Helligen Hendrik kruipt deze decembermaand in de rol van Scrooge. Foto: PR
Helligen Hendrik kruipt deze decembermaand in de rol van Scrooge. Foto: PR

Helligen Hendrik in rol van Scrooge

Cultuur

WINTERSWIJK - Na een fantastische en volledig uitverkochte voorstelling vorig seizoen, keert Helligen Hendrik op 14 december aanstaande terug naar Theater De Storm en kruipt dan in de rol van Scrooge. “Schrooten, nen dondersen droadnaegel”, dat is de naam van de Twentse bewerking van het welbekende kerstverhaal van de Britse auteur Charles Dickens. 

Theatermaker Bert Eeftink maakte de Oost-Nedelandse Scrooge, met in de hoofdrol zijn alter ego Helligen Hendrik. Die speelt in deze productie de hardvochtige boer Hendrik Schrooten uit de buurtschap Stokkum bij Markelo, die alles en iedereen om zich heen schoffeert. Vooral zijn trouwe knecht Gertje moet het ontgelden.
Aan de vooravond van Kerstmis laat Hendrik duidelijk weten dat hij niets om de feestdagen geeft. ‘Almoal flauwekul!’ Hendrik haat de typische kerstsfeer, net als het karakteristieke geluid van de midwinterhoorn. En hij gaat zeker niet in op een uitnodiging van zijn neef Fred om te komen dineren met kerst.

Op kerstavond zit Hendrik dan ook moederziel alleen in zijn donkere boerderij, als de geest van zijn overleden broer Herman zich aandient. Die waarschuwt Hendrik voor de gevolgen van zijn gedrag en kondigt de komst van drie ‘witte wieven’ aan. Wat volgt is een reis door verleden, heden en toekomst. Wordt Hendrik inderdaad een ander mens en omarmt hij Kerstmis, of blijft hij dat onuitstaanbare, verbitterde personage?

Ticketverkoop
Een ticket voor Scrooge met Helligen Hendrik op donderdag 14 december aanstaande kost 25,50 euro. Het is mogelijk om online te boeken via  www.theaterdestorm.nl of via de theaterkassa - geopend op dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur, tel. 0543 – 519285.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant