Afbeelding

Muzikaal Voetnootje, Marco van Lochem

Opinie

Start Me Up - Rolling Stones (1981)

Jubileum!

Een kleine mijlpaal voor mij, want dit is mijn vijftigste Muzikale Voetnootje. Wat vorig jaar, eind januari 2021, begon als een notitie dat op een zondagmorgen ‘uit mijn pen vloeide’, heeft een permanent plaatsje verworven in mijn wekelijkse bezigheden. De eerste schreef ik naar aanleiding van de avondklokrellen, waarna de tweede meteen over één van mijn all-time favoriete liedjes ging, ‘Music’ van de vorig jaar overleden John Miles. Vaak probeerde ik mijn eigen gevoel in de voetnootjes te stoppen, soms met een knipoog, dan weer met een traan, maar altijd wel vanuit mijzelf. 

De openheid die ik afgelopen zomer toonde over mijn burn-out is voor mij vanzelfsprekend. Schaamte ken ik daarover niet, want het kan iedereen overkomen. Ik vind het ook erg leuk om gebeurtenissen uit mijn jeugd te koppelen aan iets uit de actualiteit. De ene keer lukt dat beter dan een andere keer, maar over het algemeen was het wel voldoende. Wat betreft die actualiteit, het was voor mij oppassen om niet elke keer over corona, de politiek of andere items die veelvuldig in het nieuws waren te schrijven. Originaliteit was voor mij daarin wel heel belangrijk.

Het koppelen van een passend liedje is niet altijd even makkelijk gegaan. Soms was het een zoektocht, dan weer liep ik er per ongeluk tegenaan, maar vaak was het liedje de basis van de tekst. Muziek is naast mijn gezin en familie het belangrijkste in mijn leven. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed, dat is al sinds ik acht of negen jaar was. Cassettebandjes opnemen, singles afspelen in de winkel of, later, op mijn eigen pick-up, en het bezoeken van concerten. 

Het eerste concert was van de Golden Earring in november 1981 en voor de tweede mocht ik in juni 1982 naar de Rolling Stones in De Kuip. ‘Start Me Up’ van het prachtige album ‘Tattoo You’ stond daar natuurlijk op de setlist. Die gitaarriff, openingszin, het nummer staat meteen als een huis. ‘If You Start Me Up, If You Start Me Up, I’ll Never Stop’, goede zin, ik sta dan meteen ‘aan’, geweldig.

Ik heb altijd mijn liefde voor deze Engelsen behouden en naast de Beatles, Toto en Pink Floyd behoren ze tot mijn favoriete bands. Ze verdienden een plekje in deze rubriek en die hebben ze nu. Wie weet komen ze binnenkort weer een keer voorbij, ze hebben genoeg materiaal. Op naar de 100!

50, muzikaal voetnootje, start me up, rolling stones, 1981

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band