Peter Spoor, Michel Giesen en Rudy Vreemann. Foto: Frank Vinkenvleugel

Peter Spoor, Michel Giesen en Rudy Vreemann. Foto: Frank Vinkenvleugel

Gemeente Aalten krijgt een nieuwe keizer

Maatschappij

Schutterij Eendracht Maakt Macht uit Dinxperlo organiseert

DINXPERLO - De gemeente Aalten krijgt deze maand een nieuwe keizer. Op zaterdag 13 mei wordt na jaren eindelijk weer het keizerschieten gehouden. De winnaar komt uit de gelederen van de laatste vijf schutterskoningen van de deelnemende verenigingen uit onder meer De Heurne, Lintelo, IJzerlo, Barlo, Aalten en de Haart. De organisatie is opnieuw in handen van de oudste vereniging van de gemeente: ‘Eendracht Maakt Macht’ uit Dinxperlo. Deze schutterij bestaat al sinds 1837.

Namens het bestuur vertellen commandant Michel Giesen, tweede voorzitter Peter Spoor en waarnemend voorzitter Rudy Vreemann over dit bijzondere evenement dat eens in de vijf jaar wordt gehouden. Het gemeentelijke keizerschieten is begonnen na de herindeling. Peter: ”Wij zijn de enige vereniging die het wapen van Dinxperlo nog in het vaandel heeft staan. Dat is nooit veranderd, ook niet na de herindeling”. Rudy: ”Wij vinden dat dit een historische waarde heeft en daar zijn we ook trots op.”
 ”Rudi Wossink was destijds onze penningmeester en zat ook in de gemeenteraad. We kunnen wel stellen dat hij een van de mensen is die bij de oprichting van het keizerschieten een belangrijke rol heeft gespeeld. De gemeente Aalten, die de de wisselbeker beschikbaar stelde, was zeer content met het initiatief. Dat er samen met de andere verenigingen uit de gemeente iets werd ondernomen werd van harte toegejuicht”, aldus Vreemann.

Vleugels, staart, hals en romp
Alle verenigingen die het vogelschieten op het programma hebben staan krijgen een uitnodiging. De winnaar van het vogelschieten mag zich koning noemen. De laatste vijf koningen van iedere vereniging van de afgelopen jaren mogen vervolgens meedoen aan het gemeentelijk keizerschieten en meedingen naar de titel. ”Vergeet overigens niet te vermelden dat het ook een koningin kan zijn want ook dat behoort tot de mogelijkheden“, zegt Rudy.
”En dan gaat het als volgt”, vult Michel aan. “Je schiet eerst op de vleugels, vervolgens op de staart, hals en als laatste op de romp van de houten vogel. Schiet je de vogel er helemaal af dan ben je die nieuwe keizer van 2023 van de gemeente Aalten. Om 13.30 uur is de ontvangst van de verenigingen en de deelnemers. Het schieten begint om 14 uur. Rond 16.30 is bekend wie zich de komende vijf jaar keizer van Aalten mag noemen en de wisselbeker van wethouder Te Lindert in ontvangst mag nemen. Deze nieuwe keizer zal een vaandelhulde ontvangen van EMM.”

Springkussen, gelukschieten en fladderschieten
Peter: ”We hopen op veel aanmeldingen die ook weer de nodige aanhang meebrengen. Daarnaast hopen we ook op belangstelling uit Dinxperlo en omstreken van mensen die gewoon zin hebben in een gezellige middag, iedereen is welkom. Voor de kinderen zetten we een mooi springkussen neer en de jeugd mag komen ‘gelukschieten’. Belangstellende toeschouwers mogen ook een poging wagen bij het ‘fladderschieten’. Er is deskundige begeleiding aanwezig om alles in goede banen te leiden. Peter en Michel zijn beiden in bezit van een wapenvergunning. Dat is protocol voor de schutterij om dit soort activiteiten te mogen uitvoeren. Ze zijn aangesloten bij de KNTS, de koepel voor traditionele schutters voor Brabantse, Limburgse en Gelderse Gildes en Schutterijen. Er wordt echt niet lukraak geschoten bij de schutterij: men moet voldoen aan de nodige eisen.”
“Logistiek gezien komt er heel wat bij kijken om een evenement als dit te organiseren. Er zit veel meer achter dan dat sommige mensen misschien van de schutterij verwachten. Het imago dat er alleen maar veel gedronken wordt is allang achterhaald en als schutterij zetten we ons graag op een positieve manier op de kaart. Er is geen sprake van een besloten activiteit. Integendeel, want iedereen is van harte welkom. Het wordt gezellig, leuk, spannend en er is sprake van een strak wedstrijdelement. Het gaat bij het keizerschieten om een gezonde en onderlinge strijd waar plezier en een gezellige middag het belangrijkst zijn. Op het laatst is het natuurlijk erg spannend en staat iedereen ook buiten te kijken”, zegt Rudy.

Serieuze zaak
Rudy: ”Onze koningen van de afgelopen vijf jaar, Peter Lensing, Michel Giesen, Andre Kip, Gunther Freriks en Henri Spiekers zullen proberen de eer hoog te houden voor EMM en reken erop dat het een serieuze zaak is. We stoppen er de nodige energie in en hopen oprecht om ook nieuwe inwoners uit Dinxperlo naar ons toe te krijgen om kennis te maken met de oudste vereniging van de gemeente Aalten.”
Het gemeentelijk keizerschieten vindt plaats op het schuttersterrein van Schutterij ‘Eendracht Maakt Macht’ Dinxperlo aan de Europastraat 4. De toegang is gratis. Voor vragen kan men contact opnemen met een van de bestuursleden of mailen met r.vreemann@emmdinxperlo.nl. Zie ook de website.


www.emmdinxperlo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band