Ensemble Colusca. Foto: PR

Ensemble Colusca. Foto: PR

Het paradijs van de ziel, concert Colusca

Muziek

BOCHOLT - Ensemble Colusca neemt het publiek mee uit de wereldse gebeurtenissen, vertelt over aardse en hemelse liefde via de 800 jaar oude muziek uit de middeleeuwen en bezingt het paradijs dat in de ziel bestaat. Het concert vindt plaats op zondag 12 juni vanaf 18.00 uur, Sint Georg Kirche, Bocholt.

Colusca zingt over de verschillende ‘stations’ van de Sint Georg Kirche om zich uiteindelijk onder te dompelen in de paradijselijke zintuiglijke en emotionele niveaus van de Hortus conclusus. Hierin ligt de wonderlijke natuur als weerspiegeling van de vijf menselijke zintuigen. Maria, de zogenaamde Koningin der Engelen, presideert liefdevol en sentimenteel. ‘De ziel van de mens die het paradijs bezit’ wordt gezongen in de Codex Engelberg. Het is een gelegenheid om deze timbres van het leven op te sporen en toekomstgericht de verbinding met het engelenlicht op te zoeken. Met Hildegard von Bingens visioen van het centrum van mysteries en haar lied voor de engelen, dat 800 jaar wijsheid bevat, uitstijgend boven het leven van alledag. 

Na het concert ‘O ziel, waar ben je morgen’, waarmee Colusca in het najaar van 2021 in Bocholt te horen was, is ‘Der Seelen Paradies’ het nieuwe, thematisch vervolgprogramma voor het stadsfestival van Bocholt. Het ensemble Colusca geeft de voorkeur aan de ‘verdigris van de Middeleeuwen’, als het word opgepoetst, komen ongelooflijke muzikale schatten aan het licht. Het vrouwelijke trio pakt de patina aan met stem, fluit en viool en legt teksten bloot die zo modern zijn dat ze soms bijna dadaïstisch lijken. 

Colusca maakte het debuut in augustus 2020 bij Wunderhör in Worms. Als bewezen specialisten in oude Europese muziek weten de drie musici hun programma’s en interpretaties fris en actueel te maken. Samenstelling Colusca; Cora Schmeiser: zang, draailier, klankschalen, Susanne Ansorg: viool, rebec en percussie, Lucia Mense: dwarsfluiten en blokfluiten. 

Locatie: Sint Georg Kirche, Bocholt. Datum en tijd: 12 juni, 18.00 uur, gratis entree.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant