Dodenherdenking in Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel
Dodenherdenking in Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel

4 mei 2023: verleden en toekomst

Maatschappij

DINXPERLO - Een sfeervolle dodenherdenking, die begint met een gedicht voorgelezen door Jolijn Ormel in Dr. Jenny. Vandaar gaat de stille tocht naar het Joods Monument aan de Kwikkelstraat, Martijn te Grotenhuis met omfloerste trom voert de stoet aan. Bloemen worden gelegd en er wordt stilgestaan bij de tientallen Joodse namen die hier vermeld staan. Slachtoffers van zinloos geweld. Ook Sonny Heiny Cohen wordt hier herdacht met een gedenksteen. Het vijfjarige Joodse Dinxperlose jongetje werd op 24 maart 1945 gedood door een granaatscherf bij zijn onderduikadres in Groenlo.

De stoet gaat verder naar het herdenkingsmonument bij de kerk. Hier worden eveneens bloemen gelegd door schoolkinderen en leest Anne-Sophie van Beersum een gedicht voor. Jolijn en Anne-Sophie zitten allebei op De Höve. Daarna volgt een gedicht van Esther Ruesen. Verleden en toekomst zijn met elkaar verbonden.
Robert-Jan Rijks leest een gedicht/overpeinzing van zijn vader Theo Rijks voor. Theo Rijks: een ‘grensslechter’ die veel voor de Dinxperwickse gemeenschap betekend heeft. Namens de gemeente spreekt de wethouder Erik Groters.
In zijn slotwoord memoreert Arjan Bruggink, voorzitter van de VVNF: “Dodenherdenking en Bevrijdingsdag hebben alles met elkaar te maken. Op 4 mei tonen wij respect aan diegenen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid. Op 5 mei vieren we de vrijheid. Dat doen we samen, in verbondenheid”.

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band