Wiskundedocent Silke Nicolaus. Foto: PR

Wiskundedocent Silke Nicolaus. Foto: PR

‘Met de groeten van Pythagoras’

Onderwijs

Serie interviews over Schaers-voorde

DINXPERLO - Deze keer weer een dubbelinterview maar nu met twee oud-leerlingen van de mavo in ‘Dinxper’ die inmiddels docent zijn op Schaersvoorde. Silke Nicolaus is geboren in 1972 in Dinxperlo en heeft in 1988 haar mavodiploma behaald. Marcel Mellendijk is geboren in 1987 in De Heurne en behaalde zijn diploma in 2003. Beide zijn wiskundedocent. Silke viert dit jaar haar 25-jarig onderwijsjubileum en Marcel is 12,5 jaar werkzaam op Schaersvoorde.

Allebei eerst naar MBO
Marcel wist niet wat hij na de mavo wilde gaan doen: “Ik wist het echt niet en ben toen de MBO-opleiding milieukunde gaan doen in Doetinchem. Daar bleek dat ik best goed in wiskunde was en dat ik het goed kon uitleggen aan mijn medestudenten. Daarna ben ik met een paar kameraden naar de Pabo gegaan. Je mocht je eindstage ook in het voortgezet onderwijs doen en dat werd voor mij Schaersvoorde Dinxperlo. Ik ben daar blijven hangen en heb tijdens mijn werk op Schaersvoorde mijn wiskundebevoegdheid gehaald.”

‘Tijdens het
WK keken we
stiekem naar
het voetbal’

Rekenjuf
Silke wist al van jongs af aan dat ze ‘rekenjuf’ wilde worden. “Ik speelde schooltje met de buurtkinderen en was dan de rekenjuf. Na de mavo heb ik eerst de MTS elektronica gedaan en daarna de lerarenopleiding wiskunde. Ik heb ook wel natuurkunde en nasktec (een mix van natuurkunde, scheikunde en techniek) gegeven op het LWOO (Leerwegondersteunend onderwijs). Toen ik studeerde en ik mijn oud-wiskundedocent Fredy Schuurman wel eens in het dorp tegenkwam, riep hij altijd: ‘Silke, de groeten van Pythagoras!’ Prachtig vond ik dat.”

Onvoldoende: een ‘half’
Beiden herinneren ze zich nog veel van de mavotijd. Silke memoreert: “In de Duitse les van Kip zat ik altijd omgedraaid te kletsen. Ik kreeg nooit de schuld, altijd degene met wie ik praatte. Ook al zei ik dat ik de schuldige was, op een of andere manier kon ik bij Kip alles maken. Van Jan van de Baan heb ik een ‘half’ (0,5) gehad voor een SO. Ik had één woordje goed, van de twintig. En toen Somsen meedeed met de Elfstedentocht hebben we de hele dag tv gekeken.”
Marcel vertelt: “Tijdens het WK voetbal in Zuid-Korea keken we met Hiddink stiekem in het kabinet naar de wedstrijden. We moesten wel beloven dat we ons huiswerk af hadden! Tijdens de playbackshow deden we een act van Normaal met de nodige kratten bier als decor. Eéntje was er leeg, de anderen vol en de leraren hadden niks door! Cool vond ik ook dat na de diploma-uitreiking een aantal leraren naar onze keet kwam.”

Lievelingsvak
Op de vraag wat het lievelingsvak was, zijn ze het eens: gym! Silke: “Ik herinner me dat de zoon van Fredy Schuurman, René, stage liep en dat we daarom een extra uur gym hadden, heerlijk.”
Ook Marcel vond gym fijn: “Lekker effen dran!” Opvallend genoeg was wiskunde bij beiden niet favoriet. In koor: “Veel te makkelijk!”

Heerlijk werk
Silke en Marcel genieten beide van hun vak. Silke zegt: “Lesgeven en de omgang met de leerlingen vind ik heerlijk. Dit is de plek waar ik hoor. Ik voel me als een vis in het water.”
Marcel vindt het fijn de leerlingen iets te kunnen leren. “De kinderen iets bijbrengen en ze in dit traject begeleiden en coachen is prachtig werk. De waardering krijg je meestal niet direct, maar hoor je pas later.”
Hij maakt zich wel zorgen om de drugsproblematiek. die ook zeker in Aalten en Dinxperlo aanwezig is. Ook hebben leerlingen tegenwoordig te maken met problematische thuissituaties. Allebei beamen ze dat ze veel tijd stoppen in het coachen, begeleiden en praten met de leerlingen.

Open en eerlijk
Op de vraag wat ze de leerlingen willen meegeven, hebben ze meteen een antwoord. Marcel zegt: “Ik vind het belangrijk dat de leerling naar zichzelf leert kijken en niet meteen de schuld aan een ander geeft. Het spiegelen en reflecteren op je eigen gedrag is bepalend voor hoever je komt. Je moet het zelf doen.”
Silke antwoordt: “Leerlingen zelfvertrouwen geven en aanleren is voor mij een speerpunt. Open en eerlijk met elkaar communiceren hoort daarbij.”

‘Dit is de plek
waar ik hoor.
Ik voel me
als een vis
in het water’

Kom i’j ook?
Wil je Silke, Marcel en andere oud-docenten en oud-klasgenoten ontmoeten en herinneringen ophalen aan je schooltijd op ‘onze’ school? Kom dan op 1 juni a.s. naar de grote afscheidsreünie van Schaersvoorde Dinxperlo. De organisatie stelt het op prijs wanneer je je online aanmeldt. De reünie begint om 18.00 en is op school, Europastraat 6, Dinxperlo.
Hoort en zegt het voort!


schaersvoorde.nl/afscheidsreunie-locatie-dinxperlo

Marcel Mellendijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant