.”
Het feit dat je hier te maken hebt met leraren van het voortgezet onderwijs maakt misschien dat je denkt dat die veel kennis in huis hebben en dus een streepje voor hebben. Elroy lacht : ”Misschien wel, we moeten de leerlingen hier op school immers ook het een en ander bijbrengen, wij docenten menen vaak alles te weten.”
Silke vult aan: ”Wij volgen wel het hele jaar door het nieuws en dat kan in ons voordeel werken, maar je weet gewoon niet vooraf waar de vragen over zullen gaan en of je over de juiste kennis beschikt.”

Georganiseerde chaos en gezonde stress
En dan geven ze beiden tips die eigenlijk aangeven dat het niks uitmaakt wie je bent of wat je weet. Een bepaalde strategie is echter wel belangrijk volgens Elroy: ”Zorg voor een soort coördinator, iemand die structuur in de chaos kan aanbrengen. Anderzijds heb je daar ook weer helemaal geen tijd voor. Er is die avond sprake van een georganiseerde chaos en gezonde stress.”
Er wordt gelachen, en Silke zegt: ”We kunnen ons op van alles voorbereiden maar eigenlijk weten we nu al wel dat het dit jaar heel anders kan gaan dan de vorige keer.”

Hilarisch en chaotisch
Het winnende team heeft het vorig jaar heel goed gedaan en ze hadden niet verwacht dat ze zouden winnen. Elroy: ”Toen we steeds niet werden genoemd tijdens de prijsuitreiking dachten we dat ze ons vergeten waren. We hadden lang niet alle vragen en opdrachten af, we moesten echt keuzes maken welke we wel of niet zouden doen.”
Het spektakel begint volgens Silke en Elroy om 19.00 uur, op het moment dat twee afgevaardigden van het team terugkomen op locatie met de beruchte map met vragen en opdrachten. De chaos is vanaf dat moment compleet. Silke: ”Geen tijd meer voor een slokje drinken, de schaal met hapjes blijft vol op tafel staan en er breekt als het ware een soort van gezonde paniek uit.”
Beiden zijn het er over eens, het wordt vooral hilarisch en chaotisch en ze verheugen zich er nu al op.

Zien de winnaars van het afgelopen jaar tegen bepaalde teams op? Als in koor klinkt het “Nee hoor’ kom maar op. We maken ons daar niet druk om. Met elkaar wordt het hilarisch, ook om de filmpjes van andere teams naderhand te zien. “We zien het als een soort test, een uitdaging om zoveel mogelijk opdrachten te doen en zoveel mogelijk vragenlijsten in te vullen. En als het dan 23.00 uur is, dan pas leunen we achterover en kunnen we ontspannen van de race tegen de klok. Is het ontspannend? Enerzijds niet met alle stress waar we toch ook om lachen maar anderzijds ook wel, omdat het allemaal om de gezelligheid en de hilariteit gaat. De beker die we kunnen winnen is mooi maar meedoen is belangrijker dan winnen.”
Omdat er tijdens de quiz zelf geen tijd is van eten of drinken, gaat ‘team Schaersvoorde’ voor de tijd gezamenlijk al uit eten, met een gevulde maag werkt het brein ook beter.
Als je wilt meedoen aan de DinXperience Quiz op vrijdag 17 maart, geef je dan op met je team via het inschrijfformulier op de site van www.dinxperience.nl bij het onderdeel Quiz. De kosten zijn veertig euro per team en je kunt je opgeven tot 3 maart. Na inschrijving ontvang je een mail met meer informatie en het bankrekeningnummer waar de inschrijfkosten naar toe moeten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit