Timo Kleinhesselink. Foto: Foto Graafschap Media
Timo Kleinhesselink. Foto: Foto Graafschap Media

Timo Kleinhesselink vertrekt naar De Graafschap

Sport

DE HEURNE – Na twee seizoenen als hoofdtrainer bij de hoofdmacht van FC Dinxperlo vertrekt Timo Kleinhesselink naar De Graafschap. Hij treedt in dienst als hoofdtrainer van De Graafschap Vrouwen 1. “Het eerste seizoen bij FC Dinxperlo was een enerverende ervaring met helaas een nipte degradatie. Nu gaat het voorlopig goed, we hopen toch zeker te handhaven met de ploeg. Na twee jaar houd ik het hier inderdaad voor gezien en ga een mooie nieuwe uitdaging aan bij De Graafschap vrouwen 1. De lat ligt hoog, het streven is om zo snel mogelijk de Azerion vrouwen eredivisie te bereiken…” 

Door Karin Stronks

Meiden Vrouwen Voetbal Achterhoek
De Graafschap V1 is het eerste professionele damesteam van Gelderland. Vanaf seizoen 2024/2025 begint de competitie voor de talentvolle dames met als doel om zo snel mogelijk de Azerion eredivisie te bereiken. Timo: “Het team is voortgekomen uit het MVVA (Meiden Vrouwen Voetbal Achterhoek) project. Het MVVA is in 2020 opgericht met als doel talentontwikkeling voor meiden in de regio mogelijk te maken. Inmiddels is MVVA uitgegroeid tot een opleiding met zes teams, van MO12 tot en met MO17. De onderbouw maakt naast de trainingen bij hun eigen lokale club extra vlieguren bij MVVA. De bovenbouw volgt een topsportprogramma, waarbij het onderwijs is afgestemd op het trainen. Zij komen respectievelijk uit de in de JO15 en JO16 hoofdklasse. Er doen 55 clubs uit de regio mee met het programma dat verbonden is met De Graafschap.”

Talentvolle selectie
De lat ligt erg hoog. “Ja, het is best een uitdaging, we weten waar we naartoe gaan werken. De basis is stabiel. MVVA heeft stap voor stap naar dit team, De Graafschap VR1, en naar deze competitie, toegewerkt. Alle stappen zijn succesvol geweest. We beschikken over een jonge talentvolle selectie. We gaan vier keer per week trainen, de wedstrijden worden op zaterdag afgewerkt.”

Complete staf
Zijn de dames full prof? “Zover is het nog niet. De vrouwen werken of studeren naast het voetbal. Daar is nog wel een volgende stap te maken. Gelukkig krijgt het vrouwenvoetbal steeds meer aandacht, we worden serieuzer genomen. We beschikken over een complete staf, een keeperstrainer, twee assistenten, een teammanager, fysiotherapeut, een verzorger en ook aan de mentale begeleiding is gedacht.”
Heeft Timo ervaring met het trainen van vrouwen? “Bij Longa Lichtenvoorde ben ik interim-trainer geweest van het eerste vrouwenelftal. Anouk te Bille liep daar haar stage, zij zit nu bij ons in de staf van De Graafschap VR1. Tijdens het afronden van mijn Trainer A diploma ben ik begeleid door Roeland ten Berge, hij heeft pas getekend bij de PSV vrouwen, daarvoor heeft hij Heerenveen VR1 getraind. Van hem heb ik één en ander geleerd over het vrouwenvoetbal.”

Grote eer
Waarom na twee seizoenen al afscheid van FC Dinxperlo? Timo: “Het was een grote eer om hoofdtrainer te zijn van het team uit je geboortestreek. Maar als je hier traint sta je altijd aan. Iedereen die je tegenkomt op de club heeft het altijd over voetbal en uiteraard heeft iedereen een mening … Dat is natuurlijk logisch. Ik heb daar over nagedacht, wil ik hier door of toch ergens naartoe waar ik wat afstand kan nemen? Nou ja toen kwam De Graafschap VR1 op mijn pad. En heb ik de keuze gemaakt om die uitdaging aan te gaan.”

Bizarre competitie
Timo heeft met veel plezier en passie de hoofdmacht van FC Dinxperlo getraind. “We hebben een enerverend eerste seizoen beleefd en stonden er zo goed voor in de competitie. Maar toen nam Doetinchem afscheid nadat deze club zich niet zo netjes heeft gedragen en de zes punten die we tegen hen verdienden zijn ons afgenomen. Terwijl onze directe concurrent gelijk bleef omdat zij twee keer hadden verloren van deze club. We kwamen in de nacompetitie terecht, die verliep zo bizar. We boekten twee mooie overwinningen. Tegen Udi wonnen we zelfs met 11-5. In de laatste seconde maakten we gelijk, 5-5, in de verlenging scoorden we zes keer. Hiermee haalden we zelfs de landelijke media. Helaas verloren we de laatste wedstrijd na het nemen van penalty’s,”

Periode voor promotie
Door de verzwaarde degradatieregeling van de KNVB zijn de competities aanzienlijk sterker geworden. Dit seizoen zijn de beste ploegen van het vorige jaar uit klasse 4c en 4d, plus de degradanten uit de derde klasse, samengevoegd. “Dit jaar bevinden we ons in een zeer sterke vierde klasse, waar iedereen van iedereen kan winnen. Dat maakt het natuurlijk uitermate boeiend voor de neutrale toeschouwer. Ik wil graag een groot compliment uitbrengen aan de supporters van FC Dinxperlo, er reist altijd een grote groep mee naar uitwedstrijden. Ook bij thuisduels is de belangstelling groot. Daarom hoop ik het seizoen goed te kunnen afsluiten, het liefst met een periode voor promotie, iets wat ik de club van harte gun.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant