Van links naar rechts: Hans Dieter Ernst, Hans Kempink, Andrea Herkel, Ed Naves. Foto: Frank Vinkenvleugel
Van links naar rechts: Hans Dieter Ernst, Hans Kempink, Andrea Herkel, Ed Naves. Foto: Frank Vinkenvleugel

Unieke grensoverschrijdende samenwerking voor voetballers met beperking: Euregioteam

Sport

DINXPERLO - Er is iets bijzonders gaande binnen de voetbalwereld in onze regio. Op 17 juni gaan twee voetbalteams bestaand uit spelers met een verstandelijke beperking fuseren. Er is dan sprake van een Nederlands-Duitse fusie met FC Dinxperlo en Lebenshilfe Bocholt-Rhede-Isselburg. De spelers van dit nieuwe team zullen gaan voetballen onder naam ‘Euregioteam’.

Door Waltraud Wensink

Ter gelegenheid van deze mooie en bijzondere grensoverschrijdende samenwerking is er bij FC Dinxperlo een internationaal vriendschappelijk toernooi waarbij meerdere G-teams zullen aantreden om met elkaar een bijzondere maar ook sportieve dag te beleven. De burgemeester uit Bocholt zal voor de aftrap zorgen en de prijsuitreiking zal worden verzorgd door een plaatsvervanger van de burgemeester van de gemeente Aalten namelijk wethouder Erik Groters en Sonja Wiessmeier van Stadt Bocholt.


Ed Naves (FC Dinxperlo), Hans Kempink (trainer G team), Martin Hunting ( bedrijfsleider Lebenshilfe), Hans Dieter Ernst (trainer) en Andrea Herkel (Lebenshilfe) zijn enthousaist over deze toch wel unieke samenwerking hier aan de grens en de stemming is uitgelaten aan de tafel bij FC Dinxperlo. Voor Hans Kempink de kers op de taart. Hans: ”Het is toch wel een hele feestelijke dag mede omdat ik samen met een Duitse trainer al twintig jaar het G-team train of begeleid. Wij hebben hier in Münster destijds speciale scholing voor moeten volgen om dit te mogen doen. In Nederland hoeft dit bij mijn weten niet. Een fusie zoals deze is voor Nederlandse begrippen ook nieuw.”
Het is een mooie aanvulling aan alle Euregionale activiteiten die hier in de grensstreek reeds plaatsvinden en zeker iets om trots op te zijn.

Een eigen doelpunt is ook een doelpunt moet je maar denken

Ed: ”Het mooie van deze groep voetballers is dat de taal niet belangrijk is, het gaat namelijk om de bal in het spel en dat begrijpen de spelers. Daarnaast komen we in het dialect, het ‘plat praoten’ hier aan de grens een heel eind en anders maar met handen en voeten als dat nodig is.”
Binnen het Euregioteam gaat het niet zo zeer om presteren, maar ook om de sociale contacten en het samen sporten in een ongedwongen sfeer. Andrea vult aan: ”Het gaat inderdaad naast het opbouwen van spelervaring ook om vriendschappelijke banden en anderen ontmoeten.”
Hans Dieter: ”We spelen een leuk potje voetbal maar wel met minder vaste regels. Plezier of zoals de Duitsers zeggen ‘Spass’ is de hoofdzaak en ach, een eigen doelpunt is ook een doelpunt moet je maar denken.”
Mooi dat er ook benoemd wordt dat het er bij deze wedstrijden meestal vriendschappelijk aan toe gaat en dat er maar weinig sprake is van onenigheid of ruzie is het veld. Hans: ”We willen het graag laagdrempelig houden. Geen hooligans, niet te veel gedoe en nagenoeg geen geweld, maar juist de vriendelijkheid die de hoofdtoon slaat. Als je elkaar tijdens het spelen eens per ongeluk een beetje hard raakt wordt er verontschuldigd en als er eentje huilt, doet de ander bijna mee. Als scheidsrechter hoef je eigenlijk niet veel in te grijpen op gebied van gedrag.”

Uniek
Martin: “Eén team uit twee verschillende landen is natuurlijk wel uniek te noemen. We proberen de het te laten samensmelten tot iets moois wat heel goed past bij het leven hier aan de grens. We hebben nu ongeveer 15 spelers voor ons Euregioteam, maar nieuwe spelers zijn natuurlijk welkom.”
Hans: ”Nu is het niet zo dat ze bij ons niets leren ook al is het laagdrempelig. Natuurlijk staat plezier hoog in ons vaandel maar we zijn ook bezig met een stukje techniek en het leren kijken naar elkaar en wat de bal doet. Bewegen is voor iedereen belangrijk en hier werken we ook aan een stukje motoriek van de spelers.”
Ed: ”Het is ook mooi om te zien dat er voetballers zijn die er lol in hebben en niet eens zo heel goed zijn. Maar het feit dat ze naderhand snel gaan douchen om dan in de kantine en biertje te bestellen is toch mooi. Het erbij horen, meedoen in de samenleving en daar ook plezier aan beleven. Leeftijd speelt in het Euregioteam geen rol en ook niet of je man of vrouw bent, we spelen gewoon allemaal samen. We trainen op de zaterdagen, de ene week in Dinxperlo op het FC Dinxperlo terrein en de andere keer in Duitsland. In de wintermaanden spelen we in de sporthal. Je hoeft niet speciaal veel te kunnen mits je maar wel enigszins mobiel bent. Het voetballen zelf leer je wel.”

‘Wir kriegen das hin, wij kunnen dat’

Andrea: ”Het zou leuk zijn als er op 17 juni ook supporters en toeschouwers komen om alle spelers aan te moedigen maar ook om er een gezellige dag van te maken. Een aantal bewoners van Lebenshilfe zullen die dag ook komen helpen bij de verkoop van ‘Kaffee und Kuchen’. Zo betrekken we ook meerdere mensen met een beperking bij deze feestelijke gemütliche dag.”
Het is een prachtig initiatief waar men trots op mag zijn dat dit mogelijk gemaakt wordt: samen durft men het aan. Zoals Hans Dieter en Ed samen zeggen: “Wir kriegen das hin, wij kunnen dat.”
Dinxper FM zal aanwezig zijn voor de muzikale omlijsting en het Euregioteam hoopt op een fijne en gezellige dag waarbij een ieder wordt uitgenodigd.

Het vriendschappelijke toernooi op 17 juni is van 10.00 tot 16.00 uur op het FC-Dinxperlo terrein. Voor meer informatie over het Euregioteam kan men contact opnemen met Ed Naves van FC Dinxperlo.

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band