"Iets aan te geven?" Foto: Stichting Achterhoek Toerisme

Officiële opening vernieuwde Smokkelroute met fietstocht

Vervoer

dinxperlo - Op zondag 26 mei houdt Stichting Achterhoek Toerisme in samenwerking met de Achterhoekse gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek, Tourist Info Isselburg, Heimatverein Anholt en Heimatverein Suderwick een fietstocht om de vernieuwde Smokkelroute officieel te openen.

Genodigden, pers en overige fietsers kunnen op inschrijving gratis deelnemen aan de tocht, die start vanaf het Grenslandmuseum, Markt 3 in Dinxperlo. De route is te volgen via bordjes, een GPX-bestand (te downloaden via achterhoek.nl/Smokkelroute) en met de brochure, die zowel in het Nederlands als Duits verkrijgbaar is.

Programma
Na ontvangst en de officiële overhandiging van de brochures aan de burgemeesters van de gemeenten, stappen de deelnemers gezamenlijk op de fiets voor de lus Dinxperlo. Wie dit wil, kan ook de lus Oude IJsselstreek fietsen. Pas onderweg op voor controleurs die de smokkelaars onder de fietsers er tussenuit pikken...

12.30 uur: inloop met koffie/thee en lekkers
13.00 uur: opening door burgemeester Anton Stapelkamp van de gemeente Aalten en uitreiken eerste exemplaren aan waarnemend burgemeester Mirjam Maasdam van Oude IJsselstreek, burgemeester Michael Carbanje van Isselburg en locoburgemeester Kerstin Erkens van Bocholt.
13.10 uur: woord van Achterhoek Toerisme over verder verloop van de middag.
13.30 uur: start fietstocht: burgemeesters fietsen de lus Dinxperlo, wie wil kan aansluitend de lus Oude IJsselstreek fietsen.
16.30/17.00 uur: aankomst indien men de hele route fietst.

Over de Smokkelroute
“Iets aan te geven?” Dat was vroeger de normale vraag als je de grens over ging. Als je ‘iets’ bij je had, dan probeerde je bij het ‘nee’ zeggen of schudden zo onschuldig mogelijk te kijken. Als je dat niet kon dan was je de klos!

De Smokkelroute is een bewegwijzerde fietsroute door het grensgebied van Voorst, Dinxperlo, Anholt, Megchelen en Gendringen. In dit gebied werd veel gesmokkeld, wat veel verhalen en anekdotes opleverde. Deze zijn te beluisteren via tien QR-codes langs de route en online na te lezen. Online vind je naast deze verhalen nog meer smeuïge smokkelverhalen. De fietstocht van 49 kilometer, die ingekort kan worden in lussen van 33 kilometer (lus Oude IJsselstreek) of 17 kilometer (lus Dinxperlo), gaat zowel over verharde fietspaden als onverharde wegen.

Aanmelden
In verband met het aantal klaar te zetten drankjes bij de ontvangst, stelt de organisatie het op prijs dat belangstellenden zich aanmelden via toeristisch coördinator gemeente Aalten, Corine Lankhof: c.lankhof@achterhoek.nl. Aanmelden kan tot en met dinsdag 22 mei. Deelname is gratis. Voor vragen kan men eveneens bij Corine Lankhof terecht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant