De organisatie van de maaltijd met de placemat. Foto: Frank Vinkenvleugel
De organisatie van de maaltijd met de placemat. Foto: Frank Vinkenvleugel

Dinxperwickse Vrijheidsmaaltijd/ Freiheitsmahlzeit op het Prins Clausplein

Maatschappij

DINXPERLO - Op vrijdag 5 mei om 12.00 uur kan iedereen aanschuiven bij een grote Vrijheidsmaaltijd/Freiheitsmahlzeit op het Prins Clausplein in Dinxperlo. Voor twee euro kan men een placemat kopen bij de Jumbo in Dinxperlo, Bäckerei Gerads in Suderwick (u weet wel ‘de Duutse bakker’ naast Claudio) en bij het Grenslandmuseum. De Dinxperwickse Vrijheidsmaaltijd/Freiheitsmahlzeit wordt om 12.00 uur geopend door burgemeester Stapelkamp en door zijn Duitse collega van Bocholt, de locoburgemeester Kerstin Erkens.

Door Marijke Verschoor-Boele

Vrijheidsmaaltijd
De maaltijd is een initiatief van een aantal betrokken bewoners uit Dinxperwick, de markt ter gelegenheid van 60 jaar markt, het GrenzBlickAtelier, Dinxperwick en het Grenslandmuseum. De maaltijd wordt mede mogelijk gemaakt door een groot aantal sponsors en door subsidies van de gemeente Aalten, de gemeente Bocholt en Interreg. Daarnaast werken Nederlandse en Duitse vrijwilligers mee aan deze maaltijd.

Vrijheidssoep
De gemeente Aalten sluit met deze maaltijd aan bij het Regioprogramma Vrijheid Achterhoek, Liemers en Grensstreek Duitsland en bij het 4/5 mei comité. Elk jaar stelt het 4/5 mei comité voor de organisatie van een Vrijheidsmaaltijd promotiemateriaal beschikbaar en vraagt het ook een bekende kok om een recept te maken voor een Vrijheidssoep, die de organisatoren van een Vrijheidsmaaltijd gratis kunnen bestellen.
Dit jaar heeft de tv-kok, London Loy, bekend van het programma Koffietijd, het recept voor de Vrijheidssoep ontwikkeld. Het is een vegetarische maissoep geworden. Iedereen die een placemat heeft gekocht kan een kopje van deze heerlijke soep proeven. Natuurlijk staan er verder ook broodjes op het menu.

Enkele jaren geleden was er ook een maaltijd op het Prins Clausplein. Een veel gehoorde opmerking tegen leden van de huidige werkgroep is dan ook: ‘Jaren geleden was er ook een maaltijd. Wat was dat gezellig! Het plein stond vol met tafels en banken. De broodjes stonden op een kraam voor de Expert en je ging zomaar ergens zitten en had gesprekken met mensen die je niet eens kende.’
De werkgroep hoopt dat het ook deze keer weer een groot succes zal worden.

Vrijheid
Behalve gezellig met elkaar samen lunchen heeft de maaltijd nog een doel: met elkaar praten, verbindingen leggen en daar waar nodig grenzen slechten Een vrijwilliger van het Grenslandmuseum sprak tijdens een rondleiding in het museum: “Over twee jaar vieren we 80 jaar Vrijheid. 80 jaar: er zijn weinig landen die zo lang vrijheid kennen. Er zijn ook weinig plaatsen waar de grenzen zo goed zijn geslecht als hier in ons Dinxperwick. Sinds een jaar zijn we ons er helaas nog meer bewust van geworden hoe kostbaar onze vrijheid is en hoe bijzonder het is hoe wij hier aan de grens met elkaar leven en elkaars grenzen respecteren.”

‘Happertjes´ of ‘Fingerspiel’
Met deze Vrijheidsmaaltijd wil de werkgroep ook bij de Vrijheid stilstaan. Dit zijn gespreksonderwerpen die soms wat moeilijk zijn om daarover te beginnen. Daarom heeft het 4/5 mei comité speciale ‘happertjes’ (in het Duits ‘Fingerspiel’) ontwikkeld, die door het GrenzBlickAtelier zijn aangepast aan de Nederlands/Duitse situatie hier in Dinxperwick. Iedereen kan een ‘happertje’ gaan vouwen en dan het spelletje ermee doen. Je noemt een getal, dan gaat het ‘happertje´ open en dicht, heb je het getal bereikt dan kun je een flapje openvouwen en staat er een vraag over vrijheid waar je antwoord op kunt geven. Natuurlijk gewoon even gezellig kletsen met de buurman of buurvrouw kan ook!

De Vrijheidsmaaltijd start om 12.00 uur. De verkoop van de place-mats is vanaf heden op de voorverkoopadressen Jumbo, Bäckerei Gerads en het Grenslandmuseum. Wees er op tijd bij om een placemat te kopen want er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De Vrijheidsmaaltijd is goed te combineren met een bezoek aan de markt, de plaatselijke middenstand of een bezoek aan het Grenslandmuseum.

Concert voor Vrede en Vrijheid
In verband met de viering 30 jaar Europapreis van Bocholt is er op 5 mei ’s avonds vanaf 19.00 uur een gratis concert in de Michaëlskirche.
Het Stadskoor Bredevoort en het Projectchor Städtepartnerschaften Bocholt zullen afzonderlijk en gezamenlijk optreden. Bij dit concert voor Vrede en Vrijheid zal natuurlijk de Europese Hymne ‘Ode aan de Vrijheid’ van Beethoven niet ontbreken.
Het concert zal worden geopend door burgemeester Kerkhoff van Bocholt en burgemeester Stapelkamp van de gemeente Aalten.

Unieke dag
5 mei wordt hiermee in Dinxperwick een unieke dag met de Vredesmaaltijd, gedachten over Vrede en Vrijheid en een bijzondere muzikale grensoverschrijdende afsluiting!

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band