Kevin Bosman (links) en Marco Elburg, beheerder van scouting gebouw Breedenbroek. Foto: Roel Kleinpenning
Kevin Bosman (links) en Marco Elburg, beheerder van scouting gebouw Breedenbroek. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

‘Samen klaren we deze klus’: Scouting in Breedenbroek doet mee aan NL Doet

Maatschappij

BREEDENBROEK - Ieder jaar organiseert het Oranje Fonds NLdoet. Een grote vrijwilligersactie waarbij de vrijwillige inzet in de schijnwerper staat. Door een publiekscampagne probeert men zoveel mogelijk Nederlanders vrijwilligerswerk te laten doen. De bedoeling is dat je ervaart wat ‘ertoe doen’ als vrijwilliger met je doet.

Door Waltraud Wensink

Bij Scouting Saksenheerd, de scoutingvereniging voor Breedenbroek, Dinxperlo en omstreken geven ze jaarlijks gehoor aan de oproep van het Oranje Fonds / NLdoet. Op zaterdag 11 maart werd er gezaagd, geverfd, werden er ramen gewassen, werd er lambrisering aangebracht en werd het gebouw van de scouting weer ‘scout-proof’ gemaakt.

Iedereen zijn kwaliteiten
Je zou denken dat het gebouw nog niet zo lang staat en dat er niet veel aan hoeft te gebeuren, maar volgens Marco Elburg is er altijd wel iets te doen. Marco wordt ook wel het ‘opperhoofd’ van de scouting genoemd door de aanwezige vrijwilligers. Hij coördineert het hele gebeuren en bedenkt als het ware wat er gedaan kan worden. Marco: ”We draaien al weer voor het achtste seizoen en gaan nu het lokaal van de verkenners groep onder handen nemen. Dat is de groep van 11 tot en met 15 jaar.”
Marco is een handige klusser en geeft aan dat iedereen hier goed zijn werk doet. ”Iedereen heeft hier zijn of haar eigen kwaliteiten. Ikzelf werk bij Klaassen en dat heeft zijn voordelen. Via Klaassen hebben we materialen tegen gereduceerd tarief gekregen. Daar zijn we natuurlijk blij mee.”
Dat beaamt ook Jeremy-Jay Rösner die namens de Scouting het woord doet. ”Materialen zijn erg duur geworden en dan is het mooi dat we het goedkoper krijgen voor onze klus dag. Via NLdoet krijgen we ook een bijdrage wat een mooie aanvulling op het totaal is”.

Haalbaar plan
Jeremy-Jay vervolgt zijn verhaal: ”We doen ieder jaar mee en vooraf bekijken we wat er ligt, wat we willen en wat we kunnen. Vervolgens maken we een plan en kijken samen wat haalbaar is. Het lokaal waar we nu aan werken, had nog geen beurt gehad en nu krijgt deze een opknapbeurt met een frisse uitstraling. Nu is een dag als vandaag daar uitermate geschikt voor, want het weer is goed, de groepen gaan gewoon door en hebben er bijna geen last van dat er geklust wordt.”
En inderdaad, aan de tafel die buiten staat zitten ‘de bevers’ heerlijk te knutselen en verven, met hun jasjes aan, maar daaronder natuurlijk heel stoer hun rode scoutingblouse. Dat het een beetje fris is deert ze geen moment, het zonnetje schijnt en dan doet het heerlijk aan. Het zijn immers ook echte scouts en die maken zich daar niet druk om.

Saamhorigheid
Saksenheerd ligt prachtig aan de rand van het bos en het gebouw is een aanwinst voor de Scouting. Scouting Saksenheerd is gegroeid tot aan wel 100 leden en ze komen uit verschillende plaatsen. Zo komen ze uit Breedenbroek, Dinxperlo, Sinderen, Silvolde, Bontebrug: eigenlijk uit alle hoeken hier in de buurt. Iedereen die vandaag aan het werk is, is zelf ook ooit jong begonnen. En zoals je van echte scouts kan verwachten, wordt er keihard en vol enthousiasme gewerkt.
Jeremy-Jay: ”Je zegt werken, maar het is eigenlijk is werk een verkeerd woord want voor werk wordt je betaalt. We doen het vrijwillig en we doen we alles zelf. Er is voor iedereen wel een taak weggelegd. We proberen er wel ouders bij te betrekken en als ze tijd hebben zijn ze meer dan welkom om te helpen. Voor nu doen we het met de mensen die hier rondlopen. Straks gaan we samen lunchen en deze hele dag geeft toch wel een gevoel van saamhorigheid. Het is mooi om dit als groep te kunnen doen. Samen klaren we deze klus en zorgen we ervoor dat het gebouw er weer representatief uitziet. Volgend jaar doen we weer mee aan NLdoet en kijken we wat er dan weer gedaan kan worden.”
En aan het einde van de dag ziet het er allemaal ongetwijfeld weer tip top uit en heeft de inzet van de hardwerkende vrijwilligers er echt toe gedaan.

Kijk voor meer info over Scouting Saksenheerd op de website.


www.scoutingsaksenheerd.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band