Ronald Lubbers schaatst de eerste rondjes. Foto: Frank Vinkenvleugel
Ronald Lubbers schaatst de eerste rondjes. Foto: Frank Vinkenvleugel

IJsbaan ‘t Boesveld weer gesloten

Sport

DE HEURNE/ DINXPERLO - Eindelijk was het ook in Dinxperlo zover, er werd geschaatst. Op 11 januari heeft het bestuur van IJsclub ’t Boesveld besloten om vrij baan te geven en de ijsbaan eindelijk te openen. Echter op vrijdag om 12.00 uur ging de baan weer dicht. Op de site van ijsclub ‘t Boesveld staat: “Door de invallende dooi sluiten we de baan. Alle bezoekers dank voor de belangstelling.”

Verslaggever Waltraud Wensink nam donderdag een kijkje met fotograaf Frank Vinkenvleugel.

Het leek wel of er overal geschaatst kon worden. De ijsbaan in Aalten was open, maar helaas klaagden een aantal mensen in Dinxperlo steen en been dat er in Dinxperlo niet geschaatst kon worden. Dat is natuurlijk ook niet fijn, maar je kunt hier mensen niet persoonlijk op aanspreken. De bestuursleden van IJsclub ’t Boesveld willen immers niets liever dan dat er op de eigen ijsbaan geschaatst wordt, al denken sommige mensen dat hun de vrieskou kunnen regelen.


Henk Westendorp en Joop te Beest. - Frank Vinkenvleugel

IJs getest
Toen we donderdag kwamen aanrijden om te kijken of het ijs dik genoeg was, zagen we de bestuursleden Joop te Beest en Henk Westendorp staan die het grote nieuws op de site gingen zetten. ”Dat is natuurlijk wat we het liefst willen, dat de mensen de schaatsen onder binden en de baan op kunnen. Met name ook voor alle kinderen willen we dit graag realiseren.”
Het ijs is op verschillende plekken getest en dik genoeg bevonden om het er op te wagen. Te Beest: ”Zo lang het goed gaat natuurlijk. Als blijkt dat het ijs slecht wordt en het onveilig wordt gaat die weer dicht.”
En dat hebben ze ook goed, veiligheid gaat voor alles. De koek en zopie tent blijft nog even dicht omdat het a la minute besloten is om de ijsbaan te openen, maar de entree is dan ook gratis. Ze hopen dat de kou nog even aanhoudt en dat er nog wat langer geschaatst kan worden.

‘Andere
ijsbanen
hebben
beton als
ondergrond
en dan kun
je eerder
schaatsen’

Maar hoe kan het dan dat er in Aalten en Winterswijk wel geschaatst kan worden en op ’t Boesveld niet? Volgens Westendorp heeft dat een reden. ”Bij de andere ijsbanen is er sprake van een beton als ondergrond. Dan heb je slechts een dun laagje water nodig waar je een tweede of derde keer nog weer opnieuw met een laagje water overheen gaat en dan kun je als het vries al heel snel schaatsen. Wij hebben hier te maken met een grasondergrond en een flinke laag water er overheen. Dan duurt het ook langer en dan zijn we dus ook langer afhankelijk van constant vriesweer. En dat laatste hebben we niet in de hand, hoe graag we ook zouden willen.”
Te Beest: ”Het zou in de tonnen lopen aan financiën als we dat hier ook zouden willen realiseren. Daar is het ook gemakkelijker om het ijs te herstellen als het slechter wordt, hier gaat dat moeilijker, we zijn echt afhankelijk of het flink vriest.”
Lang niet alle mensen begrijpen dit en er worden dan ook vaak onredelijke dingen geroepen alsof het aan het bestuur ligt dat er niet geschaatst kan worden. Het frustreert de heren nog wel eens dat andere ijsclubs een mooie ijsbaan hebben en dat er al snel geschaatst kan worden. Als er veel geld is, is er ook veel mogelijk. Westendorp: ”In principe hebben wij de ijsbaan tot onze beschikking van 1 oktober tot 1 maart, daarna grazen de schapen van de buurman hier.”


Schaats- en sleepret. - Frank Vinkenvleugel

Eerste rondje
Aan motivatie en inzet ontbreekt het de heren niet en het duurt niet lang of de eerste schaatsers hebben vernomen dat de baan open is. Het eerste rondje van 2024 op IJsbaan ’t Boesveld werd gereden door Ronald Lubbers. ”Het is goed ijs, dat houdt het zeker wel tot morgen als er geen 300 man komen”, was zijn reactie.
Op de vraag of Westendorp zelf het ijs nog op was geweest op zei hij lachend: ”Eerst kijken of er niemand door heen zakt voordat ik het zelf probeer.”
De kinderen van de buren waren als een van de eersten op het ijs en konden het persoonlijk testen en het duurde niet lang of mensen kwamen op de fiets of met auto richting het Boesveld. Op dit moment (donderdagmiddag, red.) is er sprake van ongeveer 6,5 centimeter ijs, maar als je echt goed wilt doen en zoals eerder in goede tijden toen de baan meerdere dagen open was met echt veel schaatsers was het ijs wel 8 centimeter.


Krabbelbaantje. - Frank Vinkenvleugel

Krabbelbaantje
In De Heurne is het een ander verhaal. Daar heeft ijsmeester Baten afgelopen dinsdag al aangegeven dat er geschaatst kon worden. Op het Heurns Veld is namelijk een prachtig klein krabbelbaantje, ideaal om te leren schaatsen voor de jongste kinderen .Daarnaast maakten zich ook de wat oudere kinderen het ijs eigen door flinke slidings te maken, te draaien, bochtjes te maken en ook de handen gingen bij het rondjes rijden zelfs af en toe op de rug.
Lux en Nova Baten waren met opa mee op het ijsbaantje. Baten: ”Het baantje is klein maar fijn en destijds bij de aanleg van het Heurns Veld hebben schoolkinderen zelf gevraagd om een ijsbaan. Het basketbalveldje kunnen we als het vriest gemakkelijk onder laten lopen met meerdere laagjes ijs en dan kan er al vrij snel worden geschaatst.”
Mieke Heinen schaatst zelf niet, maar houdt de kinderen goed in de gaten. Loek en Sjors Wesselink oefenen zo goed met schaatsen dat we haast kunnen stellen dat het samen met Lux en Nova Heurnse kampioenen in de dop zijn. Er wordt in ieder geval goed gebruik gemaakt van het ijsbaantje in De Heurne en het levert een hoop winters plezier op.

Schaats- en sleepret.
Krabbelbaan.
Henk Westendorp en Joop te Beest.
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant