Het team bij de finish. Foto: Jerome Wassenaar
Het team bij de finish. Foto: Jerome Wassenaar

Twente wint Solar Challenge Marokko 2021

Onderwijs

AALTEN - Een race op zonne-energie, een jaarlijks terugkerende Europese wedstrijd onder studenten om wie de snelste en beste auto kan maken op zonne-energie. Voor het eerst heeft het team uit Twente gewonnen. Mark van Eijk, oud-leerling van Schaersvoorde, is teamlid van Solar Team Twente. Een maand geleden reisde hij met zijn team uit Twente naar Marokko om daar een race van vijf dagen te starten. Daar gingen ze de strijd aan tegen teams uit onder andere Nederland, Duitsland, Zweden en Estland. Mark vertelt graag meer over zijn ervaring. 

Door Eva Schipper

De race vindt normaal gesproken plaats in Australië. In februari kregen de studenten te horen dat de wedstrijd wegens coronamaatregelen afgelast was. “Dat was een enorme tegenslag, we waren namelijk net begonnen met bouwen.” In Overijssel kwam een bedrijf op het idee om de organisatie van de wedstrijd over te nemen en om zelf een wedstrijd te gaan organiseren voor Europese teams. “Samen met de Nederlandse concurrenten uit Delft en Groningen zijn we om de tafel gegaan met het bedrijf. Het bedrijf heeft verder de organisatie rondom de wedstrijd verzorgd.” Op deze manier konden de teams zich gaan focussen op de auto. “We waren ontzettend blij dat de wedstrijd toch door kon gaan in Marokko.”

Het team kwam meteen voor een uitdaging te staan. Het landschap in Marokko is heel anders dan in Australië. De auto moest dus aangepast worden. “Het is een heel bijzondere omgeving met veel zand en bergen, daar moet je echt wel rekening mee houden.”

In oktober was het zover. Het team uit Twente vertrok met andere Europese teams naar Marokko. De wedstrijd zou vijf dagen duren. “Iedere dag moesten we 500 kilometer rijden. Uiteindelijk gaat het om wie de snelste is. Alle dagen worden bij elkaar opgeteld en dat vormt de uiteindelijke tijd.” 

In de wedstrijd draait het om veel meer dan alleen snel rijden. Mark begint te lachen: “Nee het is echt een heel tactische wedstrijd.” Achter de coureur reed een bus met studenten die voortdurend berekeningen maakte. “Het weer is natuurlijk wisselvallig. Als het minder zonnig is, dan zijn er op dat moment minder energie-inkomsten. Als je dan op volle snelheid rijdt, haal je de finish niet eens.” De week verliep goed, maar was altijd spannend. Mark neemt ons mee terug naar een spannend moment. “In de nacht sliepen we in een tentenkamp. Een nacht kwam er een zandstorm. Voor de auto is dat natuurlijk erg gevaarlijk, omdat het zand de auto kan beschadigen.” Het team uit Twente was hier op voorbereid en had een vrachtwagen meegenomen in de race. “Onze auto stond gelukkig in een vrachtwagen en was daardoor helemaal veilig. Andere teams moesten met tentdoeken de auto beschermen. 

Na de eerste dag van de wedstrijd stond het Twentse team op de tweede plaats. “De dagen die volgden waren we steeds eerste.” Het gat tussen de eerste en tweede plaats werd met de dag groter. Mark straalt en zegt: “Uiteindelijk hebben met een verschil van een uur gewonnen.” Mark beschrijft het moment van de finish. “Dat moment was echt fantastisch. Na een jaar keihard werken haal je wat je wil halen, dat is echt een ontlading. Beter had het niet gekund.”

Bestuurders van de onderwijsinstellingen in Twente hebben de studenten samen met de gemeente Enschede online gehuldigd. “Ik ben erg blij dat ik mee heb kunnen doen, want ik heb heel veel geleerd, maar ik zou het niet nog een keer doen ”, zegt hij lachend. “De werkweken waren vaak 55 uur of meer, dus dat doe je niet nog een keer.” Het harde werken was het volgens Mark wel meer dan waard.” Mark gaat zich nu focussen op zijn aankomende master in Delft. 

Het team uit Twente in Marokko. Foto: Bram Berkien

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant