Mark Ormel bij een sluis in de Keizersbeek. Foto: Jos Wessels

Mark Ormel bij een sluis in de Keizersbeek. Foto: Jos Wessels

Mark Ormel gaat voor het waterschap

Politiek

DE HEURNE - Op 15 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap. Er doet een aantal kandidaten mee uit Aalten en Dinxperlo. Vandaag richten wij ons op een kandidaat voor het waterschap: Mark Ormel uit De Heurne. Hij staat op plaats 5 van de VVD lijst.

Door Jos Wessels

Mark Ormel is 52 jaar en getrouwd met Marie José; zij hebben twee dochters. Mark heeft een groot melkveebedrijf in De Heurne. Daarnaast is hij maatschappelijk zeer actief. Zo was hij ruim acht jaar voorzitter van de LTO Oost Achterhoek en ook jarenlang voorzitter van de Oranjevereniging in De Heurne. Ook was hij vele jaren bestuurslid van de VVD. Nu is hij voorzitter van de Coöperatieve Werktuigenvereniging Barlo.

Waarom ben je politiek actief voor de VVD?
“De eigen verantwoordelijkheid van de mens spreekt mij aan, en de vrijheid die daarbij hoort. En ook letten op de kosten. Als het kan een kleine overheid. Binnen bepaalde grenzen natuurlijk.”

Waarom moeten mensen gaan stemmen voor het waterschap?
“Ons waterschap heet Rijn en IJssel. Het waterschap is de oudste democratie: vroeger al moesten de mensen het samen doen om het water de baas te blijven. Het waterschap zorgt zowel voor de afvoer van het water als ook om het water vast te houden. Een heel belangrijk element is ook de zuivering van het rioolwater. Hoe houden we de waterkwaliteit op orde? Als het kan, de vervuiling bij de bron aanpakken.”

Als je één ding mocht bepalen, wat gebeurde er dan?
“Eigenlijk heb ik twee dingen: waterkwaliteit (zie boven) en waterkwantiteit. Hoe houden we water zoveel mogelijk op de plek waar het naar beneden valt? Dat betekent infiltratie in de bodem. In het buitengebied afvoer via de sloten vertragen door sluizen e.d. in te bouwen. In de dorpen door verstening tegen te gaan. Bestrating vervangen door borders en sawahs (verlaagde grasvelden). Er is al eens een kampioenschap tegels wippen geweest. Voor herhaling vatbaar!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band