De organisatie is klaar voor de fietstocht. Foto: Frank Vinkenvleugel

De organisatie is klaar voor de fietstocht. Foto: Frank Vinkenvleugel

Stichting Historisch Dinxperlo organiseert unieke fietstocht op zaterdag 17 september

Vervoer

DINXPERLO - Op zaterdag 17 september organiseert Stichting Historisch Dinxperlo (voorheen Bewaar ’t Olde) een fietstocht langs de verschillende bijzondere projecten waar de Stichting zich de afgelopen 40 jaar voor ingezet heeft.

Door Marijke Verschoor-Boele

Een gesprek met 2 enthousiaste dames: Annemieke Schol, vrijwilliger, en Sonja Rexwinkel, vrijwilliger én bestuurslid van Stichting Historisch Dinxperlo. In hun enthousiasme vergissen de dames zich soms nog in de naam. ‘Ja, het is nog wel even wennen hoor om niet ‘Bewaar ‘t Olde’ te zeggen maar Stichting Historisch Dinxperlo,’ lacht Annemieke. Annemieke en Sonja hebben samen met Jannie Obbink, ook vrijwilliger, een fietstocht ontwikkeld langs de meeste projecten waar de Stichting bij betrokken is geweest gedurende de afgelopen 40 jaar. ‘Soms twijfelden we wel, is dit nou gedaan door Historisch Dinxperlo of door de Heimatverein Suderwick maar toen we het nakeken bleek dat ze het vaak samen gedaan hadden.’ merkt Sonja op.

Historische waarde
‘We willen met deze fietstocht laten zien wat Historisch Dinxperlo allemaal voor Dinxperwick gedaan heeft,’ vertelt Annemieke, ‘en dat is best heel veel. Vaak in samenwerking met de Heimatverein maar ze hebben ook heel veel zelf gedaan. Als inwoner van Dinxperlo loop je vaak onbewust daaraan voorbij en weet je dat niet. Met deze fietstocht willen we laten zien wát de historische waarde van Dinxperlo en omgeving is en dat is heel wat!’ Speciaal voor de fietstocht is Kerkje de Rietstap geopend. De entree is gratis. In de maand september is de expositie Top Art-Kunst door mensen met een beperking, te bezichtigen.

Coulissen landschap en kerkenpaden
De Achterhoek staat bekend om zijn coulissen landschap. Dat is een halfopen landschap dat door heggen, houtwallen en muurtjes het karakter heeft van een toneel met coulissen. Achter elke bocht die je om gaat zie je weer een heel nieuw decor. Dit landschap is ontstaan door kleinschalig grondgebruik. De zandgrond rondom de beken is erg nat, vandaar dat de boeren dat vroeger gebruikten om hun vee op te weiden. Om hun vee op de plek te houden kwamen er heggen, houtwallen en muurtjes; de coulissen.

De onverharde paden tussen de boerderijen werden vroeger gebruikt door de boeren om te kunnen draaien met hun ploeg. In de 17e eeuw was het katholicisme verboden. Toch bleven veel katholieken trouw aan hun geloof. Ze bezochten schuilkerken of liepen hele afstanden naar een kerk over de grens. De gelovigen liepen vaak binnendoor langs weilanden waar de boeren hun ploeg draaiden of langs slootjes, over bruggetjes en door bossen. Zo ontstonden overal verborgen paden; de kerkenpaden. In de jaren negentig werden deze paden in de Achterhoek vaak door buurtbewoners hersteld en gerestaureerd. ‘Onze fietsroute gaat ook over deze paden waardoor je optimaal van het mooie coulissen landschap kunt genieten.’ vertelt Sonja.

Boerderij ‘t Westendorp
‘Fietsen is leuk, maar je moet af en toe ook even kunnen rusten.’ zegt Annemieke, ‘De route gaat onder anderen langs Boerderij ’t Westendorp van de familie Ruesink. De familie Ruesink heeft al vele jaren een band met de Stichting dus zij mochten niet ontbreken. Het museum en het follybos is tegen betaling van €10,- te bezoeken.’ Sonja vult aan, ‘Maar je kunt er ook heerlijk een kopje thee of koffie drinken met een gebakje én ze verkopen speciaal boeren ijs.’

Broodje proeven
Ongeveer halverwege de route komen de fietsers langs de bakoven en waterput van Theo Messink in de Heurne. Theo is al bijna 40 jaar betrokken bij Historisch Dinxperlo als bestuurslid en vrijwilliger. De restauratie van zijn bakoven en waterput was één van de eerste projecten van de Stichting. ‘Samen met Hans Schol zullen zij op 17 september al vroeg beginnen om de oven op te stoken en deeg te kneden’ vertelt Annemieke, ‘’ Het deeg moet natuurlijk nog rijzen dus dat kost best veel tijd’. Hans schuift ook even aan en legt uit: ‘We gaan vloerbroden bakken. Dat zijn broden die niet in een bus gaan maar op 220 graden op de ovenvloer worden gebakken. Als de oven afgekoeld is gaan we nog wat krentenbroden bakken. Die bakken we dan wel in een bus. We kunnen niet voldoende bakken om te verkopen, maar een lekker vers sneetje brood met boter, jam of kaas proeven, dat kan altijd.’

Dinxperwick
‘Een route zonder grensoverschrijding, dát kan niet.’ zegt Sonja, ‘Niet hier in Dinxperwick en niet als we in een route willen vertellen wat de Stichting Historisch Dinxperlo allemaal gedaan heeft. De groene grens, kommiezenpoortjes, büdekes; we hebben een gevarieerde én unieke grensroute gemaakt die de moeite van het fietsen waard is. ‘En ook belangrijk voor de ongeoefende fietsers,’ vult Annemieke aan, ‘De route is niet lang, ongeveer 20 kilometer met voldoende bankjes onderweg, dus zadelpijn, daar doen we niet aan. Gewoon lekker genieten van een fietstochtje in de omgeving.’

Vertrek- en eindpunt
De fietstocht vindt plaats op 17 september. Vertrek- en eindpunt is bij het Grenslandmuseum, Markt 3 in Dinxperlo. Tussen 11 en 13 uur wordt de route verkocht in het museum. Deelname kost €2,50 inclusief het broodje proeven (kinderen tot 12 jaar gratis).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant