Afbeelding

DIOS klaar voor eerste wedstrijd

Sport

DINXPERLO - De acrogroep van DIOS (Dinxperlo Omnisport) bereidt zich voor op de komende acrowedstrijd die op 21 januari zal plaatsvinden in de Eurohal te Dinxperlo. Het is de eerste acrowedstrijd die de gymafdeling van DIOS na de Coronaperiode maar tevens ook onder de vlag van DIOS organiseert.

Door Waltraud Wensink

Het KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) wedstrijdseizoen van ‘acro’ is weer gestart en één van die wedstrijden wordt georganiseerd door DIOS. Dina van Balen (bestuurslid namens de gymafdeling), Latisha Veer (begeleiding van onder andere de acrogroep) en Erna Mellendijk (ledenadministratie van de gymafdeling) zijn samen met een aantal andere mensen verantwoordelijk voor de organisatie van deze door DIOS georganiseerde acrowedstrijd op 21 januari.
Als we het hebben over acrogym bedoelen we acrobatische gym of ook wel ‘sportacrobatiek’. In feite dus een combinatie van gym en acrobatiek, die met choreografische onderdelen met elkaar verbonden zijn. Of zoals Erna lachend aangeeft: “Het betere gooi en smijtwerk. Als ouder zit je soms met klamme handjes op de tribune als je ze bezig ziet met hun oefeningen.”

Gooien en vangen
Latisha: ”We hebben bij DIOS twee acrogroepen, waarvan één de instapgroep is en de tweede de wedstrijdgroep. Momenteel hebben we in totaal maar liefst 30 leden. Bij de instapgroep gaat het vooral om jonge beginnende meiden en bij de wedstrijdgroep om de meer ervaren en gevorderde meiden.”
Dina vult aan: ”Vanuit de gymgroep kun je kiezen om aan te sluiten bij de acrogroep, je hebt dan een goede basis. Ik heb het zelf ook altijd gedaan en ben destijds bij Represta hiermee begonnen. Dat was een mooie tijd waar ik met veel plezier op terug kijk.”
Latisha: ”Samen met de acrogroep wordt er gekeken naar de oefeningen die men wil doen en naar de choreografie. Er wordt getraind in duo’s en trio’s voor de wedstrijden waaraan ze mee gaan doen. Iedere groep heeft zo zijn eigen oefeningen, waarbij ze in twee en een halve minuut de oefening moeten neerzetten met dynamische, balans en individuele elementen.”
In de volksmond hebben we het dan over stapelen, gooien, vangen, een spagaat en dat soort acrobatische oefeningen. Ook woorden als ‘bovenmeisje’ en ‘ondermeisje’ zijn hele bekende termen binnen de acrogroep. Dina: ”Je werkt samen vanuit de basis naar de wedstrijden toe in verschillende gradaties. Van te voren zijn er plaatsingswedstrijden waarvan je er aan twee moet meedoen. De besten gaan door naar de Oost Nederlandse kampioenschappen.”

Gezonde zenuwen
Dat je een soort van menselijke pyramide bouwt door te stapelen, of dat je door teamgenoten wordt gevangen bij bepaalde oefeningen is niet niks. Je moet wel vertrouwen in elkaar hebben en daar werken de acroteams naar toe. Het is een echte teamsport. Dina: ”Dat vertrouwen in elkaar bouwen ze door de jaren heen op. We proberen ook zoveel mogelijk dezelfde samenstellingen aan te houden. Als er veel gewisseld zou worden is het vertrouwen en de onderlinge band toch anders.”
Erna: ”Ze zijn er nu klaar voor, ze zijn goed klaargestoomd door de begeleiding ook al is er wel sprake van gezonde zenuwen.”
”We hopen dat het een gezellige en leuke wedstrijddag zal worden. Dat geeft ons dan ook een kick. Mede doordat je met veel vrijwilligers, waaronder ook oud-leden, de huidige acrogroep hetzelfde gevoel en sfeerbeleving hoopt te geven als wij voorheen zelf ook altijd hadden. Het gaat niet alléén maar om de hoge punten maar alles er om heen is even zo belangrijk”, aldus Dina.
Latisha: “De acrowedstrijd is voor de duo’s en trio’s leuk en spannend om te doen, maar voor het publiek ook leuk om naar te kijken. Er doen drie koppels van DIOS mee op 21 januari. En de dag is verdeeld in vier wedstrijdblokken. Als begeleider sta ik die dag aan de zijkant en geef met name mentale steun, verder moeten ze het zelf doen.”
De organisatoren zijn het er samen helemaal over eens dat het plezier op de 21 ste centraal moet staan en dat er voldoende aandacht moet zijn voor waarden, normen en onderling respect. Ze hopen dat alle deelnemers een fijne en gezellige dag hebben, zonder blessures.
Aanvang 8.00 uur, de eerste wedstrijd start om 9.00 uur. De dag duurt tot 21.00 uur. Publiek is welkom de entree is 3 euro (tot en met 12 jaar) en voor volwassenen 4 euro.

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant