Vlnr: Willy Wienholts, Debby Marcus en Mirjam Westendorp. Foto: Frank Vinkenvleugel

Vlnr: Willy Wienholts, Debby Marcus en Mirjam Westendorp. Foto: Frank Vinkenvleugel

Frank Vinkenvleugel

Dinxperlo Herinnert start met herinneringsavond

Maatschappij

DINXPERLO - Een mooi initiatief is geboren. Op donderdag 25 november houdt de werkgroep Dinxperlo Herinnert voor de eerste keer een kort maar mooi evenement voor alle inwoners van Dinxperlo en aangrenzende streken. Een herinneringsavond op de laatste zaterdag van november, met de intentie om er een jaarlijks wederkerend evenement van te maken op de Nieuwe Begraafplaats aan de Aaltenseweg in Dinxperlo.

Door Waltraud Wensink

Debby Marcus (uitvaartbegeleider), Willy Wienholts (uitvaartspreker) en Mirjam Westendorp (uitvaartspreker) vertellen namens Stichting Dinxperlo Herinnert wat belangstellenden hiervan mogen verwachten. Deze drie dames zijn ongeveer tegelijkertijd in de uitvaartbranche begonnen. Debby hoorde van zowel Willy als Mirjam over ideeën om een herinneringsavond in Dinxperlo te organiseren om dierbare overledenen te herdenken. Samen gingen ze hierover in gesprek. De ervaringen die ze alle drie met hun eigen expertise hebben opgedaan maakt dat ze hun ideeën kunnen bundelen.
Mirjam: ”In Varsseveld doen ze dit al jaren onder de noemer ‘Herinnering Verlicht’ en daar is het in de loop der jaren uitgegroeid tot een waardevol evenement. Dat willen we in Dinxperlo ook introduceren. Landelijk zie je dat er steeds meer behoefte ontstaat aan dit soort momenten, om samen vanuit de gemeenschap rouw en gemis te delen.”
Willy: ”We zijn vorig jaar in Varsseveld aanwezig geweest. Het was indrukwekkend wat we daar mochten ervaren. Omdat wij een goede klik samen hebben en hetzelfde doel voor ogen hebben, leek het ons een goed plan om dit ook te realiseren in onze eigen omgeving.”

Lading
Dinxperlo Herinnert wordt gezien als een evenement maar dan wel met een andere lading. Debby: ”Het gaat hierbij om het delen van gevoelens. Gevoelens van rouw en gemis, maar ook een stuk saamhorigheid die het allemaal teweegbrengt. Naarmate we richting de donkere dagen en de feestdagen gaan wordt het gemis vaak zwaarder ervaren. We creëren een mooi moment waarin mensen dit samen kunnen delen in een sfeervolle en op een respectvolle manier.”

Lichtje
Dinxperlo Herinnert vindt plaats in een ingetogen sfeer waarbij er ruimte is voor muziek, proza en gedichten. Om 18.30 uur wordt er gestart op de parkeerplaats bij het Welinkbos waar belangstellenden zich verzamelen en welkom worden geheten. Iedereen ontvangt bij de ingang van de begraafplaats een brandend kaarsje. Gezamenlijk loopt men door de laan van rododendrons naar het open veldje. Fakkels en vuurkorven wijzen de weg en bepalen mede door de muziek en proza een stukje sfeer. Samen wordt stil gestaan bij herinneringen, gemis, loslaten en ‘anders vasthouden’. Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om het lichtje bij een graf te plaatsen. De hele begraafplaats zal met fakkels sfeervol verlicht zijn. Je mag het kaarsje ook meenemen naar een plek die voor jou belangrijk is. Debby: ”Dinxperlo Herinnert is niet alleen voor mensen die een overleden dierbare op deze begraafplaats hebben liggen. Voor mensen die iemand verloren hebben, die elders begraven of gecremeerd is, wordt een aparte herdenkingsplek ingericht om het lichtje te plaatsen. Naderhand is er ruimte voor koffie, thee of warme chocomelk, om na te praten en ons aan de vuurkorven op te kunnen warmen.”
Omdat de werkgroep dit voor de eerste keer organiseert, wordt het enorm gewaardeerd dat ze vanuit het Naoberfonds van de Gemeente Aalten ook gesteund worden bij hun initiatief. Men is ervan doordrongen dat rouw niet een momentopname is maar een leven lang kan duren en draagt Dinxperlo Herinnert een warm hart toe. Mirjam: ”Het is ook fijn dat we gebruik mogen maken van een praktische checklist die door de werkgroep in Varsseveld is samengesteld. Daar is de herinneringsavond inmiddels uitgegroeid tot een groot succes.”
Willy: ”Het is mooi om te zien dat bedrijven en ondernemers ons een warm hart toedragen en willen helpen of ondersteunen bij Dinxperlo Herinnert.”
Debby: “Er zijn contacten met mensen die ook professioneel in de uitvaartbranche werkzaam zijn, zoals de uitvaartbegeleiders van begrafenisvereniging De Laatste Eer. Ze zijn voor veel mensen in ons dorp maar ook daarbuiten bekende en vertrouwde gezichten.”

Troost voelen
Mirjam: ”Ons doel is duidelijk, namelijk het gezamenlijk stilstaan bij rouw en gemis. Je hoeft niet per se iets te zeggen, want een blik zegt soms genoeg. Je ervaart het allemaal samen. Iedereen is van harte welkom. Ook kinderen mogen deelnemen aan Dinxperlo Herinnert. Je hoeft ze niet weg te houden bij rouw en verlies. Het zou wel eens een hele mooie en waardevolle ervaring voor hen kunnen zijn om het op deze manier te beleven.”
Willy vult aan: ”Dinxperlo Herinnert willen we jaarlijks op iedere laatste zaterdag van november terug laten keren. Het is voor ons niet belangrijk of er vijftig of vijfhonderd mensen komen. Mensen komen met een doel en die willen we op deze manier een hart onder de riem steken met erkenning voor ieders verdriet op welke manier dan ook.”
Dinxperlo Herinnert is een gemeenschappelijk evenement, waarbij iedereen van harte welkom is uit Dinxperlo en omgeving.

De eerste ‘Dinxperlo Herinnert’ is op 25 november en start om 18.30 uur. Opgave is niet nodig. Bezoekers worden zoveel mogelijk verzocht om te voet of op de fiets te komen. Voor mensen die slecht ter been zijn is er wel een ‘kiss and ride’ mogelijkheid. Je kunt dan zo dicht mogelijk bij de verzamelplek worden afgezet. Ook zal er een aantal zitplekken beschikbaar zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band