Winnaar De Daltons. Foto: PR
Winnaar De Daltons. Foto: PR

De Daltons pakken de winst op 35e Kersttoernooi biljarten

Sport

DINXPERLO - Na een spannend verlopen finale mogen De Daltons zich winnaar noemen van het traditionele jaarlijkse Kersttoernooi biljarten. Deze 35e jaargang wist men met 28-24 te winnen van titelverdediger Wild Double. De derde plaats werd opgeëist door Hagenboschmannetjes na winst op Old en Nej met 25-22. Ieder team kon maximaal 8 toernooispelers opgeven, en er per wedstrijd telkens 3 een individuele partij in een 10 punten systeem voor hun team laten spelen. Iedere gescoorde 10% van het individueel aantal te maken caramboles leverde daarmee een punt op tot 1 van de spelers het maximum bereikt had. Deelnemende teams bestaan meestal uit buren, collega’s of vrienden en vaak met een gezonde mix van competitiespelers en recreanten. Ieder dient namelijk het aantal caramboles te maken hetgeen bij de eigen speelsterkte past.

De 19 deelnemende teams gaven in totaal 122 biljarters op die maar liefst 171 partijen in de poulefase speelden. Vanaf de kwartfinales werd een knock-out systeem gehanteerd en op de uiteindelijke finaledag gingen de verliezende halve finalisten als eerste van acquit voor de sportieve eer om plek 3 en 4. Namens Hagenboschmannetjes wist Eric Salemink (29 car.) te winnen van Mick Hermsen (25 car.) met 10-5. Dit leek een goede start, maar Marco Hormes (47 car.) had namens Old en Nej duidelijk andere plannen. Hij zegevierde op Hans Sielias (33 car.) in slechts 14 beurten en wist met zijn 5-10 score de boel weer in evenwicht te brengen. Kortom, met de tussenstand 15-15 dienden de kopmannen Ronnie Geven (100 car.) en Ronnie Arentsen (130 car.) de winst voor hun team binnen te slepen in een rechtstreeks duel. Ronnie Arentsen begon namens Old en Nej voortvarend en scoorde een fraaie serie van 34 caramboles vanaf acquit. Daarna haperde de machine enigszins, waarbij Ronny Geven geen hoge series maakte, maar wel bleef scoren. Na 13 beurten was de partij qua caramboles inmiddels in evenwicht en in de 21e beurt was het Ronny Geven die zijn 100 caramboles aantikte, waarbij Ronnie Arentsen op 91 caramboles bleef steken. Winst derhalve voor Ronny Geven met 10-7 en een eindstand van 25-22 in het voordeel van de Hagenboschmannetjes die daarmee tevreden de 3e plek wisten op te eisen.

Aansluitend begon in een inmiddels goed gevuld Sportcafé de Peppel de finale. In een gezellige ambiance werd de spits afgebeten door Thiemo te Grotenhuis (45 car.) van Wild Double tegen Mark Boland (39 car.) van De Daltons. Thiemo speelde een degelijke partij en zorgde voor een voorsprong van 10-8. In de 2e ronde kwam teamcaptain Jelmer Maurick (70 car.) van Wild Double aan tafel en nam het op tegen Ferdinand Jansen (53 car.). De spanning aan het begin van de partij was voelbaar, en enkele ogenschijnlijk onnodige missers volgden elkaar op. Echter beide spelers kwamen na enkele beurten beter in hun ritme en gingen tot de helft van de partij redelijk gelijk op. Ferdinand wist in de slotfase net iets meer te scoren dan Jelmer en haalde daarmee voor de De Daltons een belangrijke 10-7 overwinning binnen. Tussenstand daarmee 18-17 in het voordeel van De Daltons met de slotpartij tussen Eddy Jansen (150 car.) en Erik van Schaik (100 car.) voor de boeg. Het was Eddy die namens De Daltons een eerste verschil wist te maken met 2 opeenvolgende series van 25 en 22 in de 9e en 10e beurt. Erik antwoordde met een mooie serie van 22 en na 12 beurten was de stand 55-95 en kon het dus nog alle kanten op. De productie stokte daarna bij beide spelers enigszins, doch Eddy wist in de 18e beurt een hoogste serie van 37 uit de keu te toveren. Met nog 3 caramboles te gaan zag hij zijn serie jammerlijk eindigen. Erik wist uit die plotselinge kans niet te scoren en zag Eddy daarna de partij uitspelen. De keu van Eddy ging in de lucht en de 10-7 uitslag betekende een 28-24 overwinning voor De Daltons, die zeer verguld waren met dit resultaat en voor het eerst de felbegeerde titel pakten. Naast genoemde spelers maakten tevens Wilfried Ebbers, Gert-Jan Frericks en Harrie Mateman deel uit van De Daltons, onder leiding van teamleider Olaf ter Horst. De beker van meest productieve speler van het toernooi ging uiteindelijk naar Ferdinand Jansen. Kortste partij van het toernooi werd gespeeld door Pascal Geven met 70 caramboles in slechts 10 beurten en de hoogste relatieve serie kwam op naam van Jan Meinen middels een slotserie van 20 van de 47 te maken caramboles.

De prijsuitreiking werd verzorgd door organisator Christiaan te Beest, die tevens een dankwoord uitsprak aan alle ondersteunende vrijwilligers. Hierbij noemde hij vanzelfsprekend Franko Speldekamp als medeoprichter van het kersttoernooi, voorzitter Jan Kingma die vrijwel iedere dag zorgde voor een vlekkeloze voorbereiding, Bert Veldhuis voor de financiële zaken en Joop Peppelman als gastheer namens Sportcafé de Peppel. En niet te vergeten het trouwe arbiterskorps, deze finaledag bestaande uit Cor Zorn, Willy Philips, Jan Kingma en Corine Ratering. BV Ons Huis dankt iedereen voor de deelname en belangstelling en in het bijzonder de (club)sponsoren die dit mede mogelijk maakten. Meer informatie is te vinden op:


www.bvonshuis.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant