Afbeelding

Muzikale voetnootjes, Marco van Lochem

Opinie

Een Hete Zomer - Peter Koelewijn (1983)

Loslaten

We schrijven 1983, het laatste jaar dat ik met mijn ouders op vakantie ga. Een kampeervakantie in Duitsland, in Tecklenburg in het Teutoburgerwoud. Ik ben 15 jaar, van ‘loslaten’ had ik nog nooit gehoord en die link legde ik toentertijd niet bij de tekst van een Top 40 hit van Peter Koelewijn, het toepasselijke ‘Een Hete Zomer’. Het loslaten van je kinderen, wanneer doe je dat, op welke leeftijd en hoe? Koelewijn heeft voor een zestienjarig meisje als hoofdpersoon gekozen. ‘Zestien Was Ze Maar Net, Toen De Vakantie Van School Begon’ en ze heeft een wens, die door haar ouders ingewilligd wordt, ‘Ik Wil Er Op Uit, In M’n Eentje Naar De Zon’. Ik vraag mij nu af, of ik één van onze kinderen dit had laten doen, zou ik ze toen, op zestienjarige leeftijd, al kunnen loslaten? 

‘Het Liften Ging Goed Tot Aan Voorbij Parijs, Daarna Ging Het Voor Haar Te Snel, Ze Kreeg Wat Drankjes Van Een Heer In Een Citroën, En Werd Ze Wakker Naast Hem In Een Motel’, volgens mij de grootste angst voor een ouder. Als ze (te) jong zijn, zien ze bepaalde gevaren niet. ‘Ze Keek Haar Ogen Uit Naar Elk Jacht, Natuurlijk Zei Ze Ja Toen Ze Werd Gevraagd, Heel Naïef En Op Volle Zee, Werd Ze Het Bezit Van Een Man Die Haar Vader Kon Zijn’. Seksueel misbruik, toch?

‘Een Maand Lang Zwierf Ze Rond, Durfde Niet Meer Naar Huis Te Gaan, Haar Geld Was Op En Zij Was Op’. De tijd waarin er nog geen mobiele telefoon was en je moeilijk in contact kon komen met het thuisfront. De gevolgen zijn in dit geval desastreus. ‘En Op Een Avond Heeft Ze Meegedaan, Aan Een Trip Oneindig Hoog, Ze Kon Zweven Tot Aan De Zon, En De Volgende Dag En De Dag Daarna, Tot Ze Er Niet Meer Buiten Kon’. Die verrotte drugs en de verleidingen die te groot zijn om de gevolgen te kunnen overzien.  

‘Zestien Was Ze Maar Net, Pas Uit De Kindermaat, Toen Haar Vader Haar Eind September Vond, Was Het Te Laat’. Natuurlijk is deze tekst zwaar, maar ik ben ervan overtuigd dat elke ouder van een zoon of dochter, met een dergelijk scenario rekening houdt, alvorens toestemming te geven. Loslaten is een onderdeel van het opvoeden en misschien wel één van de moeilijkste aspecten. Tips kan ik dan ook niet geven, volg je gevoel, maar begin er niet te vroeg mee.

July27-075149PMEen hete Zomer

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band