Formateur Hans Martijn Ostendorp (links), voorzitter Anton Stapelkamp, griffier Marcel Fiering. Foto: Karin Stronks
Formateur Hans Martijn Ostendorp (links), voorzitter Anton Stapelkamp, griffier Marcel Fiering. Foto: Karin Stronks

Voor Hemelvaartsdag is nieuwe college bekend

Politiek

AALTEN – Op woensdag 18 mei is een extra raadsvergadering gehouden. Formateur Hans Martijn Ostendorp heeft zijn rapport doorgenomen met de gemeenteraad. Twee CDA wethouders, een wethouder vanuit GemeenteBelangen en 0,7 fte wethouder namens de Progressieve Partij luidt het advies. Er zijn nog integriteitsonderzoeken gaande, verwacht wordt dat voor Hemelvaartsdag het nieuwe college bekend is, tijdens de raadsvergadering van 31 mei zullen de nieuwe wethouders worden voorgedragen en geïnstalleerd.

Door Karin Stronks

Ostendorp stelt in zijn rapport: “CDA, GemeenteBelangen en de Progressieve Partij verwachten dat ze in staat zijn om een college te vormen dat in staat zal zijn de aanstaande uitdagingen met kracht, kwaliteit en enthousiasme aan te kunnen gaan en dat ze dat met vertrouwen in elkaar en in elkaars wethouders kandidaten kunnen doen. Ik heb er tevens vertrouwen in dat de voorgestelde coalitie en de kandidaten voor het nieuw te vormen college in staat zullen zijn om - conform de opdracht aan de informateur - op een goede en constructieve wijze samen te werken met de leden van de gemeenteraad. Ik onderschrijf het vertrouwen dat de partijen in elkaar hebben uitgesproken.” 

HMV/BBB, de grootste winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, is teleurgesteld dat zij niet is aangewezen om in de coalitie plaats te nemen en een wethouder te leveren. “De kiezer heeft gesproken, maar HMV/BBB is na één gesprek al uitgesloten”, geeft Henk Meerdink aan, “Johan Wikkerink zou zeer geschikt zijn als wethouder.” Margot ten Bruin (HMV/BBB): “We hebben in het rapport de ‘breekpunten’ aangepast tot ‘zwaarwegende punten’. En toch zijn we niet uitgenodigd voor een tweede gesprek.” Meerdink: “We gaan liever met een rechte rug oppositie voeren dan met een ‘draai’ in de coalitie zitten.” 

Drie minuten mogen de partijen een reactie geven op het rapport van Ostendorp. Behalve HMV/BBB uiten alle partijen zich positief over bevindingen van Ostendorp. Het gewijzigde rapport is al eerder unaniem aangenomen. Tijdens het debat wordt onder andere gediscussieerd over woordkeuzes ‘zwaarwegende punten’ en ‘breekpunten’, volgens het CDA betekent het in beide gevallen dat er ‘een lastige weg’ te gaan zal zijn. Gerbert Navis (VVD) maakt een opmerking over de uitbreiding van het aantal wethouders, van 3,5 fte nu naar 3,7 fte naar de komende vier jaar. “Zijn de uitdagingen groter dan vier jaar geleden?” 

Ten slotte wordt duidelijk dat de raadsleden de hoop koesteren dat het ‘schurende’ begin van de komende vier jaar over zal gaan in een constructieve samenwerking. VVD-er Gerbert Navis: “Ik hoop dat de verstoring van nu over zal gaan in verbinding.” Tobias Holtman (Christen Unie) onderschrijft dit. Esther Diepenbroek (PP) zegt uit te kijken naar een prettige samenwerking. Alex Walter, GemeenteBelangen, “Wij gaan weer meedoen, daar zijn we dankbaar voor.” 

De raadsleden krijgen het pas verschenen Vriendenboekje, Kammeräöbeuksken, mee. Ook Hans Martijn Ostendorp gaat niet met lege handen naar huis, hem wordt aan het begin van de raadsvergadering een enveloppe met inhoud overhandigd als dank voor zijn inzet als formateur.

Deel van de gemeenteraad voor de extra raadsvergadering. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant