De eerste bezoekers van de Wanderkapelle: Johannes Hoven en Freek Diersen. Foto:Angelika Hoven
De eerste bezoekers van de Wanderkapelle: Johannes Hoven en Freek Diersen. Foto:Angelika Hoven

‘Wandelkapel’ geplaatst bij de Michaelskerk in Suderwick

Cultuur

SUERWICK - Sinds 21 september staat er voor onbepaalde tijd een kunstwerk, genaamd ‘Wandelkapel’, bij de katholieke Michaelskerk in Suderwick, tussen de kerk en de Duits-Nederlandse grens. Dit kunstwerk is gemaakt door Rolf Wicker uit Berlijn en oriënteert zich op de bouwstijl van kapellen in de regio.

In tegenstelling tot een normale kapel is deze sculptuur volledig verplaatsbaar en heeft sinds de Sculptuur Biënnale in de Kreis Borken in 2005 op verschillende plaatsen in het Münsterland en het Nederlandse grensgebied gestaan. De locatie tussen de Michaelskerk en het Nederlandse Heelweg, slechts een paar meter van de grens, past goed bij het thema.

Enerzijds werd deze locatie gekozen omdat de Michaelskerk zelf ook is ontstaan uit een kapel. Anderzijds omdat het waarschijnlijk het best kan worden waargenomen door hopelijk nieuwsgierige en openstaande kijkers aan beide zijden van de grens.
De sculptuur is bedoeld om discussie en dialoog uit te lokken over moderne kunst en traditionele religieuze symboliek. Het kunstwerk is niet direct herkenbaar als kapel, wat vragen oproept over zijn betekenis en toegankelijkheid.

Heimatverein
De Heimatverein hoopt dat deze Wandelkapel mensen aan beide zijden van de grens zal inspireren om met elkaar in gesprek te gaan en elkaars opvattingen te respecteren. Vinden mensen het kunstwerk mooi? Moet men kunstwerken mooi vinden? Christina Rau, beschermvrouwe van de Sculptuur Biënnale in 2005, gaf hierop een antwoord: “Moderne kunst stelt uitdagingen. Het wil de dialoog en discussie bevorderen.”
Dit kunstwerk, dat tot nadenken en discussiëren uitnodigt, staat symbool voor de kracht van kunst om mensen samen te brengen, ongeacht hun achtergrond of overtuigingen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band