Vlnr: Gerben KLeinlebbink (voorzitter), Henk Westendorp (40 jaar lid wielerclub WTC Dinxperlo) en Flokje Zigterrman (secretaris). Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr: Gerben KLeinlebbink (voorzitter), Henk Westendorp (40 jaar lid wielerclub WTC Dinxperlo) en Flokje Zigterrman (secretaris). Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Wielerclub Dinxperlo,samen uit en thuis

Sport

DINXPERLO - Wielertoerclub Dinxperlo bestaat 40 jaar en viert dit weekeinde het jubileum. Het is een vereniging waar gezelligheid en prestatief trappen hand in hand gaan.

Door Remko Alberink

De verjaardagvierende wielertoerclub heeft een eigen dna, schetst voorzitter Gerben Kleinlebbink. “Wij hebben een cub die rust op twee pijlers, gezelligheid en prestatie”, zo trapt de preses af. “We rijden geen wedstrijden zoals bijvoorbeeld De Peddelaars in Aalten, wij zijn een toerfietsclub voor de recreatieve fietser.”

Op de MTB en racefiets wordt wekelijks op verschillende dagen in verschillende samenstellingen gefietst. Kleinlebbink: “Daarbij staat veiligheid altijd voorop, daarnaast hanteren we de gedachte van samen uit en samen thuis.”

De club heeft ongeveer honderd leden. “Ongeveer 65 zijn daarvan nog actief”, weet de voorzitter. “We hebben zelf geen clubhuis, zoals andere clubs dat soms wél hebben. We verzamelen ons doorgaans bij de Rabobank om van daaruit te fietsen. We zitten er nu wel aan te denken om voortaan bij een horecagelegenheid van start te gaan, zodat we vooraf nog een kopje koffie kunnen nuttigen en er ook terug kunnen komen om na afloop na te praten.” 

Eerste dag
Henk Westendorp (70) is één van de leden die vanaf de eerste dag lid is. “Ik was niet bij de clubje dat de oprichtingsvergadering hield, maar werd wel meteen lid. Dat was in een tijd dat alles nogal vrijblijvend ging. We reden dan weer een tochtje hier en dan weer een tochtje daar.”

De wielertoerclub is door de jaren steeds gestructureerder geworden. “Tegenwoordig fietsen we in groepen op vaste dagen. Zelf ben ik net 70 jaar, maar ik fiets elke week nog wel 150 kilometer. Soms op de MTB, soms op de racefiets.”

In de 40-jarige historie beleefde Westendorp vele mooie momenten. “Maar ik moet zeggen dat de jaarlijkse tripjes naar Zuid-Limburg waar we in een dorpshuis in Wijnandsrade overnachtten wel de hoogtepunten waren.”

Ambitie
WTC Dinxperlo heeft ambities voor de toekomst, meent Kleinlebbink. “We zouden graag zien dat het aandeel fietsende vrouwen in onze club toeneemt. Vrouwen fietsen veel, maar nog niet in clubverband. Misschien dat ze denken dat het alleen een mannenbolwerk is.”

Folkje Zigterman is secretaris en geeft daarmee het goede voorbeeld. “Ik weet zeker dat er als er een groep vrouwen lid wordt, er snel meer zullen volgen”, verwacht de voorzitter die zelf zeventien jaar lid is en sinds twee jaar de hamer hanteert.

Om de clubkas te spekken, worden jaarlijks twee toertochten uitgezet waar iedereen aan deel kan nemen. “Verder menen we ook dat het imago van het wielrennen beter kan, daarom gaan we op 17 september met twaalf duofietsen naar Dr. Jenny om daar met bewoners te gaan fietsen”, zegt Kleinlebbbink.

Jubileumfeest
Komende zaterdag viert de club het jubileum. Kleinlebbink: “Dat gebeurt op een feestdag, waarbij we samen ontbijten, fietsen en lunchen. Daarna gaat iedereen naar huis en ‘s avonds hebben we een feest met een buffet en een pubquiz die gepresenteerd wordt door Henk Rijks.”

De festiviteiten vinden alle plaats bij Bruggink in De Heurne. “Die is ook lid van onze club.”

Hoe laat het wordt en hoe gezellig het is, dat is niet te voorspellen. Wat wel duidelijk is, de meesten gaan na afloop op de fiets naar huis gaan, zoals dat hoort bij een fietstoerclub. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band