De deuren staan open op Tweede Pinksterdag. Foto: PR
De deuren staan open op Tweede Pinksterdag. Foto: PR

Dorpskerk in Dinxperlo open op Tweede Pinksterdag

Religie

DINXPERLO - In het kader van Open Kerkendag 2023 is op Tweede Pinksterdag tussen 11.00 en 17.00 uur de Sint- Liboriuskerk, beter bekend als de Dorpskerk, in Dinxperlo (Markt 4) opengesteld voor publiek.

De landelijke Open Kerkendag is in het leven geroepen om het grote culturele, historische en maatschappelijke belang van kerkgebouwen onder de aandacht te brengen. Het beeld van het Nederlandse landschap wordt gekenmerkt door torenspitsen en kerken. Deze gebouwen behoren tot ons belangrijkste cultuurbezit. De toekomst van het Nederlands religieus erfgoed staat echter onder druk door het afnemend kerkbezoek, maar ook recente ontwikkelingen met betrekking tot de energiecrisis maken dat steeds meer kerkgebouwen de deuren sluiten. Op deze dag willen de initiatiefnemers zoveel mogelijk mensen op een open en ongedwongen manier kennis laten maken met kerkgebouwen. Tijdens deze editie van de Open Kerkendag ligt de nadruk op interieurs van de kerken. Op de website is te zien welke kerken deze dag nog meer zijn opengesteld.

Rijke historie
De Dorpskerk in Dinxperlo kent een rijke historie. Deze in gotische stijl gebouwde kerk stamt uit circa 1500 en heeft een romaanse toren uit circa 1400. Het heeft een bijzonder interieur, verschillende muurschilderingen en een Naberorgel. Bijzonder is dat het orgel, geplaatst rond 1700, de mensen het zicht ontneemt op een prachtige muurschildering van de Heilige Christophorus.
Aan de noordzijde bevindt zich de Heurnse deur en de Heurnse zolder, destijds speciaal voor kerkgangers uit buurtschap De Heurne. Zo is er aan de zuidzijde de Suderwickse deur. In de kerktoren is een carillon, met zijn 50 klokken hoort het tot de omvangrijkste carillons van ons land. In 1966 is de kerk aangewezen als rijksmonument.
De kerk is een aantal jaren geleden grondig gerenoveerd. Zo is er een aantal banken vervangen door stoelen voor meer flexibiliteit, is de kerk voorzien van nieuwe geluids- en beeldapparatuur en is de verwarmingsinstallatie aangepast. Ook is een aparte herdenkingshoek ingericht waar overledenen herdacht kunnen worden.
Tijdens de Open Kerkendag is er in de kerk een expositie van iconen. Deze zijn gemaakt door mensen van de icoonschildergroep die wekelijks in het Kerkelijk Centrum bij elkaar komen onder begeleiding van predikant Anne van Voorst.
Er zijn vrijwilligers aanwezig voor een gesprek, het delen van informatie of het beantwoorden van vragen. De toegang is vrij.


www.openkerkendag.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band