Guus is op zijn jeugdige leeftijd al een gedreven visser. Foto: eigen foto

Guus is op zijn jeugdige leeftijd al een gedreven visser. Foto: eigen foto

Guus Bosman beste visser in Youth Challenge

Sport

Voor jonge Dinxperloër is het geen hobby maar een passie

DINXPERLO - De 14-jarige Guus Bosman  heeft een geweldige prestatie geleverd op het gebied van jeugdvissen. De jonge Dinxperloër won de Youth Challenge 2023. 

De Youth Challenge bestaat uit een aantal jeugd-viswedstrijden verspreid over heel Nederland, georganiseerd door verschillende federaties. De jonge vissers kunnen zo kennismaken met de wedstrijdvisserij en door vaker te vissen zichzelf verbeteren. Iedere wedstrijd levert punten op voor het eindklassement, waar Guus met zijn 200 punten trots bovenaan prijkte.

Spullen goed in orde
Het is niet voor niets dat Guus heeft gewonnen. Als hij aan het water zit, zie je dat hij zijn spullen perfect in orde heeft. Het ziet er professioneel uit en het kost hem dan ook de nodige tijd om het allemaal klaar te zetten en naderhand weer op te ruimen. Guus: ”Ik vis al vanaf mijn zesde. Ik keek veel naar Vis-tv en tijdens de verhuizing kwam er een aantal hengels tevoorschijn. Ik ging vervolgens samen met mijn vader vissen. Ik mocht van mijn ouders pas alleen gaan als ik zelf goed kon onthaken en respectvol met de vis kon omgaan”. Guus heeft het geluk dat hij twee gedreven ouders achter zich heeft staan die hem graag op weg helpen bij zijn viscarrière want het is toch wel een prijzige hobby.

Passie
Bij Guus spreek je eigenlijk niet van een hobby maar van passie. Hij is gedreven, ambitieus en hij valt op door zijn prestaties. Guus: “Ik help ook graag andere kinderen die willen leren vissen en geef adviezen hoe ze het beste kunnen vissen en welk materiaal ze moeten gebruiken. Dat verschilt namelijk per plek waar je vist. Bij stromend water gebruik je een andere dobber dan bij een meer en waar je op de ene plek goed vangt met het ene voer, gaat het op een ander plek beter met ander voer.” Guus zoekt het allemaal uit, kijkt goed, observeert andere vissers. Hij weet wat de vis doet, wat de lijn doet en hoe de dobber zal reageren. Hij neemt adviezen aan van anderen en is leergierig genoeg om steeds maar beter te kunnen presteren op visgebied. Hij wordt gezien als een van de talenten in wedstrijdvissen.
Guus vist in de Federatie van Midden Nederland waar ook HSV de Voorn bij is aangesloten. ”Mijn vader gaat mee, ik kan moeilijk overal op het fietsje naartoe. Mijn vader helpt dan bij het uitpakken van de spullen maar de rest moet ik allemaal zelf doen. Ik zat eens twee dagen naast viervoudig wereldkampioen Anja Groot en probeerde een beetje te kijken wat haar manier van vissen was. Maar dat mocht niet, ik werd met arendsogen in de gaten gehouden. De laatste dag kwam ze naar me toe en zei dat ik goed gevist had, dat vond ik een hele eer.”

Goed voorbereid
Wat is er belangrijk als je in de Youth Challenge wilt vissen? “Je moet in ieder geval opvallen. We zijn met een team van acht kinderen uit Midden-Nederland en een eigen coach. Bij de Youth Challenge heb ik vijf wedstrijden gevist en kwam ik als beste uit de bus. Dat is natuurlijk prachtig.” Guus heeft ook veel oog voor de natuur en gaat respectvol met de vangst om. ”Ik vind het belangrijk dat je naderhand je spullen opruimt en niet laat slingeren. En ga goed voorbereid op pad, met de goede spullen, bijvoorbeeld om de vis goed te onthaken. Ik zie wel eens vissen die de lip al kapot hebben doordat er niet op een juiste manier mee om is gegaan. Dat is jammer en niet nodig, ik geef  graag adviezen hoe het anders kan.”

WK-droom
Guus vist op witvis. Hij mag al meetrainen met de WK en dat is heel wat. “Ik vind het ook leuk om aan plaatselijke jeugdwedstrijden mee te doen maar die zijn er helaas niet zo veel. Ik zou graag zien dat er meer jeugd uit Dinxperlo ging vissen. En ook al vis ik veel voor mijn plezier, bij een wedstrijd ga ik voor de winst. Mijn uiteindelijke droom is om het WK te winnen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band