Derk-Jan en Christien te Kiefte te midden van oogapparatuur. Foto: Frank Vinkenvleugel

Derk-Jan en Christien te Kiefte te midden van oogapparatuur. Foto: Frank Vinkenvleugel

Te Kiefte: Al meer dan 60 jaar deskundige oogzorg in Dinxperlo

Economie

DINXPERLO - Wie een oogmeting wil laten doen, een bril of lenzen nodig heeft, hoeft het dorp niet uit. Deskundige oogzorg, mét parkeerplaatsen voor de deur kunt u vinden bij te Kiefte: Optiek, Optometrie en Oogzorg aan de Grensstraat.

Door Marijke Verschoor-Boele

60-jarig jubileum
Het echtpaar te Kiefte, Derk-Jan en Christien, heeft een feestelijk jaar achter de rug. “Samen met onze klanten hebben we ons 60-jarig jubileum gevierd en we kijken er in volle tevredenheid op terug”, vertelt Christien. “We blijven natuurlijk niet stilzitten. We gaan door, maar we willen ons nog meer profileren als een deskundige Optiek met kwalitatieve oogzorg. 2023 Is voor ons een jaar met nieuwe kansen op verschillende gebieden.”

Optiek, Optometrie en Oogzorg
We zijn begonnen als optiek en juwelier”, zegt Derk-Jan. “Enkele jaren geleden hebben we een omslag gemaakt en zijn we ons volledig gaan richten op Optiek, Optometrie en Oogzorg. Af en toe komen er nog wel mensen in de zaak voor een batterij voor hun horloge of met een kapotte klok, daar kunnen wij echt niet meer mee helpen.”

CBR-oogkeuringen
Derk-Jan is al meer dan 40 jaar opticien en heeft zich daarnaast gespecialiseerd in optometrie en oogzorg. Hij doet ook CBR-oogkeuringen. “Het is wel nodig om hiervoor een afspraak te maken”, merkt Christien op. “Soms bellen mensen dat ze direct een CBR-keuring willen, want hun rijbewijs is aan het einde van de week verlopen en dat kan echt niet altijd. We werken zoveel mogelijk op afspraak. We doen het werk samen, dus ook in verband met de personele bezetting moeten we keuzes maken.”

Wat is het verschil tussen een opticien en een optometrist?
Een opticien doet een oogmeting en kan brillen en lenzen aanmeten”, legt Derk-Jan uit. “Ook hierin willen we kwaliteit leveren. Een volledige oogmeting neemt ruime tijd in beslag omdat alles van het oog wordt gecontroleerd. Ook bij het uitzoeken van een bril wordt u deskundig geadviseerd. Het gaat er niet alleen om dat een bril leuk staat, maar de kwaliteit van het glas is ook belangrijk. Ook met een kleine portemonnee proberen we u te helpen.”
“Een optometrist is een soort van voorportaal van de oogarts”, gaat Derk-Jan verder. “We onderzoeken de gezondheid van de ogen en kunnen oogaandoeningen opsporen. Zo meten we de oogdruk, doen onderzoek naar de gezondheid van ogen, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Iedereen kan bij ons terecht zonder verwijsbriefje van de huisarts en dat maakt ons gemakkelijk toegankelijk. Het enige wat je moet doen is een afspraak maken en dan zit ik voor u klaar!”

‘Ik ben ook lid van de OVN (Optemetristen Vereniging Nederland).’zegt Derk-Jan, ‘Dit is een soort van kwaliteitskeurmerk van het vak van Optometrist. Een kwaliteit die we willen behouden bij OVN, dus dat betekent regelmatige na- en bijscholing.”

Oogzorg in Afrika
“Sinds 2017 hebben we daar ons eigen oogzorgproject opgezet, onze hulp gaat ook met uw hulp door.  De allerarmsten van Ndegeya in Oeganda worden met bijvoorbeeld een leesbril of oogdruppels en oogmetingen, door Michael ter plekke geholpen. Volg ons verhaal...”

Bijziendheid bij jonge mensen
Er is steeds meer aandacht voor bijziendheid bij jonge mensen”, vertelt Derk-Jan. “Als je bijziend bent, zie je dichtbij heel goed en veraf minder. Hogere bijziendheid komt bij jonge kinderen steeds vaker voor, dat kan risico’s op oudere leeftijd met zich mee brengen, dus vragen we ook aandacht van de ouders en scholen hiervoor. Soms denkt men dan dat een kind dyslectisch of leesproblemen heeft, terwijl er sprake is van een visuele oogafwijking. Wij kunnen als oogzorgprofessional onderzoeken of de klachten van een kind visueel zijn of niet. Bijziendheid is niet te genezen, maar kan, onder andere met nachtlenzen en brillenglazen en lifestyle-advies, afgeremd worden.”´

Oogzorg
Een opticien en een optometrist doen aan oogzorg, vertelt Christien. “Ook het komende jaar organiseren we weer enkele specials, bijvoorbeeld een special over droge ogen. We kondigen deze aan in de krant en op de social media, dus plak de ‘Ja sticker’ op je brievenbus, zodat je dit niet mist”, lacht Christien en staat weer op om een klant te helpen.
Derk-Jan vult gelijk aan: “We willen graag oogzorg op maat aanbieden. Is men slecht ter been en heeft men geen vervoer, en problemen dan komen we eventueel naar onze klanten toe.”

Beter Horen
Voor uw hoortoestellen en gehoortesten is er voor Beter Horen zitting, iedere dinsdag en donderdag. Leonie helpt u graag, zij werkt ook op afspraak en is bereikbaar: 06-83166303 of u kunt te Kiefte bellen.

Optiek-Optometrie te Kiefte vindt u aan de Grensstraat 6, 7091 BX Dinxperlo. Geopend: dinsdag tot en met donderdag van 9.30 tot 17.00 uur, vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur en zaterdag van 9.30 tot 16.00 uur. Voor een afspraak kunt u bellen: 0315-651606 of app: 06-21372723, mail: info@tekieftedinxperlo.nl.


www.tekieftedinxperlo.nl

Derk-Jan en Christien te Kiefte Beter Horen Leonie Janse van Rensburg. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band