Jeugdclub in bibliotheek IJzerlo. Foto: PR
Jeugdclub in bibliotheek IJzerlo. Foto: PR PR

Bibliotheek IJzerlo aantrekkelijk voor jeugd dankzij subsidies en jeugdclub

Onderwijs

IJZERLO - De coronapandemie en de maatregelen ter bestrijding daarvan hebben een grote impact gehad op de samenleving. Ook bibliotheek IJzerlo heeft de gevolgen ervaren. Tijdens de lockdown is de bibliotheek lange tijd gesloten geweest.

Na de opheffing van de maatregelen bleef het aantal bezoekers minimaal. Waar de bibliotheek voorheen tijdens de middagopening druk bezocht werd door kinderen, bleef het na de lockdown maandenlang opvallend stil. Een zorgwekkende situatie, aldus de bibliotheekmedewerkers. Lezen is namelijk essentieel voor de leerontwikkeling van kinderen
De medewerkers hielden een brainstormsessie, vastbesloten er alles aan te doen om de jeugd terug te zien in de bibliotheek.

Lockdown
De gemeente Aalten bleek een tijdelijke subsidieregeling te hebben voor sociaal maatschappelijke activiteiten. Deze subsidieregeling had als doel de negatieve gevolgen van de lockdown te compenseren. Aanvragen konden worden ingediend tot eind 2021. Bibliotheek IJzerlo diende een aanvraag in, enerzijds om het aandeel jeugdboeken te vernieuwen en uit te breiden, anderzijds om de bibliotheekruimte aantrekkelijker te maken.

Nieuwe boeken
Met de toegekende subsidie zijn nieuwe jeugdboeken gekocht. Ook is een mooie collectie ‘lezen voor de lijst’ boeken aangeschaft, speciaal voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar.
Aan de jeugdclub van IJzerlo is gevraagd om de ruimte aantrekkelijk te maken. Een uitdaging, waar de leden van de jeugdclub zich met veel enthousiasme op gestort hebben. “Wij als jeugdclub IJzerlo zijn een tijd geleden benaderd door de bieb van IJzerlo om de biebruimte op te leuken. De 25 clubkinderen hebben een avond gezeten om de leukste ideeën op papier te zetten, en dit waren er veel. Uiteindelijk werd er een mengelmoes bedacht van sprookjes en kinderverhalen. Ook werd er wat leuks voor de volwassenkant bedacht zoals auto’s, een boom en dieren. Het plan werd op papier uitgetekend en de spullen konden worden gehaald. Eindelijk was het zover, in de herfstvakantie van 2022 konden wij aan de slag. De kinderen hebben alles zelf mogen schilderen en wat waren ze creatief. Het was erg leuk en leerzaam om te mogen doen en de kinderen hebben het dan ook met veel plezier gedaan.”

Het resultaat overtrof de verwachtingen. Bezoekers reageren zonder uitzondering positief op de kleurrijke schilderingen. En het aantal jeugdige bezoekers is inmiddels net zo hoog als voor de coronapandemie.

Openingstijden: dinsdagmiddag 14.00 tot 15.00 uur en vrijdagavond 19.00 tot 20.00 uur. Ook te vinden op Facebook en op de website.


www.ijzerlo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band