Jolanda bij haar bijenkast. Foto: Frank Vinkenvleugel
Jolanda bij haar bijenkast. Foto: Frank Vinkenvleugel

De Heurne en Dinxperlo in de prijzen met mooiste bijenkast

Natuur

DE HEURNE/DINXPERLO - Jolanda Keuper-Hoftijzer en Karin Schwiening hebben meegedaan aan de wedstrijd ‘ Mooiste Bijenkast’ bij het Vlaams Bijeninstituut. Hierbij is Jolanda eerstes geworden. Een jaar lang draagt ze de titel ‘eigenaar van de mooiste bijenkast van de Lage Landen’. Karin wist een mooie tweede plek te bemachtigen.

Door Waltraud Wensink 

Jolanda laat trots de beschilderde bijenkast zien die op het Heurnse Veld in De Heurne staat. ”Het was voor mij echt een verrassing, want ik wist nergens van. De bijenkast heb ik al een tijdje terug beschilderd en als ik eerder had geweten dat de kast op de foto zou komen, had ik er even een doekje overheen gehaald”, zegt Jolanda.
Maar dat hoeft helemaal niet, want de bijenkast is immers volop in gebruik. Jolanda komt de eer toe van de beschilderde kas, maar zijzelf is niet degene die zich heeft opgegeven voor deze wedstrijd. Vader Wim Hoftijzer en moeder Dorien houden zelf ook bijen. Wim: ”Via de mail van de Werkbij zag ik dat er een wedstrijd in België was. Na overleg met mijn vrouw Dorien dachten we dat het leuk zou zijn dat we een foto van de door Jolanda beschilderde bijenkast zouden opsturen. We zouden er niks van zeggen tegen haar. Als ze in de prijzen zou vallen, dan zou ze het vanzelf wel horen. Het zou al heel gek moeten gaan dat haar bijenkast tot de prijswinnaars zou gaan horen; dat wordt vast niks dachten we nog.”

De bijenkast staat mooi beschut en de bijen doen het goed

Maar niets was minder waar. De door Jolanda beschilderde bijenkast werd eerste van alle inzendingen. En de bijenkast is echt erg mooi en origineel beschilderd met een beer die van de honing snoept. ”Hartstikke leuk en echt een verrassing”, zegt Jolanda. Naast de titel ‘eigenaar van de mooiste bijenkast van de Lage Landen’ komt er ook nog een officiële prijsuitreiking in België. “Dat is niet naast de deur, dus als het mooi weer is gaan we samen mét de bijenkast naar België toe en maken er een leuk dagje uit van.”
Wim: ”Toen de kast net klaar was, was deze ook schitterend en echt geschikt voor het Heurnse Veld. Daar staat deze mooi beschut en de bijen doen het goed. Deze bijenkast hebben we samen met een bijenkast van Wim Nijeboer geschonken aan het Heurnse Veld en de opbrengst van de honing gaat naar een goed doel. Omdat met name ook mijn vrouw Dorien enthousiast was over deze bijenkast hebben we ook meegedaan aan deze wedstrijd.”
Jolanda:” Wie weet wat er nog van komt, misschien kunnen we als activiteit nog eens een bijenkast door de kinderen van het Heurnse Veld laten beschilderen, we zullen zien wat hier uit voortvloeit.”
De Bijenkast staat dus achter op het Heurnse Veld en als je wilt kijken kan dat van achter een scherm zodat je niet in de vlieglijn van de bijen staat. Op de vraag of Jolanda er nog meer gaat beschilderen, lacht ze: ”Ik vind zelf ook dat de bijenkast erg mooi is geworden, maar het ontbreekt me eerlijk gezegd aan tijd om er meerdere te beschilderen.”
Dus doen we het voorlopig op het Heurnse Veld met die mooie bijenkast die er nu staat.

Een ruwe diamant met veel talent

Ook Karin Schwiening-Thuis is in de prijzen gevallen en behaalde een mooie tweede plek met haar bijenkast. ”Ik zag de wedstrijd voorbij komen op Facebook en heb mijn foto’s ingestuurd. Astchiek Melkonian is een vriendin van mijn dochter en ze kan prachtig tekenen en schilderen. Je zou kunnen zeggen dat ze een ruwe diamant is met veel talent. Vorig jaar is ze begonnen met het beschilderen van mijn bijenkasten. Via de mail kreeg ik de uitslag met een filmpje. ‘U bent niet de winnaar, maar hoort wel bij de top tien’, dus dat was spannend. Ik vind het geweldig dat ik nummer twee ben geworden en wat nog leuker is, het is een Belgische wedstrijd waarbij de nummers één en twee dus uit Dinxperlo komen. Mijn bijenparadijsje staat op ’t Barger, aan de rand van het survivalterrein. Op Facebook en Instagram ben ik te vinden als’ Imkerij Thuusken’. Wil je komen kijken, dan ben je welkom. Ik vertel graag over de bijtjes en kan je sowieso de boomstambijen in mijn klotzbeute’ en de bijenwereld laten zien.”
Twee prijswinnaars dus en beiden hier bij ons uit de buurt namelijk De Heurne en ‘Dinxper’. Mooi dat we op deze bijzondere manier opnieuw op de kaart worden gezet door enthousiaste mensen met een bijzondere hobby.

De bijenkast van Karin Schwiening. Foto:Frank Vinkenvleugel
Afbeelding
De bijenkast van Karin Schwiening. Foto: Frank Vinkenvleugel
De bijenkast van Karin Schwiening. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band