Fragment uit de film. Foto: PR
Fragment uit de film. Foto: PR

Gratis naar indrukwekkende film ‘The Father’

Cultuur

DINXPERLO - In het kader van Wereld Alzheimer Dag (21 september) en in samenwerking met de werkgroep Ouderen & Veerkracht Aalten start Filmhus Dinxperlo het filmseizoen met een gratis vertoning van de aangrijpende film ‘The Father’. Deze is op 28 september om 20.00 uur. De entree is gratis (vrije gift mogelijk voor dementieproject Music & Memory Aalten e.o.) in het Filmhus Dinxperlo aan de Maurits Prinsstraat 6 in Dinxperlo.

Anthony (Anthony Hopkins) lijdt aan de ziekte van Alzheimer, waardoor zijn geheugen hem steeds meer in de steek begint te laten. Hij wil niet toegeven en accepteren dat hij zorg nodig heeft op zijn oude dag. Hij woont in bij zijn dochter Anne (Olivia Coleman) en we zien zijn toestand steeds verergeren.
Anne staat voor een groot dilemma: ze weet dat ze niet langer in staat is haar vader de hulp te bieden die hij nodig heeft. En ze weet dat er een moment komt dat ze voor zichzelf en haar eigen gemoedsrust moet kiezen. Maar hoe laat je je eigen vader los als hij zich in paniek steeds meer aan je vastklampt? Zelfs wanneer hij je amper meer herkent?
Deze situatie alleen al is goed voor een flinke brok in je keel. Wat ‘The Father’ echter extra bijzonder maakt, is de wijze waarop het verhaal verbeeld wordt en gemonteerd is. We beleven de film voornamelijk door de ogen van Anthony. En dus ook vanuit zijn verwarring. Scènes lopen niet helemaal in chronologische volgorde, conversaties kunnen deels gefabriceerd zijn in Anthony’s hoofd, er zijn hallucinaties van bepaalde mensen die er misschien helemaal niet zijn én zelfs de meubels in zijn appartement veranderen subtiel door de film heen om zo aan te tonen dat hij zich steeds meer vervreemd voelt van de buitenwereld.
Regisseur Florian Zeller laat niet alleen zien wat dementie met een persoon doet, hij laat het je ook ervaren voor zover dat kan. De film verwart en desoriënteert: verontrustend en tegelijkertijd briljant.
De sterk acterende Hopkins (die hiervoor een Oscar won) en Colman houden je geboeid in de opeenstapeling van hun eigen en gezamenlijke ontroerende momenten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band