Bloeiende heide. Foto: IVN

Bloeiende heide. Foto: IVN

Natuurwerkdag en heide-excursie bij IVN

Natuur

REGIO - Natuurverenigingen IVN en KNNV Oost-Achterhoek organiseren op zaterdag 2 september een natuurwerkdag in Winterswijk Woold en op zondag 3 september een heide excursie naar de Sallandse heuvelrug

Natuurwerkdag
In het Woold staat een oude steenveldoven, vlak bij een leemput. Dit mooie culturele erfgoed ligt in oud natuur- en cultuurlandschap dat typerend is voor het Winterswijkse buitengebied. Er zijn oude bomen, water, houtwallen en nog veel meer. Dit halfnatuurlijke landschap vergt natuurlijk onderhoud.

Wij gaan in een ontspannen tempo met takkenschaar en zaag aan de slag en verwijderen opslag. Mede door ons werk zal de soortenrijkdom hier in stand blijven en zich verder ontwikkelen. Er is uiteraard deskundige begeleiding aanwezig, met kennis van het terrein. Je kunt dus veel leren over natuur(beheer) en de flora en fauna die in het terrein voorkomen. Ondertussen maak je tijdens een kop koffie of soep kennis met gelijkgestemde natuurliefhebbers

De dag staat onder leiding van H. Toebes. Opgave graag per e-mail, minimaal 2 dagen van te voren: h.toebes@solcon.nl. Voor koffie/thee en soep wordt gezorgd. Neem wel graag je eigen boterhammen mee. Verzamelen op zaterdag 2 september om 9.30 uur aan de Winkelstegge, ter hoogte van de Roslintumweg in Winterswijk Woold. Zorg voor stevig schoeisel en eventueel een klapstoeltje voor de pauze. Er zijn handschoenen, maar het is fijn als je je eigen handschoenen meeneemt. We zijn om ongeveer 15.00 uur klaar.

Heide excursie Sallandse heuvelrug
Zondag 3 september trekken we erop uit richting het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Bij Haarle ligt een schitterend heidegebied en de heide staat nu vol in bloei. Je ziet de gloedvolle paarse bloemen al van ver. Begin september is de heide misschien wel op haar mooist. We maken een mooie wandeling en krijgen uitleg over de verschillende heidesoorten en de overige flora en fauna in het gebied. We zien de beschermde jeneverbes en andere bijzondere planten. De Sallandse heide is een oud cultuurlandschap, schapen zijn hier essentieel voor het beheer. De kans is dan ook zeker aanwezig dat we deze vriendelijke grazers aantreffen. Het gebied is bovendien de enige plek in Nederland waar het korhoen nog in het wild voorkomt. 

De excursie staat onder leiding van IVN/KNNV gids T. Croese. We vertrekken op zondag 3 september om 12.30 uur vanaf de parkeerplaats van sportpark den Elshof, Elshofweg 71 in Groenlo. Je kunt ook op eigen gelegenheid naar Haarle komen, we verzamelen daar op parkeerplaats de Pas om 13.30 uur. We verwachten om 18 uur weer terug in Groenlo te zijn. Er is plek voor 15 deelnemers, meld je dus op tijd aan, per email: thea.croese@kpnmail.nl. Stevig schoeisel is een goed idee en neem ook zelf eventueel een boterham en wat te drinken mee. 

Kosten
De excursie is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant