Eus van Hove. Foto: PR
Eus van Hove. Foto: PR

‘Reis naar het eind’: Rotterdamse dwangarbeiders in Dingden

Cultuur

DINXPERLO - Het Grenslandmuseum houdt op zondag 7 april om 14.30 uur een lezing in de Dorpskerk aan het Prins Claus Plein 1 in Dinxperlo. Eus van Hove vertelt over het reisverhaal van zijn vader, opgepakt tijdens de razzia in Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog en als dwangarbeider tewerkgesteld in Dingden. De lezing is gratis toegankelijk, een vrijwillige bijdrage ten behoeve van het Grenslandmuseum is welkom.

Razzia in Rotterdam
Hubert van Hove is 22 jaar als hij op 11 november 1944 tijdens de Razzia van Rotterdam wordt opgepakt door de Duitsers. Na het transport naar Dingden, een dorp niet ver van Dinxperlo, wordt hij tewerkgesteld als ‘Schanzarbeiter’.
Tijdens de Razzia van Rotterdam worden op 11 november 1944 ruim 50.000 mannen in de leeftijd van 17 tot 40 jaar opgepakt door de Duitsers. Eus van Hove vertelt hoe de Duitse Wehrmacht deze groots opgezette razzia organiseerde en hoe zijn vader wordt opgepakt en afgevoerd naar één van de verzamelplaatsen in Rotterdam.

Erbarmelijke tocht
Daarna volgt het reisverhaal naar Duitsland. Een erbarmelijke tocht van de Rotterdammers op volgepakte rijnaken die via Amsterdam over het IJsselmeer varen. Van de stad Kampen worden de mannen per trein richting Duitsland vervoerd. Onderweg wordt de trein vanuit de lucht beschoten, maar uiteindelijk komt Hubert van Hove na een barre reis van tien dagen terecht in Dingden. 

‘Schanzarbeit’
Daar wordt hij samen met 200 Rotterdammers ondergebracht in Lager Hengstermann, een feestzaal waar de mannen op de kale grond slapen. De ‘Schanzarbeit’ bestaat uit het graven van tankgrachten en loopgraven voor de Duitse verdedigingslinie, de Westwall. De eerste maanden wordt nog contact onderhouden met het thuisfront in Rotterdam. Een grensganger in Aalten bezorgt brieven naar Lager Hengstermann. Van de bevolking van Lichtenvoorde krijgen de Rotterdamse dwangarbeiders Kerstpakketten. Maar in maart 1945 verslechtert de situatie. 

Operatie Plunder
Tijdens Operatie Plunder komt Dingden midden in de frontlinie te liggen. Tussen Wesel en Bocholt worden 16.000 parachutisten gedropt. De grootste luchtlandingsoperatie die ooit is uitgevoerd in een enkele dag. Hubert van Hove vlucht voor zijn leven en schuilt in een oude molen voor de bombardementen. 

Bevrijding
Na de bevrijding fietst hij via Aalten en Varsseveld naar Deventer, waar zijn oom en tante wonen. Als Hubert van Hove op 3 juni 1945 aanbelt bij zijn ouderlijk huis in Rotterdam eindigt zijn reisverhaal. Hubert van Hove heeft het zijn hele leven over ‘moffen’ als hij over Duitsers spreekt, maar over de Tweede Wereld Oorlog vertelt hij weinig. 

‘Reis naar het einde’
Pas in 1993 heeft Hubert van Hove zijn dramatische belevenissen op papier gezet. Het reisverhaal van zijn vader heeft Eus van Hove vorig jaar uitgebracht als boek: Reis naar het einde. Om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder de Razzia van Rotterdam levend te houden. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant