Afbeelding

Muzikale voetnootjes, Marco van Lochem

Opinie

Gijzelaar - Het Goede Doel (1982)

Geschiedenis

Op maandag 23 mei 1977, gisteren precies 45 jaar geleden, gijzelden jonge Molukkers een lagere school in Bovensmilde én een intercity trein bij De Punt, die onderweg was van Assen naar Groningen. In de school werden 105 kinderen en vijf leraren vastgehouden, in de trein werden uiteindelijk 54 mensen gegijzeld. Beide gebeurtenissen kwamen op 11 juni tot een einde, waarbij bij de treinkaping twee gegijzelden en zes kapers om het leven kwamen. Het maakte toentertijd een diepe indruk op mij en ik weet ook nog dat het een zaterdag was, de dag dat de gijzelingen beëindigd werden. 

Ik wist toen de achtergronden niet. Wist niets van de beloftes die door de Nederlandse overheid gedaan waren aan de Molukkers, om te helpen bij het stichten van een eigen staat. Velen leefden jaren in slechte omstandigheden in ons land, in afwachting van wat zou gaan gebeuren. Ondanks herhaaldelijke beloften bleef de hulp uit en dat bracht een groep jonge Molukkers ertoe om tot geweld over te gaan. Het was niet de eerste keer, want in 1975 vond er ook al een treinkaping plaats, in Wijster, waarbij drie doden te betreuren waren. 

In 1982 bracht Het Goede Doel de single ‘Gijzelaar’ uit, waarbij ze met een vette knipoog een gijzeling aantrekkelijk maakten. ‘Oh, Was Ik Maar Een Gijzelaar, Dan Stond Altijd M’n Eten Klaar, Dan Kon Ik Altijd Klaverjassen, En Hoefde Nooit Meer Af Te Wassen, En Nooit Meer Op Mezelf Te Passen’. Hilversum 3 DJ Frits Spits had in zijn Avondspits een belangrijke functie in het maken van hits. Hij was geen fan van ‘Gijzelaar’, vond de tekst maar niets. In de vakantie van Frits koos vervanger Peter Holland het nummer als Steunplaat, het nummer werd veel gedraaid en uiteindelijk de eerste Top 40 hit van Het Goede Doel. De tekst gaat volgens mij veel meer om de machteloosheid van iemand in de sombere, zware jaren tachtig. Er was toen veel werkloosheid, je had wel gestudeerd, maar er was geen passend werk en Henk Temming en Henk Westbroek kozen voor een gijzelaar als metafoor voor die malaise. 

We zijn nu 45 jaar verder, er is nog steeds geen eigen staat voor de Molukkers, maar ze zijn wel geïntegreerd in de Nederlandse samenleving. De herinnering aan de gebeurtenissen blijft altijd een zwarte pagina in de geschiedenis van Nederland, maar zeker ook in die van de Molukse bevolking. 

67. Gijzelaar - Het Goede Doel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant