Afbeelding

Muzikale Voetnootjes, Marco van Lochem

Opinie

Mull Of Kintyre - Wings (1977)

Levende legende

Ik heb opa Huinink maar kort gekend. De vader van mijn moeder herinner ik mij als een lieve oude man, met wandelstok, een DAF en liefde voor haring. Elke vrijdag kwam hij met oma bij ons thuis, iets dat oma bleef doen nadat opa was overleden. Dat gebeurde iets na het Sinterklaasfeest in 1977. Zijn overlijden markeert het afscheid van opa, maar ook de kennismaking met Paul McCartney. Met zijn band Wings had hij net voor die verdrietige gebeurtenis ‘Mull Of Kintyre’ uitgebracht, een single dat zou uitgroeien tot zijn grootste hit succes in Nederland, na het uiteenvallen van The Beatles.

McCartney was samen met Ringo Starr, George Harrison en John Lennon één van de vier pijlers van The Fab Four. Toen die band in 1970 definitief tot een einde kwam, werkte McCartney al aan zijn solo carrière. Eerst alleen, toen met zijn band Wings en daarna weer solo. Eind 2020 bracht de man nog weer een nieuw album uit, ‘McCartney III’. Zijn inspiratie en creativiteit zijn grenzeloos.

Paul McCartney is afgelopen zaterdag, 18 juni, 80 jaar geworden. Voor mij is hij één van de grootste popmuzikanten aller tijden met oeuvre waar je alleen maar bewondering voor kunt hebben. Nagenoeg alleen maar toppers met The Beatles, solo een groot aantal fantastische songs en met Wings ook een reeks prachtige nummers. Het succes begon in 1962 en 60, jawel, zestig (!!) jaar later is hij nog steeds actief. Een levende legende.

‘Mull Of Kintyre’ is misschien niet zijn beste werk, maar het overlijden van opa heeft ervoor gezorgd dat het nummer daar onlosmakelijk mee verbonden is en dat het een onderdeel is van de soundtrack van mijn leven. De videoclip vergroot het sferische gevoel van het nummer. Kampvuur, doedelzak fanfareband en de locatie in Schotland is prachtig. De tekst geeft een idyllisch beeld weer, ‘Mist Rolling In From The Sea’ en ‘Dark Distant Mountains With Valleys Of Green’.

‘Carry Me Back To The Days I Knew Then’, McCartney verlangt terug naar de dagen van weleer, toen ze gezamenlijk ‘s nachts zongen, ‘Nights When We Sang Like A Heavenly Choir’. Een melancholisch liedje, dat op mij hetzelfde effect heeft. Die week in 1977 stond in het teken van afscheid en een kennismaking. Paul McCartney is er nog steeds en ik geniet nog vaak van zijn prachtige muziek, dat met ‘Mull Of Kintyre’ begon, waarna ik nog heel vaak door zijn liedjes geraakt werd…en word.

71. Mull Of Kintyre - Wings

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band