Van links af: Imme, Babet, Shoeraya, Lucas, Demian en Rebecca. Foto: Jos Wessels
Van links af: Imme, Babet, Shoeraya, Lucas, Demian en Rebecca. Foto: Jos Wessels

Global Goals: ‘Je mag er zijn’ en Naoberschap

Onderwijs

AALTEN - Donderdagmorgen 1 juni. De gymzaal van Schaersvoorde Stationsplein vult zich met een ongewoon publiek. Ambtenaren en bestuurders uit Aalten, Oost-Gelre en Oude IJsselstreek, maar ook van ver weg. Uit plaatsen als Ooststellingwerf, Rotterdam, Den Haag en Schouwen Duiveland. De burgemeester is er en de wethouder. En zes leerlingen van Schaersvoorde, uit de eerste, tweede en vierde klas. Zij stelen vandaag de show.

Door Jos Wessels

Global goals
We zijn op een VNG meet-up (Vereniging Nederlandse Gemeenten). Het gaat vandaag over de Global Goals. 123 gemeenten hebben zich hierbij aangesloten. Global Goals zijn door de Verenigde Naties vastgesteld voor de tijd tot 2030. Global Goals betekent letterlijk: Wereld Doelen. Er zijn 17 doelen geformuleerd om de wereld, beter, rechtvaardiger, klimaatvriendelijker en een beetje mooier te maken. Eem greep uit de 17 doelen: uitbannen van honger en armoede, gezondheidszorg voor ieder, gelijkwaardigheid van man en vrouw, schoon en voldoende water, duurzame consumptie, aanpak klimaatverandering, veiligheid en vrede. Gemeenten worden uitgedaagd om hun projecten langs de lat van de Global Goals te leggen.
Hoe bevorder je al werkende deze doelen? Aalten deed dat bij de herinrichting van de Admiraal de Ruyterstraat. Die straat werd groener en klimaatvriendelijker en daarmee won Aalten vorig jaar de VNG-prijs. Daarom is Aalten vandaag gastheer.

Blik op toekomst
Het congres wordt geopend door Juliet Wijngaards van Schaersvoorde en door burgemeester Stapelkamp. Pieter Jeroense, plaatsvervangend directeur VNG, zegt dat de Global Goals meetbaar maken hoe ver wij zijn op de goede weg. Dan is het woord aan Imme, Babet, Shoeraya, Lucas, Demian en Rebecca. Waar denken zij aan bij de Global Goals?
Imme: “Je mag er zijn. Menselijk contact. Door corona werden jongeren eenzaam.”
Lucas: “Ik woon in de Achterhoek en hier is er naoberschap. Dat betekent: zorgen en omkijken naar anderen. Rest van Nederland, onthoud dat woord. Naoberschap!”
Demian: “Bewaar het groen want dat geeft vreugde aan mens en dier.”
Shoeraya: “Ik woon in het ‘gat’ Harreveld. Iedereen kent elkaar en zegt: Hoi! Kermis en carnaval zijn de feesten. Dat wil ik graag houden.” En: “Wij zijn ook voor de boeren. Maak ze niet zwart, want zij zorgen voor het voedsel.”
Iedereen is het uiteindelijk met elkaar eens dat Global Goals alleen bereikt worden als mensen op één lijn zitten.

Middagprogramma
Tussen de middag is er een vegetarische lunch uit een foodcar. Dan zijn er deelsessies. En daarna gaat men in de bus om twee projecten bekijken. Eerst naar de Ahof voor Global Goal ‘Geen armoede’. Eric Wichgers geeft een presentatie over het Meedoenpact. Ook hij noemt het belang van ‘Noaberschap’, net als de jongeren ’s morgens. De andere helft van het gezelschap brengt een bezoek aan varkensboerderij Zonvarken in De Heurne. Een innovatief bedrijf dat wil laten zien dat maximaal dierenwelzijn, minimale emissies van CO2, ammoniak, fijnstof en geur én een gezond inkomen voor de boer prima samen kunnen gaan.
Terug op Schaersvoorde werd de Global Goals prijs uitgereikt. De prijs ging dit jaar naar gemeente Hengelo die met de Global Goals als uitgangspunt het stadscentrum opnieuw hebben ingericht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant