Peter Malcontent. Foto: Tara van den Broek
Peter Malcontent. Foto: Tara van den Broek

Kenniscafé met Peter Malcontent in Koppelkerk

Maatschappij

BREDEVOORT -  Onderzoeker en universitair docent dr. Peter Malcontent is een expert op het gebied van de geschiedenis van de internationale betrekkingen. Zijn aandacht gaat vooral uit naar de geschiedenis van de mensenrechten en de geschiedenis van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Toenadering tussen Israëliërs en Palestijnen lijkt verder weg dan ooit. Maar hoe komt dat nu eigenlijk?

Identiteit
Bij Khalid & Sophie (31 oktober 2023) vertelt Malcontent dat, hoewel het voor ‘ons als relatieve buitenstaanders’ misschien lastig te begrijpen is, aan Israëlische en Palestijnse kant verschillende interpretaties van de geschiedenis bestaan. Beide kanten hebben hun eigen lezing van historische gebeurtenissen en die zijn na al die decennia van strijd vergroeid met hun identiteit, legt hij uit.

Verschillende perspectieven
De lezing op 10 mei is onderdeel van het brede programma ‘Staat van de Macht’, waarin ook een gesprek over internationale conflicten een plek krijg. Tijdens de lezing gaat Malcontent in op de geschiedenis die voorafging aan de huidige stand van zaken. Ook gaan aanwezigen in gesprek over de rol van de internationale gemeenschap. ‘Alle betrokken partijen kijken vanuit hun eigen perspectief naar het conflict: Israëlische Joden, Palestijnen, omliggende Arabische landen en de internationale gemeenschap, waaronder ons eigen land. Wat ik wil benadrukken is dat je het niet eens hoeft te zijn met die perspectieven en er zelfs heel kritisch over mag zijn, wanneer die leiden tot schendingen van mensenrechten en het oorlogsrecht, maar dat je ze hoe dan ook serieus moet nemen om het conflict te begrijpen. Doe je dat niet dan kun je oplossingen zoeken tot je een breuk weegt, maar dan gaan ze niet werken.’

Het programma ‘Staat van de Macht is een initiatief van een flinke groep bevlogen mensen. Er zitten heel wat vrijwillige uren in en ons streven is om kostendekkend te zijn. Tegelijkertijd willen we toegankelijk zijn voor iedereen en het laagdrempelig houden. Daarom stelt de Koppelkerk een beperkt aantal gratis kaarten beschikbaar voor hen die op dit moment niet de financiële ruimte hebben een kaartje te kopen. Wie gebruik wil maken van deze regeling, kan een kort mailtje sturen naar hiske@koppelkerk.nl. Iemand staat op de gastenlijst zodra hij/zij een bevestiging per mail heeft ontvangen.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort; datum: Vrijdag 10 mei;  aanvang: 20 uur, deur open 19.30 uur; entree: 10 euro in de voorverkoop (excl. servicekosten), 12,50 euro aan de deur. Aanmelden: www.koppelkerk.nl/agenda


www.koppelkerk.nl 

info@koppelkerk.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant