Rechts Dick Smits organisator van Amfipop in het Openluchttheater Engbergen. Foto: Roel Kleinpenning.
Rechts Dick Smits organisator van Amfipop in het Openluchttheater Engbergen. Foto: Roel Kleinpenning. Foto: Roel Kleinpenning

Tiende Amfipop in Openluchttheater Engbergen

Muziek

ENGBERGEN/VOORST- Voor de tiende keer gaat op 25 mei het seizoen van OLT Engbergen van start met een geweldig leuk en intiem festival onder de naam Amfipop. De sfeer van Amfipop in Openluchttheater Engbergen is als geen ander en mag uniek genoemd worden.

Door Waltraud Wensink

Dick Smits is een van de organisatoren van Amfipop. Hij doet dit samen met andere vrijwilligers en in samenwerking met het bestuur van het Openluchttheater met veel enthousiasme en vooral ook plezier. Zijn enthousiasme brengt hij over op de meest uiteenlopende bands die langzaamaan in de rij staan om ook te mogen spelen in dit sfeervolle openluchttheater.

Amfipop is zo leuk omdat de sfeer zo geweldig is
Dick: ”Amfipop is onder andere zo leuk omdat de sfeer er zo geweldig is. Lekker in het bos en in de buitenlucht en zonnetje door de bomen. Het maakt het vooral in de avond bijna sprookjesachtig. Mocht er een regenbuitje vallen dan hebben we altijd nog onze nieuwe chute (soort parachute) die ervoor zorgt dat we droog blijven. Vrijwilligers zijn hier lang mee bezig geweest om deze chute op te meten, te knippen en vervolgens aan elkaar te naaien in de SSP hal bij de Dru. Hier zijn we natuurlijk echt blij mee”. Publiek kan in het Amfitheater een fijn plekje uitzoeken op de authentieke banken van het theater en als je mazzel hebt zijn er zelfs nog enkele ‘Tuk’ kussentjes beschikbaar. Echter kun je ook gewoon van thuis een kussen voor je derriere meebrengen. Tussendoor een lekker drankje aan de bar en die specifieke Amfiburger van het Sinderens Weidekalf die al jaren trouw zijn aan Amfipop.

Het lijkt alsof er ieder jaar meer bij komen
De posters zijn weer mooi in orde gemaakt door Paul Heutinck en zo is er jaarlijks een groep mensen aan het werk die alles op alles zetten om er wat moois van te maken. Het bezoekersaantal was niet altijd even hoog maar daar lijkt verandering in te komen. Dick: ”Ieder jaar lijkt het alsof er meer bij komen. Dat is wel afhankelijk van het weer en andere activiteiten in de omgeving maar voor degenen die komen maken wij er samen met de bands een fantastisch festival van”. Dat gun je de muzikanten ook, een goed gevulde tribune en dan natuurlijk ook voor de band die als eerste op de planken staat. Kom dan ook vooral op tijd om niets te hoeven missen.

‘De bands benaderen ons nu zelf’


Waar komen nou toch al die bands vandaan die willen spelen? Dick: ”In het begin was het rondkijken wie we graag zouden willen maar nu is het zo dat de bands zelf ons spontaan via de mail benaderen. Meestal gebeurt dit rond oktober of november en dan gaan we kijken wat in onze programmering past en proberen een eerste indruk te krijgen. We krijgen filmpjes en geluidsopnames maar bezoeken ook hun concerten als dit mogelijk is. Natuurlijk spelen de persoonlijke smaak van de organisatie en de motivatie van de bands ook mee. Kan er iemand onverhoopt niet, gaan we op zoek naar een andere band en die is vaak al snel gevonden”.

Vijf bands en een solo artiest tussen 17:00 uur en 23:00 uur.
In willekeurige volgorde spelen: ‘Back to Basic’ met wortels in de Achterhoek spelen ze voornamelijk covers met een sterk eigen geluid en een breed repertoire. Dit gaat van luisterpop tot stevige pop/rocksongs. ‘Tommy en Ronny’ het leuke duo op gitaar maar ook saxofoon komt uit de Achterhoek. Ze spelen diverse muziek van onder meer CCR tot Chris Isaak en alles met een lach en een twist. ‘The Back of Love’ neemt je mee terug naar de eighties met onder andere New Wave en covers van Echo and the Bunnyman, Joy Division, New Order en The Smiths. Wie van Blues and more houdt zit goed met de ‘Barking Hounds Bluesband’ met zoals ze het in hun bio benoemen ‘handgemaakt Rock en Blues’. Dit keer met een nieuwe zangeres. Muzikanten die de ziel van Blues tot leven brengen met hun rauwe en energieke optreden. ‘Dan Mango’ is het soloproject van Producer, singer/songwriter Dante van Hasselt. Dan Mango verpakt thema’s als liefde, pijn en hoop in een moderne klassieke stijl. Hij wordt ondersteund door bandleden die er voor zorgen dat iedere noot en ieder woord precies de juiste sfeer treft. Natuurlijk hebben alle bands tijd nodig om op te bouwen en die tijd zal worden ingevuld door Tom Kraan die solo op de publieke tribune met zijn gitaar voor het eerst zijn kunsten vertoont op een popfestival. Mooi om op die manier kennis te maken met het enthousiaste publiek van Amfipop.

Je kunt deze genoemde bands opzoeken op YouTube en je alvast voorbereiden om dit allemaal live in je op te mogen nemen. De moeite waard dus om dit mooie, knusse en authentieke festival te bezoeken op een eveneens authentieke en bijzondere locatie aan de rand van het bos in Engbergen. Alleen al voor alle vrijwilligers die zich ieder jaar weer inzetten om dit soort prachtige initiatieven voor bands van alle niveaus te organiseren moet je beslist komen. Dit mag je niet missen en moet je de bands, de organisatie en natuurlijk ook jezelf gewoon gunnen.

Amfipop is op 25 mei van 17:00 uur tot 23:00 uur. Entree is vijf Euro (voor de onkosten). Adres: Bosweg 5, 7083 AB Voorst/Gendringen. 

amfipop@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant