De banner 'Gelijkheid' bij de Bosmark. Foto: Frank Vinkenvleugel
De banner 'Gelijkheid' bij de Bosmark. Foto: Frank Vinkenvleugel

Eerste banner ‘Gelijkheid’ opgehangen bij Bosmark

Onderwijs

DINXPERLO - Op dinsdag 4 april werd de eerste GELIJKHEID banner opgehangen bij IKC de Bosmark door de Kinderraad van de Gemeente Aalten.

Door Marijke Verschoor-Boele

“We gaan alle scholen langs”, vertelt Michiel Stronks, social worker bij Figulus Welzijn.
Samen met Jolien Stronks (‘Nee geen familie en niet samen getrouwd!’) begeleidt hij de Kinderraad bij hun diverse projecten. “Kiana kwam met het idee en met elkaar hebben we bedacht wat we op de banner wilden”, vertelt Jolien. “En nu is hij klaar en gaan we hem ophangen.”

‘Hij stinkt!’
Gewapend met tie wraps en de banner togen Kiana Rutgers, Morris Zomer, Thijs Roelofsen, Jesse Voskamp en de kinderburgemeester Timo Grevink naar het hek. ‘Wat stinkt ie!!!’ wordt er gelijk geroepen en ze beginnen allemaal aan de banner te snuffelen. Frank, de fotograaf, weet gelukkig het antwoord: “Hij ruikt nieuw.” Toch nog maar even snuffelen en eenstemmig besluiten ze dat dát het is.
“Hij is wel mooi geworden”, zegt initiatiefneemster Kiana. “Ik hoop dat hij wel tegen de regen kan.”
“De kleur is mooi opvallend”, constateren de andere leden van de Kinderraad. “Zo kan iedereen het ook buiten de school goed zien.”
Na een beetje passen en meten is het ophangen van de eerste GELIJKHEID banner een feit.

Sollicitatie
“Toen ik solliciteerde; want ik wilde kinderburgemeester worden,” vertelt Kiana, “toen moest ik iets opschrijven wat je voor de kinderen in de gemeente Aalten wilde doen. Hoe kun je de gemeente Aalten leuker maken voor kinderen? Ik heb toen bedacht dat alle kinderen in de gemeente Aalten gelijk zijn en dat we dat op alle scholen willen laten zien. Ik ben geen kinderburgemeester, maar zit wel in de Kinderraad en samen hebben we dit gemaakt. Ik ben de enige in groep 8, de anderen zitten allemaal in groep 7 en ook op ander scholen, dus daar gaan we ook nog heen… Niet vandaag, hoor!”

GELIJKHEID
GELIJKHEID is belangrijk”, vertelt Kiana. “We praten er op school ook veel over en ook thuis hebben we het erover. Met je vrienden niet. Dat is een beetje… dat doe je niet zo snel. Maar als ze iets over iemand zeggen ofzo, dan kun je wel naar de banner wijzen. Het is niet oké als je iets zegt omdat iemand anders is. Vaak doet diegene dat omdat hij onzeker of verlegen is; maar als hij dan de banner ziet, dan weet hij dat het niet oké is.”
Kiana weet het heel mooi te verwoorden en zegt: “Iedereen is goed zoals die is en iedereen mag zichzelf zijn. Racisme en discriminatie is niet goed en daarom is het belangrijk dat iedereen de banner goed ziet.”

Voldaan
Voldaan kijken de leden van de kinderraad naar de GELIJKHEID banner. Dan stuiven ze weg, op naar het Welinkbos voor de wedstrijd welke klas heeft de meeste rommel verzameld en de gemeente Aalten zo schoner gemaakt...

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band