Deel van de organisatie bji de bakoven in Suderwick: Marijke Verschoor, Theo Messink, Bertie Bussink, Johannes Hoven.. Freek Diersen ontbreekt op de foto. Foto: Frank Vinkenvleugel

Deel van de organisatie bji de bakoven in Suderwick: Marijke Verschoor, Theo Messink, Bertie Bussink, Johannes Hoven.. Freek Diersen ontbreekt op de foto. Foto: Frank Vinkenvleugel

Verloren gewaande grenspaal staat weer op zijn plek

Cultuur

Einmal Niederlande und zurück: Deel 3

DINXPERLO - Op dinsdag 1 augustus 2023 wordt herdacht dat het 60 jaar geleden is dat Suderwick weer een eenheid werd. Ter gelegenheid daarvan onthullen de burgemeesters van Aalten en Bocholt een grenspaal. Deze grenspaal stond 60 jaar geleden op dezelfde plek en scheidde 14 jaar lang met meerdere grenspalen Suderwick: Suderwick-West viel onder Nederland en Suderwick-Ost onder Duitsland. Na de onthulling van de grenspaal volgt in de Michaelstreff een gesprek met Nederlandse en Duitse getuigen van de annexatie gevolgd door een muzikaal Naoberfeest op het plein bij de Michaelskirche.

Door Marijke Verschoor-Boele

Het programma
Een lang verloren gewaande grenspaal staat weer op zijn oude plek. Op dinsdag 1 augustus om 14.45 uur wordt, na 60 jaar, een oude grenspaal bij Tenbensel 2 onthult door burgemeester Kerkhoff van Bocholt en burgemeester Stapelkamp van de gemeente Aalten. Van 1949 tot 1963 stond hij hier en scheidde de toen nieuw getekende grens van Suderwick-West met Duitsland. Bij de grenspaal wordt ook een infotafel met daarop de geschiedenis van de grenspaal onthuld.

‘Water kent
geen grenzen’


Zomer en spelen met water horen bij elkaar. In de tuin naast de Michaelskirche is er van 15.00 tot 17.00 uur voor kinderen vanaf 6 jaar een spelletjesmiddag rond het thema ‘Water kent geen grenzen’.
Deze middag wordt georganiseerd door JuKids Suderwick. Nederlandse en Duitse kinderen zijn welkom!

Om 14.30 starten de aanwezigen in de Michaelstreff met gezellig ‘Kaffee und Kuchen’ voor genodigden en getuigen van de annexatie. Daarna volgt van 15.30 tot 17.00 een rondetafelgesprek rond het onderwerp ‘Wie war das einmal Niederlande und zurück?’. Het gesprek zal zijn in het Nederlands, dialect en het Duits. Het gesprek wordt geleid door Stefan Prinz, hoofdredacteur van het Bocholter-Borkener Volksblatt. Henk-Jan Bussink, bestuurslid van Stichting Historisch Dinxperlo, en Georg Kronenberg van de Heimatverein zullen daar waar nodig assistentie verlenen of vertalen. Niet alleen Suderwickers, maar ook Dinxperloërs zijn van harte welkom om te praten en herinneringen aan de periode van de annexatie te delen.

Borreltijd
Men sluit het middagprogramma af met een borreltje en muziek van trekzakgroep De Spölluu in de tuin naast de Michaelskirche (Kerkpatt).

Fototentoonstelling
Ben Maandag exposeert in de Michaelskirche met een fototentoonstelling ‘Suderwick-Dinxperlo, 1949 tot 1963’. Deze expositie zal ook na 1 augustus nog enige tijd te bezichtigen zijn. De kerk is tijdens openingstijden gratis toegankelijk.

Naoberfeest
Om 18.00 uur start het Naoberfeest in de tuin naast de Michaelskirche. Na het optreden van De Spölluu in de Dinxperse muziekkoepel vindt om 18.00 uur een optreden van de Götekapelle plaats. Om 19.00 uur volgt het Dinxpers Smartlappenkoor. Zij staan garant voor een gezellige start van het Naoberfeest én iedereen mag meezingen.

Brot und Butter
Natuurlijk wordt de inwendige mens niet vergeten. Ter herinnering aan de Butternacht bakken de leden van de bakgroep van Stichting Historisch Dinxperlo in een historische bakoven brood en delen dit op het plein uit. Iedereen kan een vers sneetje brood met boter krijgen. Verder zijn er worstjes en bier of frisdrank te koop.

Organisatie
60 Jaar hereniging Suderwick wordt georganiseerd door de Heimatverein Suderwick met ondersteuning van het Grenslandmuseum Dinxperlo, Stichting Historisch Dinxperlo, Dinxpers Belang, DinXperience, BI Dinxperwick en Jukids Suderwick.

Iedereen is welkom om het Naoberfeest Suderwick – Dinxperlo samen te vieren!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant