Goudsmid Sonja Arentsen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Goudsmid Sonja Arentsen. Foto: Frank Vinkenvleugel

Goudsmid Sonja Arentsen: “Een sieraad ontstaat na een verhaal”

Partnerbijdrage

DINXPERLO - Sonja Arentsen is goudsmid/edelsmid en vanaf mei is ze te vinden met haar atelier en werkplaats ‘Van SAES’ aan de Hogestraat nummer 81b in Dinxperlo. Mensen kunnen bij Sonja onder andere terecht voor reparaties van sieraden, omsmelten van ‘oud’ goud en zilver, het veranderen van trouwringen of het ontwerpen van sieraden. ‘SAES’ staat voor ‘Sonja Arentsen edelsmid’.

Door Waltraud Elburg

Sonja neemt haar werk serieus en is al een aantal jaren werkzaam als goudsmid. Ze heeft in 1999 haar diploma gehaald aan de vakschool in Schoonhoven. Tot voor kort werkte ze nog vanuit de zolderkamer van haar woning maar nu heeft ze het top voor elkaar en werkt ze in haar eigen atelier in het centrum van Dinxperlo. “Een mooie aanvulling in een creatieve hoek”, meent Sonja. ”Ik zit hier met mijn werkplaats in het centrum van Dinxperlo waar eigenlijk best veel gebeurt, dus ik ben echt blij met deze plek. Hier kan ik fijn met mensen aan tafel zitten en in gesprek gaan over hun persoonlijke wensen. Vanuit huis is dat toch anders, word je sneller afgeleid en verschilt het toch met hoe ik nu te werk ga.” Door mond op mond reclame had Sonja al een klantenkring opgebouwd en uitbreiding kon eigenlijk niet uitblijven.

Mooi ontwerp en mooi resultaat
We zijn te gast in haar atelier, echt een werkplek die van een goudsmid wordt verwacht. Naast een werkbank met het benodigde materiaal en gereedschap staan er ook een aantal vitrines met sieraden die Sonja ontworpen heeft. Ook aan de muur hangen afbeeldingen van haar werk. ”En dan staat er natuurlijk ook een tafel waar ik samen met klanten aan ga zitten om hun wensen te bespreken en ideeën uit te werken. Ik luister goed naar iemands verhaal en vanuit dat verhaal stellen we een sieraad samen dat bij hem of haar past. Het is belangrijk om de tijd voor iemand te nemen. Soms zit er bijvoorbeeld iemand die een verdrietige gebeurtenis heeft meegemaakt en dan is het verhaal dat iemand met zich meedraagt belangrijk voor het ontwerp en de wensen van een sieraad. Ik teken en schets vaak voorbeelden zodat ik het ook visueel kan maken, maar dat kan ook digitaal. Al pratende komen we dan tot een mooi ontwerp en ik zorg voor een mooi eindresultaat”.

Niet overhaast beslissen
Soms vinden mensen het verwarrend als het woord ‘goudsmid’ wordt genoemd en zij ook zilveren sieraden zien staan. Sonja: ”Goudsmid ben je als je met kleine objecten werkt zoals ringen, oorbellen of armbanden. Het woord ‘edelsmid’, schept misschien minder verwarring. Ik ontwerp en maak sieraden van goud en zilver en verwerk er indien gewenst ook steentjes in. Wat ik niet op voorraad heb kan ik bestellen. Ik werk op afspraak omdat ik het belangrijk vindt dat de privacy van mensen ook wordt gewaarborgd als we samen de wensen doornemen en een sieraard ontwerpen. Dan is het niet prettig als er voortdurend mensen in en uit lopen.” Sonja geeft aan dat ze het belangrijk vindt dat mensen de tijd nemen en niet overhaast beslissen om iets te laten maken. ”Neem de tijd als een dierbare is overleden en als je een mooi herinneringssieraad wilt laten maken. Het is een ingrijpende gebeurtenis als je iemand verliest en dan wil je de herinnering aan die dierbare graag dicht bij je houden door bijvoorbeeld zijn of haar ring te dragen. Er zijn zoveel mogelijkheden om ringen te verwerken en bewerken, voor een ontwerp wil ik graag samen met de klant de tijd voor nemen.” Daarnaast kan Sonja ook andere sieraden maken van het ‘oude’ goud of zilver.

Open atelier dagen
Sonja kan zich goed voorstellen dat mensen nieuwsgierig zijn naar het atelier in de Hogestraat en om haar aan het werk te zien. Daarom zijn er maandelijks ‘open atelier dagen’. Mensen kunnen dan vrijblijvend binnen lopen, even rondkijken en eventueel sieraden bestellen of kopen. De komende ‘open atelier dagen’ staan gepland op donderdag 23 juni, zaterdag 9 juli en zondag 17 juli. “Ik ontwerp en maak sieraden voor iedere doelgroep en probeer rekening met het budget en de mogelijkheden te houden.” Het zijn allemaal sieraden die met de hand gemaakt worden en waar veel werkuren in zitten. Het gaat meestal om unieke sieraden waar er niet meer van zijn. ”Klanten die mij opzoeken waarderen het handwerk en dat er veel tijd en aandacht aan het sieraad wordt besteed.”

‘Van Saes’ , een waardevolle aanvulling voor het centrum van Dinxperlo. Bekijk voor meer informatie de website www.vansaes.nl of bel voor een afspraak met Sonja Arentsen 06-41257347. Geopend van woensdag tot en met zaterdag op afspraak en tijdens de open atelier dagen van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band