Afbeelding

Muzikale Voetnootjes, Marco van Lochem

Opinie

Zoveel Te Doen - Toontje Lager (1983)

Druk druk druk

Ik merk dat ik, naarmate ik ouder word, mijn huidige leven vaker vergelijk met vroeger. Tegenwoordig lijkt de tijd namelijk steeds sneller te gaan en ik heb daar geen verklaring voor. Het is voor mij een feit dat de dagen, weken en maanden soms zo snel gaan, dat ik wel eens vergeet om langer bij leuke of speciale gebeurtenissen stil te staan. Onder het mom ‘en weer door’ vlieg ik naar het volgende. Of dat met het ouder worden te maken heeft? Voor mijn gevoel wel. De tijd die ik nog heb is normaal gesproken minder dan de tijd die ik al heb mogen doorbrengen op deze aardkloot. En er is ook zoveel te doen, meer dan toen ik jonger was. Hobby’s, werk, gezin, het slokt allemaal tijd op en dat vind ik mooi. Toch verlang ik ook wel eens terug naar die goede oude tijd. Waarin het tempo van mijn leven veel lager lag.

Lag het tempo lager? Of was dat mijn gevoel? Volgens Toontje Lager was het toen, de eerste helft van de jaren tachtig, ook al een tijd waarin ‘we druk waren’. Er was ‘Zoveel Te Doen’. Dit nummer werd in het voorjaar van 1983 uitgebracht en naast het fantastische ‘Vroeg Of Laat’ behoort het, wat mij betreft, tot de mooiste liedjes die deze Nederpopband heeft gemaakt. Geweldige muziek en een erg mooie tekst, met humor en een knipoog. ‘M’n Boodschappen Nog Doen En Straks De Vuile Was, M’n Haar Dat Wil Ik Groen, Maar Dat Kan Morgen Pas’. We zijn druk, druk met van alles. ‘Girokaarten Bij Bestellen, Vergeet De Vuilniszakken Niet’, ‘Sinterklaasgedichten Maken, Hoewel Het Is Pas Juni Nou’ en ‘De Krant Ligt Nog Te Wachten, Ik Moet Wat Doen Aan Sport’.

De opsomming van bezigheden is goed gevonden en in het refrein komt het tot een climax. ‘Ik Moet De Zon In Japan Onder Zien Gaan, Ik Moet Het Oerwoud Eens In Bloei Zien Staan, Ik Moet Nog Eens Wat Jatten Van Een Italiaan, Ik Moet Nog Zwemmen In De Stille Oceaan, Ik Moet Nog Hinkstapspringen Op De Maan, Ik Moet Hier Ooit Nog Eens Vandaan’. We moeten met zijn allen zoveel, waardoor we vaak vergeten om te genieten van het moment. Laten we daar eens wat meer bij stilstaan en soms even op de rem trappen.

66. Zoveel Te Doen - Toontje Lager

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant