De dames van de Heurnse Vrouwengymgroep. Foto: Frank Vinkenvleugel

De dames van de Heurnse Vrouwengymgroep. Foto: Frank Vinkenvleugel

‘Het is wel meer dan op de stoel zitten’

Sport

DINXPERLO - Deze week is het de beurt aan de dames van de Heurnse Vrouwengymgroep onder de vlag van Dios. Hierbij gaat het om vrouwen in de leeftijd tussen de 62 en 87 jaar die nog wel iets meer kunnen dan op de stoel zitten om te bewegen.

Door Waltraud Wensink

De dames waren niet op de hoogte van het feit dat de fotograaf zou komen om een leuke groepsfoto te maken en er moest dus eerst gediscussieerd worden of ze niet beter konden wachten tot ze er allemaal zouden zijn. Dat geeft ook een stukje onderlinge betrokkenheid weer. Uiteindelijk stemden de aanwezigen in om toch op de foto te gaan na enig geharrewar. De instructies van FotoFrank werden goed opgevolgd. Natuurlijk moest de foto onder een gezellig ‘oeh en aah’ gekeurd worden en kon de foto er volgens hen mee door. Er wordt gelachen en je kunt zien dat het om een aantal dames gaat die aan elkaar gewaagd zijn en het leuk samen hebben.

‘Ik wordt joa zo stief als wat’


Willemien Bruggink doet namens de groep het woord en zegt het volgende: ”Het merendeel van de groep is afkomstig uit De Heurne, maar iedereen is van harte welkom bij onze groep. Lenie Veerbeek en Johanna Wensink zijn al vanaf het prille begin lid van deze groep, die op 14 januari 1968 is opgericht. We bestaan inmiddels 55 jaar. Ons oudste lid is Riek Lammers, die dit jaar 87 wordt, maar nog aan alles meedoet. Het begon lang geleden bij Alie Bruggink in de keuken. Daar moesten ze voor een klusje de ladder op. Dat ging niet echt soepeltjes en er werd gezegd ‘Ik word jao zo stief als wat’. Tijd om soepeler te worden en om in beweging te komen dus. Jo Bruggink had net een leiderscursus gedaan en die nam de leiding op zich. Eerst met drie personen in de woonkamer maar er kwamen er steeds meer bij. Op een gegeven moment zaten ze zelfs met twee groepen in de zaal bij Bruggink in De Heurne. Later zijn we samen gegaan met KEV, Represta en nu dus Dios.”

Mondspieren
En de dames zijn nog soepel. Er wordt gehuppeld, gezwaaid met armen en benen, ze kunnen nog op de knieën en komen ook weer hoog. Naast het feit dat ze lekker bezig zijn met bewegen worden ook de mondspieren getraind, want het sociale aspect is ook in deze groep erg belangrijk. Willemien: ”En ondanks dat sommige dames al een respectabele leeftijd hebben, wil dat niet zeggen dat ze op een stoel aan het gymmen zijn, want we kunnen nog wel wat meer dan op een stoel zitten.”
Deze groep heeft al een aantal verschillende begeleiders gehad, maar de groep zelf is wel in stand gebleven. De zoektocht naar nieuwe begeleiders is wel een dingetje, want je hebt wel iemand nodig die affiniteit met deze doelgroep heeft. De Dames die bij de Heurnse Vrouwengym doen loopoefeningen, trainen de buikspieren, eigenlijk alle spieren wel: van top tot teen en willen graag lenig en soepel blijven. Lekker recreatief, niet té prestatiegericht, maar fijn met elkaar sporten op een laagdrempelige manier en het gezellig hebben. Ze bejegenen elkaar met respect en laten elkaar in hun waarde.

Ze staan open voor een beetje spierpijn en hard werken


Latisha is de begeleidster van deze groep vrouwen en geeft aan dat het om een gemotiveerde en enthousiaste groep gaat. ”Ze zijn fit en vitaal voor hun leeftijd en ze houden van een stukje uitdaging. De groep is niet alleen tijdens de lessen close, maar ook buiten de lessen kom je ze samen tegen. Voor mij is het een uitdaging om lessen te maken voor deze groep omdat je vaak aan ouderen en senioren denkt, dus aan rustige oefeningen en bewegingen. Daar zit je bij deze groep dus totaal fout mee. Ze zijn juist in voor een krachtronde, looptraining of spelletjescircuit, dat gaan ze echt niet uit de weg. Ze staan open voor een beetje spierpijn en hard werken. Ik pas de lessen aan met herhalingen en rust zodat ze het wel kunnen volhouden”, aldus Latisha.
Is het dan niet lastig om als jong persoon een les samen te stellen en ze te motiveren? Latisha: ”Nee, helemaal niet. Zolang je laat zien dat je de lessen goed voorbereidt, weet waar je over praat en laat zien wat ze moeten doen zullen ze waardering en respect tonen. Je houdt rekening met iedereen. Het voelt bijna alsof het allemaal mijn eigen oma’s zijn. Je kunt over alles met ze praten, ze denken en voelen met je mee, zijn erg dankbaar en het is een eer en geweldig om met ze te werken.”

Feestje
Latisha: “Voor deze groep zijn we nog op zoek naar een enthousiast persoon die weet wat hij of zij doet en elke les weer tot een feestje kan maken. Iemand die deze dames kan blijven uitdagen en op een respectvolle manier passende en leerzame oefeningen weet aan te leren dan is dit je kans. Als jij je inzet, zullen de dames jou respecteren en waarderen. Je hoort dan echt bij de groep, mag mee fietsen en een drankje doen. Wil jij deelnemen aan deze fantastische groep, kijk dan niet verder en ga met deze leuke groep aan de slag.”

Meer info over De Heurnse Vrouwengym bij Dios vind je op de website. Meedoen kan op de dinsdagavond van 19:00 uur tot 20:00 uur in de Eurohal in Dinxperlo.


www.diosdinxperlo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band