De sponsorcommissie, vlnr: Freek Diersen, Ben Maandag en Wim Wisselink. Foto: Frank Vinkenvleugel

De sponsorcommissie, vlnr: Freek Diersen, Ben Maandag en Wim Wisselink. Foto: Frank Vinkenvleugel

Frank Vinkenvleugel

Eurohal Dinxperlo: al vijftig jaar een grensgeval

Sport

DINXPERLO - In de jaren 60-70 van de vorige eeuw was er een periodiek overleg tussen de gemeente Dinxperlo en het Amt Liedern-Wehrt over bestuurlijke zaken. Aan beide zijden van de rijksgrens worstelden de bestuurders met vergelijkbare problemen, óók voor wat betreft zaken op het terrein van sport en recreatie. Voorzitter Freek Diersen blikt terug po 50 jaar Eurohal. 

Zo waren de bestaande voorzieningen in die tijd ontoereikend voor een goede beoefening van de binnensporten. Bewegen en sporten werden ook tóen al gezien als een krachtig middel om de volksgezondheid te bevorderen.
Vanuit die gedachte is uit het periodieke internationale overleg uiteindelijk het initiatief ontstaan om voor gezamenlijk gebruik in Dinxperlo een sporthal te bouwen. In het Duitse Suderwick werd voor gezamenlijk gebruik een overdekt zwembad gebouwd.
In de loop van de tijd was er sowieso op het terrein van het maatschappelijke leven een brede samenwerking tussen beide gemeenschappen gegroeid. De bestuurlijke gedachte indertijd was dat voor een verenigd Europa de binnengrenzen zouden moeten verdwijnen. De bouw van de gemeenschappelijke sporthal in Dinxperlo en van het overdekt bad in Suderwick zou in die gedachte zéker ook een impuls aan de Europese integratie kunnen geven.
Ook in Den Haag werd dit idee omarmd. Door de toenmalige Minister van Cultuur en Maatschappelijk Werk werd in de vorm van subsidie een bijdrage in de stichtingskosten van de hal toegekend van 250.000 gulden.

Het ontwerp van de hal is van de hand van de gemeentearchitect van Dinxperlo, Cornelus de Jonge. In de uitvoering trad gemeentewerken van Dinxperlo vervolgens op als bouwheer. Bij de uitvoering werden vooral lokale en regionale ondernemingen ingeschakeld.
Eind 1972 was het dan zover. Met veel festiviteiten werd de hal op 18 november van dat jaar officieel geopend door de toenmalige staatssecretaris voor Cultuur Recreatie en Maatschappelijk Werk, de heer H.J.L. Vonhoff. Bij de opening waren naast toenmalig burgemeester van Dinxperlo, de heer Stam, onder meer óók de heren K. H. Schwarberg, Amtsdirektor Amt Liedern-Werth en A. Mozer, voorzitter van de Euregio-Mozer-commissie aanwezig.
Bijzonder bij de openingsfestiviteiten was de actie van het Belgische biermerk Stella Artois. Met honderden auto’s en vrachtwagens van burgers en bedrijven van beide kanten van de grens werd met affiches van dat biermerk rondreden. Niet alleen in Dinxperlo en omgeving, maar door heel Nederland. Natuurlijk werd dit merk daarná in de kantine van de sporthal getapt. Ook het cultuurcentrum Ons Huis tapte het merk. In de aanloop naar de bouw van de Eurohal had Stella Artois al met een sponsorbijdrage van maar liefst 50.000 gulden de bouw mede mogelijk gemaakt. Een voor die tijd best wel forse investering.
De internationale samenwerking werd bij de bouw gesymboliseerd met een plek bij de hoofdingang van de Eurohal. Op die plek werden de vlaggenmasten van de internationale partners geplaatst. Ook een gevelsteen en een lijnenspel met witte klinkerstenen maakten deel uit van de symboliek om de internationale samenwerking te accentueren.

Na de laatste uitbreiding van de Eurohal in 2012 is dit symbolische lijnenspel opnieuw in de bestrating opgenomen. Subtiel ingelegde witte klinkerstenen wijzen vanuit de vlaggenmasten in de richting van de kerktorens in Suderwick en Dinxperlo. Aan Duitse zijde de Evangelische Kirche en aan Nederlandse zijde de dorpskerk. Daarmee is de symboliek van toen weer doorgetrokken naar het heden. Heel lang was de Eurohal ook een halte- overnachtingsplaats voor de Batavierenrace, een estafetteloop indertijd voor studenten van uit Nijmegen richting Enschede.
Door de tijd heen veranderen behoeftes en voorzieningen. Het Hallenzwembad in Suderwick is er inmiddels niet meer. De Eurohal is in haar 50-jarig bestaan een aantal keren gerenoveerd, aangepast en uitgebreid. Maar het gebruik van de Eurohal is grensoverschrijdend gebleven.
De internationale hal staat er anno 2022 up-to-date en in topconditie bij. Mede door goed conciërgewerk kunnen de binnensporten geheel volgens de eisen van de huidige tijd worden beoefend. Het is een nu een warme en uitnodigende sporthal waar de sporters zich welbevinden en tot prestaties kunnen komen waar hun verenigingen trots op zijn.

De EurohalSponsorenCommissie verzorgt de sponsorwerving voor de binnensport en deze is mooi zichtbaar en duidelijk herkenbaar aangebracht op twee wanden van de sporthal. De binnensportverenigingen zijn hun sponsoren daar zeer erkentelijk voor.
Ook is er een prachtige gezellige sportkantine waar, na het laatste fluitsignaal en een warme douche, de inwendige mens ‘gezond’ versterkt kan worden. Ook is hier gelegenheid voor het beoefenen van behendigheidssporten, zoals biljart, darts en kegelen.
De EurohalSponsorenCommissie (E.S.C.) heeft als koepel van de binnensportverenigingen het initiatief genomen om de mijlpaal van het 50 jarig bestaan van de internationale Eurohal niet stilletjes voorbij te laten gaan. Daarvoor is de waarde van deze verbindende binnensportaccommodatie te groot. De commissie heeft een mooie compacte expositie gemaakt over de 50 jaar van het bestaan. Commissielid Ben Maandag verzorgde de samenstelling ervan. De expositie is opgesteld in de entreehal van de Eurohal aan de Europastraat en is daar voor iedereen die de internationale sportactiviteiten een warm hart toedraagt te bezichtigen.

Voor de Eurohal.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant